Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Τι είναι το εστραγκόν; Οφέλη

Γνωστό ως «ο βασιλιάς των βοτάνων» στη Γαλλία, το εστραγκόν έχει μια λεπτή αλλά πολύπλοκη γεύση, με κυρίαρχες νότες γλυκάνισου ισορροπημένους από νότες βανίλιας, μέντας, πιπεριού και ευκαλύπτου. Είναι ένα βασικό συστατικό στη σάλτσα Béarnaise, μια κλασική γαλλική σάλτσα που σερβίρεται παραδοσιακά με μπριζόλα, και, μαζί με μαϊντανό, σχοινόπρασο και κεράσι, είναι ένα από τα τέσσερα βότανα στα δημοφιλή βότανα. Συνδυάζεται καλά με ευαίσθητες γεύσεις όπως ψάρι, κοτόπουλο και αυγά, είτε από μόνα τους είτε ως μέρος του μίγματος των λεπτών βοτάνων.

Τι είναι εστραγκόν

Αν και συνηθέστερα συνδέεται με τη γαλλική τροφή, το εστραγκόν πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σιβηρία, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια. Τώρα μεγαλώνει σε ηλιόλουστα κλίματα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πιάτα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά στο sabzi knordan, ένα περσικό πιάτο λαχανικών και στην Ανατολική Ευρώπη γίνεται ένα λαμπερό πράσινο ανθρακούχο ποτό που ονομάζεται tarkhuna.

Γαλλικό εστραγκόν (Artemisia dracunculus)

Το γαλλικό εστραγκόν είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν σαν εστραγκόν. Έχει πιο δυνατή γεύση από τον Ρώσο ξάδερφό του και έχει πιο λεία, γυαλιστερά, πιο σκούρα φύλλα. Είναι ο πιο δύσκολος τύπος εστραγκόν για να αναπτυχθεί, ωστόσο, καθώς πρόκειται για στείρα ποικιλία, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν νέα φυτά πρέπει να καλλιεργηθούν από μοσχεύματα.

Ρωσικό εστραγκόν (Artemisia dracunculoides Pursch)

Το ρωσικό εστραγκόν είναι ευκολότερο να καλλιεργηθεί και επομένως φθηνότερο από τη γαλλική ποικιλία, αλλά έχει πολύ πιο ήπια γεύση, γεγονός που το καθιστά λιγότερο χρήσιμο για γαστρονομικούς σκοπούς.

Μεξικάνικη μέντα κατιφές (Tagetes lucida)

Αν και τεχνικά δεν είναι αληθινό εστραγκόν, το μεξικάνικο «εστραγκόν» είναι συγγενής των άλλων δύο φυτών και έχει έντονη γεύση γλυκάνισου. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γαλλικό και το μεξικάνικο εστραγκόν είναι πιο κοντά στη γεύση από τις γαλλικές και τις ρωσικές ποικιλίες.

Οφέλη για την υγεία

Το εστραγκόν έχει βραβευτεί ως φυσικό φάρμακο για τουλάχιστον χίλια χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες γέμιζαν τα σανδάλια τους για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη ζωτικότητά τους. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η τοποθέτησή του θα κάνει οτιδήποτε, αλλά η σύγχρονη επιστήμη προτείνει ότι το εστραγκόν μπορεί να έχει κάποια χρήσιμα οφέλη για την υγεία.

1. Βελτιωμένη πέψη

Τα έλαια στο εστραγκόν ενεργοποιούν τους φυσικούς χωνευτικούς χυμούς του σώματος, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό πεπτικό βοήθημα όχι μόνο ως απεριτίφ (που βοηθά να προκαλέσει την όρεξη), αλλά και να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα.

Μπορεί να βοηθήσει την πεπτική διαδικασία από την αρχή έως το τέλος, ξεκινώντας με την έκκριση του σάλιου στο στόμα έως την παραγωγή γαστρικών χυμών στο στομάχι έως την περισταλτική κίνηση στα έντερα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πεπτικής ικανότητας οφείλεται στα καροτενοειδή του εστραγκόν. Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στο University College Cork στην Ιρλανδία εξέτασε τις επιπτώσεις των βοτάνων που περιέχουν καροτενοειδή στην πέψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα βότανα “συμβάλλουν στην πρόσληψη βιοπρόσιτων καροτενοειδών”, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την πεπτική υγεία.

2. Καλύτερος ύπνος

Αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το εστραγκόν μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία. Μερικοί βοτανολόγοι προτείνουν να έχετε τσάι εστραγκόν πριν χτυπήσετε το σανό για να ηρεμήσετε το νευρικό σύστημα και να ενθαρρύνετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Εάν ληφθεί κατά τον ύπνο, ένα τσάι φτιαγμένο από ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Οι Γάλλοι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το τσάι εστραγκόν ως θεραπεία για την αϋπνία, και ακόμη και το WebMD αναφέρει τη χρήση του για την προώθηση του ύπνου.

3. Ενθαρρύνει την εμμηνόρροια

Ορισμένες γυναίκες που έχουν καταστείλει την εμμηνόρροια θεωρούν ότι το εστραγκόν είναι χρήσιμο. Προωθείται από βοτανολόγους για να ενθαρρύνει την εμμηνόρροια και να διατηρήσει τη γενική υγεία της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού.

Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα για να υποστηρίξετε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά για να είστε ασφαλείς, μην το παρακάνετε με εστραγκόν ή μην το παίρνετε σε μορφή συμπληρώματος εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ωστόσο, το θυμάρι, ένα παρόμοιο βότανο, βρέθηκε πρόσφατα ότι ανακουφίζει τις κράμπες της περιόδου και προάγει την εμμηνόρροια. Δεδομένου ότι το εστραγκόν έχει πολλά από τα ίδια αποτελέσματα, μπορεί να δείξει γιατί οι βοτανολόγοι το χρησιμοποίησαν για σκοπούς εμμήνου ρύσεως.

4. Θεραπεία πονόδοντου

Σε όλη την ιστορία, η παραδοσιακή φυτική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει φρέσκα φύλλα εστραγκόν ως εγχώρια θεραπεία για την ανακούφιση του πονόδοντου. Οι αρχαίοι Έλληνες λέγεται ότι έχουν μασήσει τα φύλλα για να μουδιάσουν το στόμα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το ανακουφιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ευγενόλης, μιας φυσικής χημικής ουσίας αναισθητικού, που βρίσκεται στο φυτό.

Το γαρίφαλο, μια άλλη δημοφιλής φυσική θεραπεία πονόδοντου, περιέχει επίσης την ίδια αναγεννητική ευγενόλη. Το Tarragon μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των πονόδοντων που συχνά συνοδεύουν τους πονόδοντους.

5. Καταπολεμά τα βακτήρια

Δύο τύποι βακτηρίων που είναι και τα δύο πολύ γνωστά και πολύ επικίνδυνα είναιΗ ασθένεια του σταφυλοκοκου (η αιτία της μόλυνσης από Staph) και Escherichia coli (E.coli). 

Βράσματα, ορμή, τροφική δηλητηρίαση, κυτταρίτιδα και σύνδρομο τοξικού σοκ είναι όλα παραδείγματα ασθενειών που μπορεί να προκληθούν από Σταφυλόκοκκος βακτήρια. Μερικά είδη Ε. Coli μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ενώ άλλοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστικές ασθένειες και πνευμονία και άλλες ασθένειες.

Το αιθέριο έλαιο εστραγκόν έχει αποδεδειγμένη αντιβακτηριακή δράση κατά Η ασθένεια του σταφυλοκοκου και Escherichia coli. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στοΙρανικό περιοδικό μικροβιολογίας τονίζει ότι όχι μόνο το αιθέριο έλαιο εστραγκόν μπορεί να σκοτώσει επικίνδυνα βακτήρια, αλλά αυτή η ικανότητα το καθιστά επίσης μια εξαιρετική επιλογή ως φυσικό συντηρητικό, ειδικά στο τυρί.

Το αιθέριο έλαιο Tarragon μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός φυσικού σχεδίου θεραπείας για το SIBO, το οποίο είναι το ακρωνύμιο της «μικροβιακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου», που ορίζεται ως υπερβολικό βακτήριο στο λεπτό έντερο. Μελέτες δείχνουν ότι χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο για το SIBO για χρόνια και έδειξε πολλά θετικά αποτελέσματα έναντι αυτής της πάθησης.

6. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Η έρευνα υπονοεί ότι το εκχύλισμα εστραγκόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ζώα και άτομα με ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Εφημερίδα των φαρμακευτικών τροφίμων διαπίστωσαν ότι όταν το εστραγκόν καταναλώθηκε πριν από τα γεύματα, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις της συνολικής έκκρισης ινσουλίνης, βοηθώντας να εξομαλυνθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Φρέσκο ​​και ξηρό εστραγκόν

Όπως και με πολλά βότανα, η διαδικασία ξήρανσης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις ιδιότητες του εστραγκόν, με το αποξηραμένο βότανο να έχει μια ισχυρότερη αλλά λιγότερο περίπλοκη γεύση. Το εστραγκόν εκτιμάται ιδιαίτερα για την πολυπλοκότητά του, οπότε για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτές τις λεπτές αποχρώσεις γεύσης προσπαθήστε να το χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​όπου μπορείτε. Το αποξηραμένο εστραγκόν προορίζεται καλύτερα για πιάτα με μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος, όπως το κοκκινιστό κρέας.

Πώς να το προετοιμάσετε

Οι μίσχοι του εστραγκόν είναι αρκετά σκληροί και ξυλώδεις, οπότε γενικά τρώγονται μόνο τα φύλλα. Για να τα αφαιρέσετε, κρατήστε το στέλεχος στο ένα άκρο και τρέξτε το άλλο σας χέρι κατά μήκος, απογυμνώνοντας απαλά τα φύλλα καθώς προχωράτε. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεμαχιστούν, προσέχοντας να μην τραυματιστούν τα ευαίσθητα φύλλα. Για τις περισσότερες συνταγές, φρέσκο ​​εστραγκόν πρέπει να προστεθεί μετά το μαγείρεμα ή τουλάχιστον προς το τέλος, καθώς το πολύ μαγείρεμα μπορεί να το κάνει πικρό.

Πώς να το αποθηκεύσετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποθήκευσης φρέσκου εστραγκόν, ανάλογα με το πόσο καιρό θέλετε να το διατηρήσετε. Εάν σχεδιάζετε να το χρησιμοποιήσετε τις επόμενες ημέρες, μπορείτε να το βάλετε σε ένα βάζο με νερό όπως κομμένα λουλούδια ή για να το διατηρήσετε φρέσκο έως και δύο εβδομάδες, πλύνετε το, τυλίξτε το σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί έως και πέντε μήνες.

Για αποξηραμένο εστραγκόν, αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από υγρασία και παράσιτα. Φυλάσσεται με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να διατηρείται έως και 1 έτος.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έρχονται ανατιμήσεις και στη μπύρα – Για ποιο λόγο ακριβαίνει

Taste and Hospitality

Μιχάλης Τσαούτος φέρνει στην Ελλάδα τη βιομηχανική κάνναβη στα ράφια

Taste and Hospitality

7 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Merlot

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!