Άποψη Νεα της Αγορας

Οι ξένοι στα έργα του Ομήρου δεν ήταν ποτέ τουρίστες…και εδώ δεν είναι «Τροία»

Όλο «μπλέκεται» στα πόδια μου η πολιτική ειδησεογραφία όπου άλλοτε έχει ενδιαφέρον και άλλοτε απλά επαναλαμβάνεται. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν βαριούνται να «παπαγαλίζουν» τα ίδια και τα ίδια. Ένας «καπετάνιος» αλωνίζει σε χώρες και συζητά – δέχεται «επισκέψεις» και όλο την φωνή του σουλτάνου ακούω στις ειδήσεις.

Έρευνες, μελέτες, πανδημία μεταλλαγμένη πλέον, άνοιξε –κλείσε την εστίαση, τον εγκέφαλο μας με χίλιες δυο πληροφορίες. Γίναμε άθελα μας: επιδημιολόγοι, καταθλιπτικοί, θυμωμένοι, νευρικοί, γκουρού. Μαζεύω απομεινάρια αυτής της χώρας και προσπαθώ να δω πως φτάσαμε σ’ αυτή την κατάντια. Σίγουρα δεν άρχισαν όλα πριν μια δεκαετία…Την λαμογιά την έχουμε στο πετσί μας χρόνια. Ψευτοκουλτούρα, νεοπλουτισμός, σ’ ένα νησί που ανήκει στο 0,7% της γης.

Cyprus tourism in hibernation until June - Financial Mirror

Πολίτες και πολιτικοί κάποτε μ’ένα πούρο

 Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον «επαρχιωτισμό», που μας είχε καταβάλει;  Κάποτε ήταν ένας Κυπραίος που βρέθηκε ξαφνικά με πολλά λεφτά και ένα πούρο στο στόμα» ( όλα άρχισαν από την φούσκα του Χρηματιστηρίου).  Οι πολιτικοί έφαγαν τα πολλά και εμείς «ζούσαμε με το όνειρο του βολέματος! Έλα τώρα μεταξύ μας τα λέμε, έτσι δεν είναι;

Και μετά «ξυπνήσαμε». Από ηθική τελικά πάσχουμε…Ότι πάλευε ο τουρισμός να κάνει δεκάδες χρόνια ένας «Μεταξάς» και ένα «Τhis is Cyprus» μας έμαθε το Παγκόσμιο..και δυστυχώς με το αρχικό γράμμα της χώρας κάποιοι να γράφουν με το «μικρό».

Hiking in Cyprus: The Ultimate 3 Day Itinerary - Travel Made Me Do It

Κάπου ανάμεσα σ’ αυτά και άλλα πολλά, όπως 1 στους 2 Κύπριους δεν έχει μια μέχρι το τέλος του μήνα, η ΑΗΚ που μας «χάρισε» για μερικούς μήνες κάτι ευρώ και έσωσε λέει τα νοικοκυριά, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που καταρρέουν και οι άλλες, οι επίσημες με άδεια ταμεία. Πακέτα αγάπης Χριστούγεννα – Πάσχα και εκλογές, γιατί τους άλλους μήνες οι οικογένειες χορταίνουν με «αέρα» και «νερό».

Ο Μιχάλης Κωστόπουλος (Food & Beverage Manager, Mitsis Hotels) μου δίνει το πράσινο φως να μπω στα «χωράφια» σας και να σας πείσω ότι η φιλοξενία και η κουλτούρα (που προέρχεται από το ρήμα «colere») σημαίνει «καλλιεργώ» και είναι αντίστοιχο της ελληνικής λέξης παιδεία.

Κουλτούρα δεν είναι μόνο ο πολιτισμός και η ιστορία

15 Top-Rated Tourist Attractions in Paphos | PlanetWare

Είναι επίσης η κουζίνα, οι γεύσεις, τα αρώματα, η μουσική και η συνολικότερη εμπειρία γύρω από τον επισκέπτη. Όλη η κουλτούρα μαθαίνεται, αλλά ότι μαθαίνουμε δεν είναι κουλτούρα. Άμεσα συνυφασμένη η τουριστική συνείδηση, που είναι στην ουσία τρόπος ζωής, από την ποιοτική παροχή υπηρεσιών, τη συμπεριφορά μας και την φιλοξενία προς τους επισκέπτες μας, ανεξάρτητα εάν είμαστε άμεσα η έμμεσα εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν. Επομένως, οπού λείπει η κουλτούρα φιλοξενίας και η τουριστική συνείδηση, τείνουν όλα να γίνονται ευκαιριακά, λίγο έως πολύ πρόχειρα…και κάπου είμαστε και λιγάκι αφελείς, ασυνεπείς και σε ορισμένες περιπτώσεις αισχροκερδούμε, όπου βραχυπρόθεσμα κάτι τέτοιο ικανοποιεί οικονομικά, αλλά στο τέλος αποδεδειγμένα οδηγεί στην καταστροφή.

Η χώρα μας έχει αυτή την αυθεντικότητα στην τουριστική βιομηχανία. Κάθε γωνιά του νησιού είναι παράδοση – έχει όνομα- έχει ιστορίες. Υπάρχει η συλλογή των αξιών που «πρέπει» να μαζέψουμε όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό να τη σουλουπώσουμε και να την αναδείξουμε μέσα από ρεπορτάζ.

Το Γιαννούδι, το Altesse και τα άλματα του κυπριακού αμπελώνα | Check In  Cyprus

Είναι εκπληκτικό τουλάχιστον για μας που διαβάζετε το Taste and Hospitality πώς απογειώνεται ένα θέμα ή μια φωτογραφία μιας άλλης εποχής και γεμίζετε με σχόλια τις δικές σας αναμνήσεις γύρω από αυτά. Έχουμε μια άλλη επικοινωνία έξω από το δημοσιογραφικό πλαίσιο. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία. Όταν οι εισηγήσεις σας, η φιλοξενία και τα οδοιπορικά που μας υποδεικνύεται για να αναδείξουμε σκαλίζοντας τα ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές.

Τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν με αυτό: Ότι ο τουρισμός ανασαίνει από τον πολιτισμό…Αφήστε στην άκρη τα μαθηματικά, μας δείξατε τους πύργους, τις γέφυρες, τις μαρίνες. Είδαμε και τα σκάνδαλα και μάθαμε και τα ονόματα γύρω από αυτά.

Ας αφήσουμε στην άκρη και κακό που μας βρήκε και μας γονάτισε ως χώρα (γιατί δεν είναι η πρώτη φορά) και ας δώσουμε στον επισκέπτη και στον κάθε πολίτη τις εικόνες του  πολιτισμού που μπορούν να μας «βγάλουν» έξω από τα σύνορα της Κύπρου.

Απελευθερώστε κονδύλια και δώστε τα  σε ανθρώπους και οργανισμούς (ΝΕΟΥΣ)… Ελευθερώστε  την πλούσια μυθολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία και την θρησκευτική μας ταυτότητα.

Η έκφραση μιας χώρας.. μιας περιοχής, είναι η κουλτούρα, η παιδεία, τα ήθη και τα έθιμα…μην την κλειδώνετε σε μπαούλα στο όνομα της οικονομικής κατάρρευσης γιατί αυτό το βιώνουμε εμείς ως οικογένειες, ως νέοι άνθρωποι. Κόψτε τις μπούρδες γιατί δεν αξίζει σε αυτό τον τόπο, ο τρόπος διαχειρισμού σας.

Έτσι για την ιστορία να θυμηθούμε ότι οι ξένοι στα έργα του Ομήρου δεν ήταν ποτέ τουρίστες. Ήταν εξόριστοι, αγγελιοφόροι, ταξιδιώτες ή άνθρωποι που είχαν χάσει τον δρόμο τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, μέρος των υποχρεώσεων της φιλοξενίας ήταν να βοηθηθεί ο ξένος με κάθε τρόπο στην επίτευξη του σκοπού του. Μια επιπλέον υποχρέωση ήταν να δοθεί ένα δώρο στον φιλοξενούμενο, όπως ήταν και δική του υποχρέωση να το δεχτεί.

Κουμανταρία: Το Κυπριακό κρασί που ο Ριχάρδος Λεοντόκαρδος το χαρακτήρισε " κρασί των βασιλιάδων" | eirinika.gr

Το μόνο που με κάνει να ελπίζω είναι ότι κανένας λογιστής και κανένας οικονομολόγος αυτά δεν θα τα εκτιμήσει ποτέ και δεν θα πάνε ποτέ για πώληση.

Ας  υπάρξει επιτέλους ο σεβασμός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μας αξίζει και ας την δείξουμε σε όλον τον κόσμο – σε όλες τις χώρες…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για το ποσοστό τουρισμού στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Πώς να αξιολογήσετε πρόταση συνεργασίας από TourOperators

Πέθανε ο επιχειρηματίας Μπόρις Μουζενίδης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!