Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Έναρξη εγγραφών των καταλυμάτων AirBnb

Άρχισαν οι εγγραφές καταλυμάτων AirBnb. Το Υφυπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι για σκοπούς εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής του καταλύματος τους και εξασφάλισης του ειδικού σήματος λειτουργίας και άδειας εγγραφής.
Ανακοίνωσε λοιπόν, την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για εγγραφή υποστατικών (επαύλεις, κατοικίες, διαμερίσματα) στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προς τον σκοπό αυτό, ο αιτών / η αιτούσα θα πρέπει να έχει, πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή του καταλύματος στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού:

  • Εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • Ασφαλιστική Κάλυψη του Καταλύματος σε ισχύ – Τουλάχιστον κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο θα υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου Τουρισμού www.tourism.gov.cy
O αιτών / η αιτούσα μπορεί να διαφημίζει και/ή να νοικιάζει το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα αναγράφεται σε κάθε πλατφόρμα όπου θα διαφημίζεται το κατάλυμα, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.
Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

ΠΟΜΙΔΑ για Airbnb: Έρχεται μεγάλη διόρθωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online


Υπενθυμίζεται ότι, τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων νομοθεσιών. Θα υπόκεινται επίσης, σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.

Από τις 7.2.2022, ημερομηνία εφαρμογής του σχετικού Νόμου, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για την εξακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής του στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, καθώς και της τήρησης των όρων της εγγραφής του ως αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα.

Η πλατφόρμα εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων τίθεται σε λειτουργία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο φιλοξενίας και τουρισμού, που τα δεδομένα και οι προσδοκίες ανατρέπονται λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, καταδεικνύουν ότι οι επισκέπτες στην ΕΕ, πέρασαν το 2019 πάνω από 554 εκατ. νύχτες σε κατάλυμα με κράτηση μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor.
Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που διαμένουν σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφόρμων αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2018 και 2019.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα sms από τη Δευτέρα για τις μετακινήσεις

Taste and Hospitality

Ποιοι ηθοποιοί γύρισαν τις σκηνές τους εντελώς μεθυσμένοι

Taste and Hospitality

Οι Τούρκοι στην ουρά στο Μεγάλο Παζάρι για να αγοράσουν χρυσό

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!