Νέα Νεα της Αγορας

«Δεν έχει αγγίξει τις ακτές του Αποστόλου Αντρέα το αργό πετρέλαιο»

Τις ακτές του Αποστόλου Αντρέα δεν αγγίζει αργό πετρέλαιο αλλά η λεγόμενη γυαλάδα, ανέφερε σήμερα η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας. Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, όπου συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης, η κ. Αργυρού είπε πως «το Τμήμα Αλιείας ενημερώθηκε από την περασμένη Πέμπτη σχετικά με περιστατικό ρύπανσης στη παράκτια περιοχή της Συρίας που προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό».

«Το Τμήμα παρακολουθούσε την κατάσταση σε σχέση με την εξέλιξη αυτής της πετρελαιοκηλίδας, η οποία φαινόταν ότι περιορίζετο στις ακτές της Συρίας», ενημέρωσε.

Πρόσθεσε ότι το βράδυ της Κυριακής «λάβαμε επικαιροποιημένη δορυφορική εικόνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα όπου δείκνυε ότι είχε γίνει μια μετακίνηση μέρους αυτής της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Συρίας και Κύπρου».

Είπε επίσης ότι «και τις προηγούμενες μέρες αλλά και μόλις λάβαμε αυτή την εικόνα, έχουμε άμεσα προβεί σε μοντέλα προσομοίωσης διασποράς της πετρελαιοκηλίδας όπου βλέπαμε ότι αυτή θα κινείτο, με βάση τα μετεωρολογικά και τα εικονογραφικά δεδομένα προς την ακτή του Αποστόλου Ανδρέα και βάση του μοντέλου αναμένετο η επίδραση σήμερα το πρωί».

Όπως εξήγησε «τα μοντέλα είναι ενδεικτικά και μας δίνουν την τάση ώστε να μπορείς να λαμβάνεις μέτρα και επιβεβαιώνονται μετά με τα πραγματικά δεδομένα. Με τα δεδομένα αυτά και με τις εικόνες που έχουμε λάβει, σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι αυτή η πετρελαιοκηλίδα άγγιξε τις ακτές του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ από πληροφορίες που έχουμε και θα χρειαστούν βέβαια επιπλέον επιβεβαίωσης, φαίνεται ότι προς το παρόν πρόκειται για γυαλάδα»

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτό που έχει αγγίξει τις ακτές δεν είναι προς το παρόν αργό πετρέλαιο».

Από χθες, ενημέρωσε η κ. Αργυρού, «έχουμε συγκαλέσει την ομάδα αντίδρασης που είναι κάτω από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης, η οποία αποτελείται από το Τμήμα Αλιείας και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ώστε όλες τις πληροφορίες που έχουμε και τα δεδομένα να τα αξιολογούμε να τα διερευνούμε και να λαμβάνονται οι αποφάσεις και μέτρα για πρόληψη και για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «βρισκόμαστε στο ΚΣΕΔ όπου έχουμε και όλα τα μέσα για να μπορούμε να έχουμε την ίδια ώρα όλες τις εικόνες, όλα τα μοντέλα και αξιολογούμε τα δεδομένα».

Παράλληλα συνέχισε «η Κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει το κατοχικό καθεστώς σε σχέση με όλες τις πληροφορίες που είχαμε και για το ότι επροβλέπετο, βάση των μοντέλων, να αγγίξει η πετρελαιοκηλίδα το Ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα και σημειώσαμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στη διάθεση για να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, αν αυτό ζητηθεί για αντιμετώπιση της ρύπανσης».

Αναφερόμενη στις ενέργειες που έχουν γίνει από το Συντονιστικό Κέντρο για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, η κ. Αργυρού είπε πως «πέρα από την συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων με μοντέλα, έχουμε προβεί προληπτικά σε διάφορες ενέργειες». Προς αυτό αναφέρε ότι «έχουμε ενημερώσει μέσω NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από το ΚΣΕΔ, όλα τα διερχόμενα πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή ενδιαφέροντος, για να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τύπο του πετρελαίου, δηλαδή εάν αυτό είναι η γυαλάδα ή εάν είναι αργό πετρέλαιο». «Εχουμε επίσης ζητήσει μέσω του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, από την ΕΝΣΑ να μας στέλνει συνεχείς επικαιροποιημένες εικόνες για να γνωρίζουμε που βρίσκεται αυτή η πετρελαιοκηλίδα μέσω δορυφόρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «έχουν γίνει διαβήματα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια» που βρίσκεται τώρα στη περιοχή μας». Είπε ακόμη ότι «έχουμε ακόμα μεταφέρει αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, δηλαδή απορροφητικά φράγματα, απορροφητικά pads και άλλο εξοπλισμό στη περιοχή Παραλιμνίου, ενώ στη περιοχή βρίσκονται και δύο μικρά σκάφη του Τμήματος Αλιείας για να επιτηρούν και να ελέγχουν σε περίπτωση τυχόν μεταφοράς της κηλίδας, για να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσει».

Σύμφωνα με την Μαρίνα Αργυρού «έχουν επίσης γίνει διαβήματα προς τη Διοίκηση του Ναυτικού ώστε το σκάφος «Αμμόχωστος» να περιπολεί επίσης στην περιοχή ώστε, εκτός από τις δορυφορικές εικόνες και τα μοντέλα, να έχουμε ίδια γνώση από τη θαλάσσια περιοχή. Ακόμα είμαστε συνέχεια σε επαφή με το δορυφορικό σύστημα «ΡΕΜΠΕΚ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε εάν έχει περισσότερη πληροφορία να μας την παραχωρήσει και σε περίπτωση, εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και το Σχέδιο που έχει η Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ για μεγάλο περιστατικό ρύπανσης».

Δεν έχει αγγίξει τις ακτές του Αποστόλου Αντρέα το αργό πετρέλαιο»

Επιπλέον είπε πως «οι πληροφορίες που έχουμε λάβει σήμερα, φαίνεται ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι γυαλάδα και δεν φαίνεται να είναι αργό πετρέλαιο, που η διαχείριση αντιμετώπισης είναι πολύ διαφορετική και μπορεί να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε τόσα μέσα».

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας διαβεβαίωσε ότι «συνεχώς θα παρακολουθούμε το θέμα, θα το επιβεβαιώνουμε για να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε τυχόν συμβεί» και επανέλαβε πως «επί του παρόντος από τα μοντέλα διασποράς που έχουμε, δεν φαίνεται να επηρεάζουν προς το παρόν τις περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Αργυρού είπε πως το δορυφορικό σύστημα «ΡΕΜΠΕΚ» έκανε λόγο για την ύπαρξη στη θάλασσα 15 χιλιάδων κυβικά μέτρα, περίπου 18 τόνους πετρελαίου.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μέσω της ενδεδειγμένης διαδικασίας που έχουμε ενημερωθεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας, για τις πληροφορίες που είχαμε, για τα μοντέλα που είχαμε, φαινόταν ότι βάση μοντέλων, η κηλίδα να φτάσει στο Ακρωτήριο του Αποστόλου Αντρέα» ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε η «προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».  

Η κ. Αργυρού εξήγησε επίσης πως «τα μοντέλα διασποράς και προσομοίωσης χρησιμοποιούν τα ωκεανογραφικά δεδομένα, δηλαδή τα ρεύματα της περιοχής, μετεωρολογικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το είδος του πετρελαίου, που σ’ αυτήν την περίπτωση δεν χρησιμοποιείται το είδος που έχει εξατμιστεί, δηλαδή η γυαλάδα, αλλά χρησιμοποιείται το χειρότερο σενάριο του αργού πετρελαίου».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα, απάντησε πως «η διαχείριση της γυαλάδας είναι πολύ διαφορετική από το αργό πετρέλαιο, εξατμίζεται είτε με τις θερμοκρασίες είτε και με ανάδευση του νερού, ενώ σε περιοχές που μπορεί να συγκεντρώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθούν απορροφητικά φράγματα. Κανένας δεν μπορεί προς το παρόν να προβλέψει το πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαρίσει» είπε και πρόσθεσε πως «θα το παρακολουθούμε τις επόμενες μέρες».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ακούει κανείς; «Με όλα αυτά που γίνονται θα δώσω ένα τέλος στη ζωή μου»

Αισιοδοξία για τον τουρισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Taste and Hospitality

Στη Λεμεσό το γιοτ των 430 εκατ. ευρώ του Ρώσου κροίσου Αντρέι Μελνιτσένκο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!