Διοίκηση Τάσεις

10 vintage πράγματα που δεν υπάρχουν πια στα αεροπλάνα

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι παλαιότερα. Και δεν μιλάμε μόνο για τα μέτρα ασφαλείας που γίνονται όλο και πιο σκληρά, όσο περνάει ο καιρός…

Kάποτε, οι αεροπορικές προσέφεραν στους επιβάτες ανέσεις, οι οποίες σταδιακά εξαφανίστηκαν μετά το 1981. Τότε, ο Jimmy Carter, ο 39ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψε την Πράξη Απελευθέρωσης των Αερογραμμών από τον κρατικό μηχανισμό και τότε, το ζήτημα του κόστους άρχισε να απασχολεί τις αεροπορικές εταιρείες της εποχής.
Σας παραθέτουμε, λοιπόν, έναν κατάλογο με τα 10 πράγματα, που αν και ορισμένα μπορεί να τα συναντήσουμε και σήμερα, μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο, για εκείνη την εποχή αποτέλεσαν πρωτοπορία.

Ταξίδι… μετά μουσικής


Από το 1970 έως το 1974, μόλις οι επιβάτες της American Airlines επέβαιναν στο αεροσκάφος, πέρα από τα καθίσματά τους, έβλεπαν και ένα piano bar. Το Wurlitzer electric πιάνο χρειαζόταν συχνά επισκευές, χάρη στους λάτρεις της μουσικής, που από τον ενθουσιασμό τους, έριχναν σταγόνες από τα ποτά τους πάνω του. Αλλωστε, τι πιο όμορφο από το να ταξιδεύεις στον ουρανό και να ακούς: «Fly me to the moon and let me play among the stars…»;

Φρεσκοκομμένα λουλούδια


Ειλικρινά, τι συνέβαινε στη δεκαετία του ’70; Εκτός από το αριστοκρατικό πιάνο και τις «αέρινες» μελωδίες, η Pan Am, σύμφωνα με στοιχεία του MentalFloss, στόλιζε τα τραπεζάκια των επιβατών με λουλούδια. Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς έκλειναν τα τραπέζια κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η αεροπορική εταιρεία επινόησε αυτήν τη διακόσμηση κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της για πτήσεις χωρίς αναταράξεις. Δυστυχώς, για όσους ταξίδευαν τότε, η εταιρεία απέσυρε τα λουλούδια στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Υπνος στα… σύννεφα για όλους τους επιβάτες


Αν και υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή αεροσκάφη που διαθέτουν κρεβάτια στους επιβάτες της πρώτης θέσης, κάτι που σίγουρα θα ήθελαν όλοι να δουν είναι τα καθίσματα/κουκέτες που υπήρχαν στα αεροσκάφη στη δεκαετία του 1940, τα οποία προσφέρονταν σε όλους ανεξαιρέτως. Το αεροσκάφος Boeing Stratocruiser 377 της Pan Am παρείχε σε όλους τους πελάτες της εταιρείας καθίσματα, τα οποία είχαν ειδικό μηχανισμό για να μετατρέπονται σε κρεβάτια. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε χαρακτηριστεί τότε ως «μαγικό χαλί».

Πολύ και δωρεάν αλκοόλ για όλους


Aν είστε από τους προνομιούχους της πρώτης θέσης μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν δροσερά και φρουτώδη κοκτέιλ. Αντιθέτως, αν ταξιδεύετε με την οικονομική θέση και θελήσετε ένα ποτάκι, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε αδρά. Δεν ήταν έτσι πάντα όμως. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 οι ιπτάμενοι συνοδοί προσέφεραν άφθονο αλκοόλ στους επιβάτες, ως μοναδικό μέσο διασκέδασης κατά τη διάρκεια μίας πτήσης. Ο Guillaume de Syon, καθηγητής στο Albright College της Πενσυλβάνια και ειδικός στην ιστορία της αεροπλοΐας, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην Fast Company: «Οι επιβάτες έπιναν το ένα scotch μετά το άλλο».

Ονειρικό γεύμα για όλους


Οι σύγχρονες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν στους επιβάτες της διακεκριμένης θέσης γεύματα ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένα και επιμελημένα από τους καλύτερους σεφ. Ορισμένες εταιρείες έχουν πιάτα και για την οικονομική θέση, τα οποία όμως δεν χαίρουν της ίδιας προσοχής και ποιότητας με εκείνα των ακριβών θέσεων. H Pan Am στη δεκαετία του ’60 χάριζε σε όλους τους πελάτες της και έντονες γεύσεις, εκτός από ένα άνετο ταξίδι με καθίσματα που μετατρέπονται εύκολα σε κρεβάτια. Εντός του αεροσκάφους υπήρχε σεφ, ο οποίος ετοίμαζε πλούσια γεύματα για τους επιβάτες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ οικονομικής και διακεκριμένης θέσης. Ολοι ανεξαιρέτως, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, γεύονταν φαγητά ιδιαιτέρως προσεγμένα, πάνω σε υπερπολυτελείς δίσκους, ειδικά περιποιημένους για κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Είσοδος χωρίς έλεγχο για τους επιβάτες της business class


Κοιτώντας πίσω στο 1960 συναντήσαμε άλλη μία έκπληξη και μάλιστα… επικίνδυνη. Σύμφωνα με αναφορές του Insider, οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης μπορούσαν να προσέλθουν στο αεροδρόμιο, να περάσουν τον έλεγχο και να εισέλθουν στο αεροπλάνο χωρίς την επίδειξη κάποιου εγγράφου ταυτοποίησης στοιχείων!

Τα έγγραφα αυτά, όπως η ταυτότητα ή το διαβατήριο έγιναν υποχρεωτικά μετά το 1973, οπότε και η σχετική νομοθεσία έγινε –και ευτυχώς να λέμε– πιο αυστηρή και πλέον δεν διαχωρίζεται πια η business από την economy class όσον αφορά στον έλεγχο.

Pong εν πτήσει


H Continental Airlines, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προσέφερε εκτός από την αερομεταφορά και… διασκέδαση. Ναι, καλά ακούσατε! Εντός των αεροσκαφών λειτουργούσε pub, στην οποία υπήρχαν μικρά στρογγυλά τραπεζάκια γύρω από ένα μπαρ, όπου οι επιβάτες συνήθιζαν να παίζουν ένα παιχνίδι ονόματι pong, γνωστό μέχρι σήμερα. Ηταν ας πούμε ένα ιπτάμενο playroom.

Τσιγάρο κατά τη διάρκεια της πτήσης


Το κάπνισμα ήταν επιτρεπτό κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Οι επιβάτες δηλαδή, που ήταν καπνιστές, μπορούσαν να απολαύσουν το τσιγάρο τους, ακόμα και πούρο, εντός του αεροσκάφους, χωρίς οι θέσεις τους να διαχωρίζονται από αυτές των μη καπνιζόντων, με τις αεροσυνοδούς να περνούν από τους διαδρόμους και να πουλούν πακέτα. Αυτό το καθεστώς άλλαξε μετά το 1988. Η αρχή έγινε με την Αμερική να απαγορεύει το κάπνισμα, τόσο στις πτήσεις που προσγειώνονταν όσο και στις πτήσεις που αναχωρούσαν από αυτή. Υστερα από αυτήν την πρωτοβουλία, κινητοποιήθηκαν και άλλες εταιρείες. Η Ολυμπιακή Αεροπορία απαγόρευσε το κάπνισμα εντός των αεροσκαφών της, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000!

Αεροσυνοδοί με «καυτά» σορτσάκια

Name


Στις προηγούμενες δεκαετίες, πολλές εταιρείες επέλεγαν να ντύνουν τις αεροσυνοδούς πιο προκλητικά, με στενά και κοντά σορτσάκια ή φούστες, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το σώμα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στολή των αεροσυνοδών της Southwest Airlines. To επάγγελμα των αεροσυνοδών ήταν ένας ανταγωνιστικός χώρος. Πέρα από ένα καλό επίπεδο μόρφωσης, οι αεροπορικές απαιτούσαν οι κοπέλες να είναι καλλίγραμμες και να εντάσσονται σε ένα πρότυπο ομορφιάς. Κάτι τέτοιο ισχύει και σήμερα, αλλά όχι σε τόσο υπερβολικό βαθμό. Ποιος ο λόγος όμως να ντύνουν τις ιπτάμενες συνοδούς τόσο προκλητικά; Μα φυσικά, για να «κοπούν» περισσότερα εισιτήρια, σε μία περίοδο που ο κόσμος άρχισε να κάνει περισσότερα αεροπορικά ταξίδια. Μία αεροσυνοδός της εποχής απαγορευόταν να είναι παντρεμένη, έγκυος και μεγαλύτερη από τριάντα ετών.

Βόλτες στο πιλοτήριο


Το επάγγελμα του πιλότου είναι εντυπωσιακό και έστω και μία φορά στη ζωή μας, μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο, θέλουμε να δούμε πώς είναι ο χώρος όπου ελέγχεται η πορεία του ταξιδιού μας. Παλαιότερα, κάτι τέτοιο ήταν εφικτό οποιαδήποτε στιγμή. Η περιέργεια των επιβατών για το άγνωστο, τους οδηγούσε στο δωμάτιο του πιλοτηρίου, χωρίς κάποιον περιορισμό. Οπως είναι φυσικό, αυτό έπαψε να ισχύει μετά τις 9 Σεπτεμβρίου του 2011. Υστερα από την τρομοκρατική επίθεση, οι επισκέψεις στον πιλότο απαγορεύθηκαν κατά την επιβίβαση και τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν θέλει κάποιος να ζήσει αυτήν την εμπειρία θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά στη θέση του, ώσπου να γίνει η προσγείωση.

Τζωρτζίνα Περιστέρη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

5 πάμφθηνα και υπέροχα ταξίδια στην Ευρώπη

Taste and Hospitality

Κολυμπώντας στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα

Taste and Hospitality

Ποιες είναι οι κύριες ανερχόμενες μεσογειακές γεύσεις για τους Αμερικάνους

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!