Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Τελειωτικό “χτύπημα” για τον τουρκικό τουρισμό

Το τελειωτικό “χτύπημα” για τον τουρκικό τουρισμό αποτέλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία να παραμείνει στην “κόκκινη” λίστα των ταξιδιωτικών προορισμών της, οδηγώντας ουσιαστικά σε πρόωρο κλείσιμο της φετινής τουριστικής περιόδου.

Η Βρετανία αποφάσισε να συνεχίσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον COVID-19 απέναντι στην Τουρκία, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ τον Μάιο πρόσθεσε τη χώρα στην “κόκκινη” λίστα των προορισμών της, αναγκάζοντας όλους τους ταξιδιώτες σε καραντίνα, σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή τους.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών γραφείων στη νότια ακτή της Τουρκίας ήλπιζαν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα άλλαζε τον χαρακτηρισμό της χώρας ως “κόκκινη”, την περασμένη εβδομάδα, σαν μια τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν, αλλά η Βρετανία αποφάσισε να παρατείνει τον περιορισμό μέχρι την επόμενη αναθεώρησή της. Έτσι, η τουριστική σεζόν του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί πρόωρα στην Τουρκία, στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι τον Νοέμβριο οπότε και συνήθως ολοκληρώνεται.

“Η πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να έχει την Τουρκία στην ‘κόκκινη’ λίστα συνιστά το καθοριστικό χτύπημα στον τουρκικό τουρισμό και την ξενοδοχία της χώρας”, λέει ο Onur Arican, ιδιοκτήτης boutique ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα, ο οποίος πρόκειται να προχωρήσει σε κλείσιμο του ξενοδοχείου του νωρίτερα, αντί, όπως υπογραμμίζει, να περιμένει να ολοκληρωθεί μια καλοκαιρινή σεζόν που “εκτροχιάστηκε” από τον COVID-19 και τις πυρκαγιές. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως αναγκάστηκε εφέτος να περικόψει το ένα τρίτο του προσωπικού του, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των Βρετανών τουριστών και της κατάστασης που επικράτησε.

Υπενθυμίζεται ότι, ένα πλήθος πυρκαγιών τον περασμένο μήνα, στο οποίο σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, είχε αναγκάσει, ήδη, πολλά ξενοδοχεία σε περιοχές γύρω από τη Μαρμαρίδα, τη Φετιγιέ, το Νταλαμάν και το Κουσάντασι να κλείσουν. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακοίνωση της Βρετανίας είναι αυτή που οδήγησε πολλούς ξενοδόχους στην απόφαση να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους νωρίτερα τη θερινή περίοδο του 2021.

“Μόνο στη Μαρμαρίδα περίπου 600 ξενοδοχεία αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, λόγω της απόφασης του Λονδίνου, δήλωσε ο Bulent Bulbuloglu”, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής.

“Όλοι περίμεναν μια τελευταία ευκαιρία για τη σεζόν, αλλά μετά την πρόσφατη  ενημέρωση της Βρετανίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου”, είπε. Για να προσθέσει: “Πολλοί θα αγωνιστούν να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη σεζόν”.

Από την πλευρά του ο Can Tolga Eroglu, ιδιοκτήτης τριών ξενοδοχείων κοντά στη Μαρμαρίδα, είπε ότι, μόνο 25 από τα 118 συνολικά δωμάτιά του είναι κατειλημμένα, αφού, συνήθως, το 90% των πελατών του προέρχεται από τη Βρετανία.

Photo by engin akyurt on Unsplash

“Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να έχουν ποσοστό πληρότητας 95% αυτή την περίοδο”, είπε ο Eroglu, συμπληρώνοντας πως η διατήρηση της Τουρκίας στην “κόκκινη” λίστα της Βρετανίας, θα έχει σαν συνέπεια πολλά ξενοδοχεία να κλείσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μαρμαρίδα φαίνεται να έχει τον χειρότερο Αύγουστο και Σεπτέμβριο από τουριστικής πλευράς στην ιστορία της.

Ο Menderes Akbulut, γενικός διευθυντής της Koral Travel, που εξυπηρετεί κυρίως τη βρετανική αγορά, δήλωσε ότι πολλά μικρά ξενοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν. “Αν έρχονταν Βρετανοί, η σεζόν θα συνεχιζόταν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου”, είπε.

Το 2019, η Βρετανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για την Τουρκία με 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, οι περισσότεροι από τους οποίους συρρέουν, συνήθως, στην ακτή Τυρκουάζ, κοντά στην Αλικαρνασσό και τη Μαρμαρίδα. Ενώ, εφέτος ο αριθμός των Βρετανών μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα, σε σύγκριση με το 2019.

Εντούτοις, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών τετραπλασιάστηκαν εφέτος, σε σχέση με  πέρυσι στην Τουρκία, χάρη σε παραθεριστές από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις αραβικές χώρες, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με το 2019.

Εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της περιοχής συναντήθηκαν με εκπροσώπους τραπεζών και τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, πριν από δύο εβδομάδες, για να συζητήσουν την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Τα στοιχεία των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών δείχνουν συνολικά δάνεια 114,5 δισεκατομμυρίων λιρών (13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον ξενοδοχειακό κλάδο της Τουρκίας, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (541 εκατομμύρια δολάρια), στα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η τουριστική περίοδος στην Τουρκία τελειώνει συνήθως τον Νοέμβριο. Ο τομέας κινεί πάνω από το 10% της οικονομίας, ελκύοντας σκληρά νομίσματα ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση ενός μεγάλου εμπορικού ελλείμματος.

Πηγή: money-tourism.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παπαφιλίππου: Mε διάταγμα απαγόρευσαν την πώληση του παγωτού “Πλάκα”

Aξεπέραστη…Μεγάλη και πονεμένη η κάθε ιστορία αυτής της καρέκλας

To μήνυμα της Νατάσας Περδίου μετά την αποχώρηση της απο τον Όμιλο Χ.Α.Παπαέλληνας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!