Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Στέλλιος Μπουτάρης: O Οινοποιός τέταρτης γενιάς

O γιος και συνεχιστής της οινικής διαδρομής του Γιάννη Μπουτάρη παράγει στο πανέμορφο κτήμα τους στο Γιαννακοχώρι μια άψογα παλαιωμένη Νάουσα με πολύπλοκο μπουκέτο και τιθασευμένη γεύση. Κρασί που συνεχίζει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις του Ξινόμαυρου.

Ο οινοποιός

Οινοποιός τέταρτης γενιάς με όνομα, συνώνυμο του ποιοτικού κρασιού. Ο Στέλλιος Μπουτάρης όπως αναφέρει το wine plus, με σπουδαίες σπουδές οικονομικών και διεθνή εμπειρία στον εμπορικό οινικό τομέα, σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της Κυρ-Γιάννη, της οινοποιίας που έστησε ο πατέρας του, ανακαλύπτοντας την ομορφιά και την ικανοποίηση και στην παραγωγή του κρασιού.

Στην ερώτηση για τις επεμβάσεις/κατευθυντήριες γραμμές του που καθορίζουν πλέον τον χαρακτήρα των κρασιών τους, μου απαντά: «Στο κομμάτι του αμπελώνα με αναμπελώσεις, διαφορετικούς κλώνους Ξινόμαυρου και πειραματικές φυτεύσεις, μπήκαμε στη λογική: ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα. Γίνεται μια δουλειά σε βάθος. Όλο το παιχνίδι παίζεται εκεί και υπάρχει συγχρονισμός ανάμεσα στο αμπέλι και την οινοποίηση. Υπήρξε μια μεγάλη στροφή και στη γεύση των κρασιών. Πήγαμε σε κρασιά με χαμηλότερες οξύτητες, πιο ώριμες τανίνες, πιο μαλακά. Και τα λευκά βελτιωθήκανε πολύ, αρωματικά. Δηλαδή δεν έχουν πια σχέση με το στυλ του πατέρα μου, που ήθελε κρασιά πιο κοκαλένια, με περισσότερες τανίνες, που τα έλεγε κρασιά αρσενικά. Πήγαμε σε πιο μοντέρνες καταστάσεις. Η λογική είναι ότι το κρασί πρέπει να είναι και yummy! Να το ευχαριστιέται ο άλλος.»

Το κρασί

Το κτήμα στο Γιαννακοχώρι, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Η δημιουργία και η φύτευσή του με Ξινόμαυρο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σηματοδότησε την αναμπέλωση ολόκληρης της ζώνης, όταν αυτή είχε φτάσει στο κατώτερο σημείο της, και στην ουσία, επέφερε την αναγέννηση του κρασιού Νάουσα. Όπως εξηγεί ο Στέλλιος Μπουτάρης «Ο πρότυπος αμπελώνας, ανάλογα με το μικροκλίμα, τον προσανατολισμό, τον τύπο εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο κλπ., έχει διαιρεθεί σε 30 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για την παραγωγή του κύριου προϊόντος μας, της Νάουσας, η οποία ονομάστηκε Ράμνιστα σύμφωνα με το τοπωνύμιο της συγκεκριμένης μικροπεριοχής του Γιαννακοχωρίου, χρησιμοποιούνται σταφύλια από αμπελοτεμάχια με πιο ελαφριά εδάφη και χαμηλότερο Ph, αποσκοπώντας στο υψηλότερο αρωματικό δυναμικό και στην πολυπλοκότητα του κρασιού.»

Η ετικέτα

ΡΑΜΝΙΣΤΑ

Π.Ο.Π. Νάουσα

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%

Οινοποίηση: 18 μήνες παλαίωσης σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια 225 λ. και 500 λ. + 6 μήνες στη φιάλη. 

Προφίλ

Μια σαγηνευτική Νάουσα. Σοβαρή, αλλά με χάρη και δύναμη. Με ελκυστικό καστανοκόκκινο χρώμα, ανοιχτό μπουκέτο και γευστικό κρεσέντο με τις τανίνες του Ξινόμαυρου να έχουν μαλακώσει αρκετά, έτσι ώστε να χαρίζουν καλή δομή και πλούτο.

Αρμονία με εδέσματα

Χοιρινό με κρασάτες σάλτσες, b.b.q., κρέας με λάχανο, μοσχάρι à la bourguignonne και έντονα τυριά όπως ο ντόπιος μπάτζος.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η νέα υπηρεσία delivery, Bolt Food από τη Bolt τώρα και στη Λάρνακα!

Κουφέτα Αµυγδάλου Γεροσκήπου: Tεχνογνωσία από το 1895

Όσα είπαμε νερό κι αλάτι…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!