Άποψη Νεα της Αγορας

Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία στον κόσμο…

Μέχρι πρόσφατα το κεφάλαιο «Κρασί» ήταν απλώς μια έννοια στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου παιδείας και τι άλλο; Αυτό σ’ ένα ποτήρι. Δεν κατάφερα στα δύο χρόνια να «γίνω ειδική» και ακόμα έχω πολλά να μάθω. Επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία. Ρεπορτάζ από διακεκριμένους sommelier και πολλές πληροφορίες από οινόφιλους. Μοιάζει σαν να είναι όλη αυτή η διαδικασία σαν ένας μικρός παράδεισος επί γης.  Τα σταφύλια συνθλίβονται και απελευθερώνουν τον γλυκό χυμό τους και  η αλκοολική ζύμωση χρειάζεται ώστε ο σταφυλοχυμός να μετατραπεί σε κρασί. Λευκά σταφύλια και μαύρα σταφύλια. Στο εσωτερικό τους, τα σταφύλια αυτά μοιάζουν πολύ. Η βασική διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι τα μαύρα σταφύλια έχουν βαθύ χρώμα στις φλούδες και ότι περιέχουν τανίνες. Το Φθινόπωρο μεγάλα, τολμηρά σταφύλια σε διάφορες αποχρώσεις από πλούσια μπορντό και χρυσό κρέμονται σε τέλεια, απολαυστική σμήνη…και να που το μεγαλύτερο δώρο της μάνας γης έχει τις εποχές τους για να μπει στο ποτήρι μας.

Τα καλύτερα κρασιά παρασκευάζονται από ποιοτικά σταφύλια, και τα καλύτερα σταφύλια προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται. Ο γαλλικός όρος Terroir περιγράφει την ψυχή της γης, το μικροκλίμα της κάθε περιοχής που δίνει στα σταφύλια έναν μοναδικό χαρακτήρα. Έτσι, όταν τα χέρια των οινοποιών συνδυάζονται με τη δύναμη της φύσης, γεννιούνται κρασιά μοναδικά! Η γέννηση του κρασιού ξεκινάει με την διαδικασία της καλλιέργειας. Από τα αρχαία χρόνια, οι πρόγονοι έπρεπε να βρουν τον καλύτερο χρόνο για να σπείρουν και να τρυγήσουν ανάλογα με τον καιρό. Έτσι ακολούθησε ο διαχωρισμός του έτους σε 4 εποχές.

Οι εποχές και το αμπέλι:

Χειμώνας

Ο αμπελώνας το χειμώνα είναι ένα ζοφερό τοπίο. Τα αμπέλια έχουν κλαδευτεί και είναι τόσο ξηρά όσο ένας κάκτος της ερήμου. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι ο αμπελώνας κοιμάται μετά από όλη την δουλειά, κάνετε λάθος. Το αμπέλι χάνει την ζωτικότητα του μετά από μια μακρά περίοδο που έφτιαχνε τα σταφύλια του.

Άνοιξη

Η άνοιξη είναι γεμάτη δραστηριότητα! Η βλάστηση είναι το πρώτο σημάδι της ζωής στα αμπέλια και όταν εμφανιστούν τα μπουμπούκια τα αμπέλια εισέρχονται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περίοδο όπου βλαστοί φύλλων και μπουμπουκιών βγαίνουν από τα αμπέλια και ξεκινούν για να σχηματίσουν τις συστάδες που σύντομα θα είναι σταφύλια.

Καλοκαίρι

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το καλοκαίρι. Στις αρχές του καλοκαιριού, βλέπουμε τα αμπέλια να ανθίζουν, είναι μια όμορφη σεζόν γεμάτη ωριμάζοντα σταφύλια. Σύντομα τα σταφύλια θα αρχίσουν να αναπτύσσουν υπέροχα σάκχαρα και όμορφα χρώματα. Ύστερα το υπόλοιπο του καλοκαιριού έχει να κάνει με την ωρίμανση!

krasi-fthinoporo

Φθινόπωρο

Η πιο γνωστή εποχή για τους λάτρεις του κρασιού είναι φυσικά η συγκομιδή. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι ο τρύγος διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία, αφού τα σταφύλια μαζεύονται όταν η ωριμότητα είναι κατάλληλη!

Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τίποτα από την φύση εάν πρώτα δεν την γνωρίζουμε. Τα σταφύλια επηρεάζονται από την γη, για αυτό οι αμπελώνες επιλέγονται και καλλιεργούνται λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την γεωγραφική θέση την ηλιακή έκθεση και τις κλιματολογικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό όμως, είναι το πάθος για δημιουργία και ο σεβασμός της γης όπου καλλιεργείται το αμπέλι, είτε πρόκειται για παράδοση, είτε για καινοτομία.

Το κρασί που συνδυάζει το μυστήριο της φύσης και το όραμα του δημιουργού είναι από τις πιο πολύπλοκες και ευχάριστες εκφράσεις των πολύτιμων καρπών της γης.

«Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία στον κόσμο»/ Louis Pasteur

Το κείμενο συντάκτηκε με πληροφορίες από: achaiaclauss.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μεθυσμένοι οδηγούν οι Παφίτες…λέει η Αστυνομία

Taste and Hospitality

«Γύρισαν την πλάτη» στο κάλεσμα για δουλειά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Taste and Hospitality

Περβόλια: Kαταστροφή στο E-Hotel Eθελοντής – «Ψιθύρισα, Χριστέ μου» (BINTEO)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!