Διοίκηση Τάσεις

Ross, Loeb, Vekselberg…Όταν οι Κυπριακές τράπεζες έφεραν Νεοϋορκέζους και Μοσχοβίτες επενδυτές

Σχεδόν δύο χρόνια αφού η τραπεζική κρίση στο διχασμένο νησί απείλησε την ίδια την ύπαρξη του ευρώ, μία ασυνήθιστη γκάμα επενδυτών, προεξαρχόντων των αμερικανών δισεκατομμυριούχων Wilbur Ross και Daniel Loeb και του Ρώσου Viktor Vekselberg αγοράζουν μερίδια στις κυπριακές τράπεζες. Οι Ross και Vekseleberg (δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία) στηρίζουν την Τράπεζα Κύπρου, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του κυπριακού κράτους, ενώ ο Loeb μέσω του fund του έχει αποκτήσει το 27% της Ελληνικής Τράπεζας.

Αυτή η κινητικότητα καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χώρα μετά το πακέτο διάσωσης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επενδυτές μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάκαμψης αυτού που το Δ.Ν.Τ. αποκάλεσε “μία απο τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις παγκοσμίως”.

Η Κύπρος είναι η δεύτερη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 0.4% μετά τη συρρίκνωση 3.2% της προηγούμενης χρονιάς. Υποστηρίζεται πως η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, αφού έγιναν γρηγορότερα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Report: Commerce Secretary Ross Lied About Being Billionaire
Wilbur Ross

Τον Απρίλιο του 2013, ο Loeb, πρώην αναλυτής στο Jefferies Group LLC, ίδρυσε το ταμείο “Third Point Hellenic Recovery” και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προχώρησε στην αγορά μεριδίου στην Ελληνική Τράπεζα. Η κίνηση αυτή, επέτρεψε στην τράπεζα να μη χρειαστεί κρατική βοήθεια ή κούρεμα καταθέσεων για να επιβιώσει. Σήμερα, η τράπεζα χαίρει μεγάλης συγκριτικά ρευστότητας και η μετοχή της έχει ανέβει κατά 13.4%. Υπάρχει όμως κάποια αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για επαναπατρισμό κεφαλαίων μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του για την προσάρτηση της Κριμαίας. Οι ρωσικές καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχονται στο 24% του συνόλου.

Ακόμα κι αν η Ελληνική Τράπεζα αντέξει τις πιέσεις, θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Τράπεζα Κύπρου στην εγχώρια αγορά. Στηριζόμενη από τους Ross και Vekselberg ανέφερε κέρδη 76 εκατομμυρίων ευρώ, επιστρέφοντας στην κερδοφορία σε αξιοθαύμαστα μικρό χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα, έχει περίπου τα μισά δάνειά της στο κόκκινο και προσπαθεί ακόμα να επανακτήσει την καταθετική εμπιστοσύνη του κοινού.

Accb

Kύρια φωτο: Viktor Vekselberg

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το εκπληκτικό αλλά παράξενο μυστικό για να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά

Taste and Hospitality

Πώς να γίνεις καλύτερος hotel manager

Taste and Hospitality

Airbnb: Έχετε «τρελές» ιδέες; Μπορείτε να κερδίσετε 100.000 δολάρια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!