Νέα Νεα της Αγορας

Ελλάδα: Πού κρίνεται το στοίχημα Σεπτ.-Οκτ. για τον τουρισμό

Σε βαρόμετρο για το φετινό «ταμείο» του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, στο οποίο έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους οι επιχειρηματίες του κλάδου για να καλύψουν τις απώλειες του πρώτου υποτονικού διμήνου επανεκκίνησης των ταξιδιών.

Με έναν Αύγουστο ο οποίος σε κάποιους ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ξεπέρασε ακόμη και τα μεγέθη του αντίστοιχου μήνα του «χρυσού» για τον ελληνικό τουρισμό 2019 και ένα «δυνατό» β’ 15νθήμερο του Ιουλίου, οι επιχειρηματίες παίζουν τώρα τα ρέστα τους στο επόμενο δίμηνο και εκτιμούν ότι ο στόχος του 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Όπως παρατηρούν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι, «φέτος οι τουρίστες, αν και είναι λιγότεροι, δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο για υπηρεσίες που παρέχονται στα καταλύματα όσο και για υπηρεσίες εκτός των μονάδων, καθώς έχουν κάνει αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο τουρισμός έσωσε την Ελλάδα: αύξηση εσόδων 90% στα χρόνια της κρίσης |  Business Daily

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕΕΛΛ +0,25%), με βάση τα οποία η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των τουριστών στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 728,7 ευρώ, αυξημένη σημαντικά ακόμη και από την αντίστοιχη δαπάνη του Ιουνίου του 2019, που είχε ανέλθει στα 607,4 ευρώ, γεγονός που κρατά ακόμη στο παιχνίδι τον αρχικό στόχο. Και σε επίπεδο εξαμήνου, η μέση δαπάνη εμφάνισε άνοδο και ξεπέρασε τα 630 ευρώ, όταν το α’ εξάμηνο του 2019 είχε ανέλθει σε 557 ευρώ και το ίδιο περσινό διάστημα είχε διαμορφωθεί σε 335,8 ευρώ (σ.σ.: δεν είχε επανεκκινήσει ουσιαστικά ο τουρισμός).

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας GBR Consulting καταδεικνύει ότι τα συνολικά έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο στα resorts τον περασμένο Ιούνιο ήταν σημαντικά υψηλότερο όχι μόνο έναντι του Ιουνίου του 2020 αλλά και έναντι του Ιουνίου του 2019.

Η εικόνα για τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα δε με το Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για το διάστημα από 30 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 2,1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, αποτυπώνοντας τη δυναμική του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, ο αριθμός αυτός ακολουθεί πτωτική πορεία σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο, διατηρεί «ζωντανές» τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για σταδιακή αποκατάσταση αφίξεων και εσόδων. «Η φετινή χρονιά, εάν εξελιχθεί ομαλά σε επίπεδο υγειονομικό το επόμενο διάστημα, μπορεί να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για σταδιακή επάνοδο του ελληνικού τουρισμού στην κανονικότητα», εξηγούν επιχειρηματίες του τουρισμού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η πληρότητα στα ξενοδοχεία ανά τη χώρα για τον Σεπτέμβριο κυμαίνεται μεταξύ 50%-60% ανάλογα με τον προορισμό, με την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου να φαίνεται ότι πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

«Ο Αύγουστος του 2021 ήταν αντίστοιχος με τον Αύγουστο του 2019. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος αρχίζει να έχει διαφορά από προορισμό σε προορισμό. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαφοροποιήσεις κυρίως μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας. Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν εύκολα οδικοί τουρίστες, θα είναι πιο υποτονική η εικόνα για τη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, οι δύο βασικές παράμετροι οι οποίες θα κρίνουν τελικά την πορεία του ελληνικού τουρισμού τον Σεπτέμβριο είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι περιορισμοί που ενδεχομένως θα υιοθετήσουν οι άλλες χώρες για όσους, κυρίως ανεμβολίαστους, ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα.

«Ο Αύγουστος ήταν πολύ δυνατός μήνας. Αναμένουμε τον Σεπτέμβριο, ο οποίος θα κριθεί καθαρά από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το θέμα είναι κατά πόσο θα ταξιδέψουν και ποιοι. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι ανεμβολίαστοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ταξιδέψουν εύκολα. Γενικά υπάρχει μία αναβλητικότητα στην αγορά και γι’ αυτό η πληρότητα κινείται μεταξύ 50%-60%», προσθέτει ο Γρ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες της γερμανικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 10 ημερών, συνοδευόμενοι από τεστ PCR, απόφαση που έχει ήδη οδηγήσει σε κάποιες ακυρώσεις.

Το τοπίο για τον Οκτώβριο

Πιο ομιχλώδες είναι για την ώρα το τοπίο για την πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι το 2021 είναι μία χρονιά που, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, κυριαρχούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Υπάρχει ζήτηση και για τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι περισσότερες κρατήσεις έχουν πραγματοποιηθεί πιο παλιά και αναμένουμε πλέον τις last minute κρατήσεις», εξηγούν οι επιχειρηματίες.

Πηγή: Euro2day

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Όμικρον: Το σημάδι στο δέρμα σας που θα μπορούσε να υποδηλώνει τη νέα μετάλλαξη

Taste and Hospitality

Τι θα ισχύει για τέλη περιαγωγής στο ΗΒ για πελάτες της Cyta

Taste and Hospitality

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε άρση περιορισμών

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!