Παρουσίαση Φιλοξενία

Συρία: «Ξεθωριασμένο οδοιπορικό»…μένουν οι εικόνες να μαρτυρούν την τελειότητα αυτού του πολιτισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από αρκετά χρόνια λίγο μετά το 2000 με καλεί ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Σημερινή» Ζαχαρίας Κυριάκου όπου εργαζόμουν και μου ανακοινώνει ότι θα πρέπει να πάω ταξίδι στη Συρία για να κάνω ένα οδοιπορικό. Τότε κα κάποια χρόνια πριν στη χώρα αυτή ταξίδευαν πολλοί Ε/Κ  για αναψυχή, αγορές χαλιών, χρυσού και ενδυμάτων. Ομολογώ ότι δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να ταξιδεύψω σε μια χώρα που γνώριζα την ποικιλομορφία της κουλτούρας της  και των πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων που την συνθέτουν. Αυτό από «φόβο» καθώς μου είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για να μπορώ να είναι «άνετα» στο δημοσιογραφικό ταξίδι.

Η μοναδική ομορφιά της Συρίας πριν τον πόλεμο, μέσα από 40 εκπληκτικές  φωτογραφίες - faretra.info
Δαμασκός

Οι Σύριοι πριν τον πόλεμο ήταν ένας χαμογελαστός, φιλόξενος λαός με πλήθος επιρροές από τις γειτονικές τους χώρες. Η χώρα είχε πληθυσμό 23 εκατομμύρια και οι πολίτες της είχαν μεσαίο εισόδημα ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητοι.

Δαμασκός

Η Δαμασκός είναι χτισμένη στην όαση Γκούτα. Είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και το βασικότερο εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Απ’ αυτήν περνούσρ η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Συρία με τη Βηρυτό και το Αμμάν. Η πόλη, παρόλο ότι ήταν από τις πιο παλιές, ελάχιστα είχε χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα είχε αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Είχε πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών. Χιλιάδες Σύριοι διέσχιζαν τις αγορές της Δαμασκού και του Χαλεπιού, τα λεγόμενα «σουκ», γεμάτα πάγκους με μπαχάρια, κοσμήματα, παραδοσιακές χειροτεχνίες και μυρωδιές από φαγητά. Οι υπαίθριες αγορές συνυπήρχαν αρμονικά με τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα και τις υπεραγορές, καθώς τα “σουκ” αποτελούν επίσης χώρους συνάθροισης και αναπόσπαστο κομμάτι της αραβικής κουλτούρας.

aksiotheata suria polemos
Χαλέπι

Ομολογώ ότι πέρασαν χρόνια και το ρεπορτάζ βρίσκεται κάπου στο αρχείο του Συγκροτήματος «Δίας» Όμως θυμάμαι: πάγκους γεμάτα με μπαχάρια, κοσμήματα, παραδοσιακές χειροτεχνίες και μυρωδιές από φαγητά.

Το φαγητό είχε εξέχουσα θέση στη ζωή των Σύριων. Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία ευωδίαζαν στις συνοικίες με τα σιροπιαστά, αφού τα γλυκά γύριζαν στους δρόμους των πόλεων, απαραίτητο δώρο, σε επισκέψεις κατ’ οίκον.

apisteytes eikones suria
Χαλέπι

Η Συρία αποτελεί ένα μωσαϊκό θρησκειών και εθνοτήτων, με τους Μουσουλμάνους βέβαια να πλειοψηφούν, ενώ η Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα είναι αρκετά μεγάλη. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας οι μικτοί γάμοι αποτελούσαν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο με Χριστιανούς να παντρεύονται συχνά Μουσουλμάνες και το αντίθετο. Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, αυτό έχει περιοριστεί αρκετά λόγω της έξαρσης του θρησκευτικού φανατισμού.

suria 2016

Στις 19 Ιουλίου του 2012 ξεκίνησαν τον πόλεμο στην πιο όμορφη πόλη της Συρίας, στο Χαλέπι. Το Χαλέπι είναι η πιο μεγάλη πόλη και από εκεί ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος.

12

Μέσα σε όλα όμως, το Χαλέπι υπέστει καταστροφικές ζημιές και από εκεί που θεωρούνταν μία από τις πιο όμορφες και αρχαιότερες πόλεις παγκοσμίως, τώρα έχουν μείνει μόνο τα σημάδια του πολέμου μέσα στα ερείπια.

Το μετά…και τα γιατί
Συρία,10 χρόνια μετά: Ανθρωπιστική τραγωδία δίχως τέλος | Pentapostagma
Το έγκλημα στο όνομα της “ειρηνευτικής παρέμβασης”

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η εξόρμηση του Σ/Κ: Πάμε στο χωριό Αγγλισίδες και στο «Μουσείο Ελιάς»

Taste and Hospitality

Είναι τα σπίτια μη τόποι; Είναι ντουβάρια; Ή είναι τόποι μνήμης και ταυτότητας;

Taste and Hospitality

Αμμόχωστος:« Όταν ο χρόνος πάγωσε» 3000 επιχειρήσεις και 6164 κλίνες (Βίντεο/Εικόνες)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!