Παρουσίαση Φιλοξενία

2004: Όταν ο Κούρρης «κατάπιε» ολόκληρη εκκλησία (ΦΩΤΟΣ)

Τρεις δεκαετίες πριν, εκεί που σήμερα βρίσκεται το φράγμα του Κούρρη, βρισκόταν το χωριό Άλασσα. Μετά την κατασκευή του, όμως, οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν παραδίπλα, ενώ το παλιό χωριό βυθίστηκε στα νερά. Το μόνο που καταμαρτυρεί πως κάποτε εκεί υπήρχε ανθρώπινη ζωή είναι τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, με το καμπαναριό να παραμένει αγέρωχο πάνω από το νερό, δημιουργώντας μια άκρως μαγευτική εικόνα.

Μετά τη λειτουργία του, το φράγμα υπερχείλισε δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2004, 15 χρόνια μετά τη λειτουργία του και έπειτα το 2012, μετά τη μεγάλη ανομβρία του 2008, όπου σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου είχαν στερέψει εντελώς!

kourris1.jpg
kourris2.jpg
kourris3.jpg

Σε σχέση με το 2004, οι ποσότητες νερού ήταν πολύ μεγάλες, εξ ου και όπως φαίνεται από τις πιο πάνω εικόνες που ανήρτησε στο γκρουπ ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ο χρήστης Λούης Κυριάκου, μέσα σε μόλις δυο βδομάδες (από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου), το εκκλησάκι χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από το νερό!

kourris5.jpg
kourris6.jpg

Αρκεί να καταλάβουμε πόσο πολύ ήταν το νερό το 2004, βλέποντας τις δύο πιο πάνω φωτογραφίες που επίσης ανέβασε στο γκρουπ ο χρήστης Ρένος Αντρέου. Ξέροντας πως οι φωτογραφίες του τραβήχτηκαν μόλις πριν από δύο βδομάδες, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο πολύ νερό έριξε το 2004 όταν η εκκλησία είναι ακόμα ολόκληρη εκτός του νερού παρά το 77% της σημερινής πληρότητας του φράγματος.


Πιο κάτω και μία κάτοψη του ναού, όπως αναφέρουν συνάδεφοι της city, από μια εντυπωσιακή σημερινή φωτογραφία που ανέβασε η Μαρία Ευρυπίδου, αποδεικνύοντας πως ο ναός έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, εκτός φυσικά από το καμπαναριό.

kourris 4.jpg

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Caffè Greco: Εκεί που βρέθηκαν βασιλείς, διανοούμενοι και καλλιτέχνες…από τον 18ο αιώνα

Taste and Hospitality

Αθλητικός τουρισμός στο Αβδελλερό: Πάμε για Paragliding

Άνοιξε στην Αλαμινό το Robinson Club

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!