Νέα Νεα της Αγορας

«Το ΑΞΙΚ να παραμείνει στη Λευκωσία»

Την αντίθεση του για μεταστέγαση του ΑΞΙΚ εκτός Λευκωσίας, εξέφρασε στο ΑΚΕΛ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ). Αντιπροσωπεία του ΕΒΕΛ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μουσιούττα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου, στο πλαίσιο των επαφών του Επιμελητηρίου για το θέμα της παραμονής του ΑΞΙΚ στην Λευκωσία,σύμφωνα με το inbusinessnews.

Ενώπιον του κ. Στεφάνου τέθηκε το θέμα της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και της ενδεχόμενης μεταστέγασης του σε άλλη πόλη, απόφαση η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο το Επιμελητήριο.

Οι φορείς της Λευκωσίας που συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησης της έδρας του ΑΞΙΚ και τόνισαν ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων, και οι ακόλουθοι:

«Το ΑΞΙΚ να παραμείνει στη Λευκωσία»
  1. Η Λευκωσία απολαμβάνει μόνο 6% του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο ως εκ τούτου επικεντρώνεται για την ανάπτυξή της στην εκπαίδευση (κέντρο εκπαίδευσης/brightest capital of Europe) και δεν πρέπει να απωλέσει την ιστορική ξενοδοχειακή σχολή της όπως απώλεσε και το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ).
  2. Την αξιοποίηση της ιστορικής χωροθέτησης του ΑΞΙΚ δίπλα από το διεθνές συνεδριακό κέντρο για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού προς όφελος του τόπου.
  3. Την συνέργεια με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και χρήση πόρων π.χ. Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνεργασία/προσβασιμότητα σε/από οργανισμούς που σχετίζονται με την λειτουργία του (επιβλέπον Υπουργείο, φορείς στο Διοικητικό του Συμβούλιο περιλαμβανομένων των επαγγελματικών συνδέσμων κλπ.).
  4. Την άντληση φοιτητών από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και ισότιμη διοχέτευση σε όλες τις τουριστικές περιοχές (π.χ. για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 101 φοιτητές από Λευκωσία, 56 από Λεμεσό, 51 από Λάρνακα, 22 από Πάφο).
  5. Η στέγαση του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία είναι μια ιστορική επιλογή προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικότητας προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου ως πρότυπο έργο διεθνούς εμβέλειας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενστερνιζόμενος τους προβληματισμούς του ΕΒΕΛ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έγινε χωρίς σχετική διαβούλευση, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον της Βουλής και να εξεταστούν όλες οι πτυχές του ζητήματος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας κ. Θεόδωρος Κρίγγου και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αγλαντζιάς κ. Ευγενία Αλετρά, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κκ. Χρίστος Χριστοφίδης και Γιώργος Κουκουμάς καθώς και ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και μέλος του ΔΣ του ΑΞΙΚ, κ. Λευτέρης Γεωργιάδης.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το ΕΒΕ Λευκωσίας συναντήθηκε για το ίδιο θέμα και με τον βουλευτή και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Παύλο Μυλωνά.

Το Επιμελητήριο Λευκωσίας διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για παραμονή του ΑΞΙΚ στην πρωτεύουσα, αφού αυτό αποβαίνει προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Λευκωσίας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υπόκλιση…σ’ αυτούς που έβαλαν την «πλάτη τους» για να μπορούμε, τώρα να ζητάμε το κάτι καλύτερο

ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ – Οι εστιάτορες της Ολλανδίας μηνύουν την κυβέρνηση

Taste and Hospitality

Φέραμε τουρίστες για δύο μετακινήσεις! – Το έντυπο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!