Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Σταφίδες…θρεπτικές πιο πολύ από όσο φαντάζεσαι

Η σταφίδα αποτελεί τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, ανώτερη από πολλές άλλες. Έτσι εξηγείται γιατί ήταν βασική διατροφή για τον Κολόμβο και το πλήρωμά του στον  διάπλου του Ατλαντικού, για τον στρατηγό Αννίβα και τα στρατεύματά του όταν διέσχιζαν τις Άλπεις και τον εξερευνητή του Νότιου Πόλου R.F.Scott στους πάγους της Ανταρκτικής. Απαραίτητη στον βασικό εξοπλισμό πεζοπόρων και ορειβατών, ιδανική για το κρύο, η σταφίδα δίνει άμεση τόνωση μέσω των πολυάριθμων συστατικών της.

Σύμμαχος της υγιεινής διατροφής

Κορυφαίο αντιοξειδωτικό και ενεργειακό τρόφιμο, η σταφίδα είναι επίσης πλούσια σε ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη χώνευση και την καλή εντερική λειτουργία, βελτιώνοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων και προλαμβάνοντας τον καρκίνο του στομάχου και του εντέρου.

Τροφή – χρυσάφι, περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, βόριο, πυρίτιο), βιταμίνες (Α, C, D, Β1, Β2, Β3, Β6), φρουκτόζη, γλυκόζη και φαινόλες που την ενισχύουν με αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ειδικά το βόριο βοηθάει τον μεταβολισμό του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης D και τη σύνθεση των οιστρογόνων στις γυναίκες, άρα είναι χρήσιμο στην εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση. Το πυρίτιο επίσης συντελεί στην απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Η συστηματική κατανάλωσή της μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιά, να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) αλλά και το στρες! Απλώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υψηλή θερμιδική της αξία.

Δεν φθείρει τα δόντια

Επιστημονικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο απέδειξαν ότι οι σταφίδες αντί να καταστρέφουν τα δόντια, όπως λανθασμένα πιστευόταν, τα προστατεύουν από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα.

Από το σταφύλι στη σταφίδα

Η σταφίδα γεννήθηκε όταν οι άνθρωποι πρωτοδοκίμασαν τα ξεραμένα σταφύλια στα αμπέλια. Από εκεί και πέρα άρχισαν να καλλιεργούνται αμπελώνες αποκλειστικά για την παραγωγή λιαστής σταφίδας, με πιο ονομαστή τη σκούρα, κορινθιακή ποικιλία. Η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη υμνήθηκε σαν μαγική τροφή και πανάκεια, γι’ αυτό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και χρηματικής αξίας.

Φημισμένη μαύρη και γνώριμη ξανθιά

Η μικρή μαύρη σταφίδα παράγεται αποκλειστικά στην Κόρινθο, αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν παγκόσμιας φήμης με τεράστια κέρδη και περιέχει άφθονη βιταμίνη C.

Η σουλτανίνα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος ξανθιά που όλοι έχουμε δοκιμάσει (συνήθως ανάμικτη με στραγάλια), ποικιλία που έχει τις ρίζες της στην Περσία και χρησιμοποιείται και στην κουζίνα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έφθασε το Macallan Edition No 6 στην Ελλάδα!

Taste and Hospitality

Τα «δικά» μας γλυκά!

Taste and Hospitality

Το πιο καθαρό χρυσάφι στον κόσμο…Χαρούπια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!