Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Θρύλοι του κρασιού: Gaja

Gaja είναι ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς κρασιού σε όλη την Ιταλία. Η οικογένεια Gaja, η οποία είχε φτάσει από την Ισπανία κατά τον 17ο αιώνα, άνοιξε μια ταβέρνα στο Barbaresco, σερβίροντας τα κρασιά της με το φαγητό. Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα κρασιά Gaja εμφιαλώθηκαν και τροφοδοτούσαν τον ιταλικό στρατό στην Αβησσυνία.

Με καταγωγή και έδρα στο Μπαρμπαρέσκο, στη βορειοδυτική Ιταλία, το όνομα Gaja παραμένει πιο έντονα συνδεδεμένο με κρασιά με βάση το Νεμπιόλο, αν και η εταιρεία παράγει τώρα περισσότερο κρασί στην Τοσκάνη απ’ ό,τι στο Piedmont.

Gaja Barbaresco over four decades: 1961-2003 | Kerin O'Keefe

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1859 από τον Giovanni Gaja με μόλις 2 εκτάρια αμπελώνες στο Barbaresco. Το 1937, ο Giovanni Gaja, εγγονός του ιδρυτή, έβαλε για πρώτη φορά το όνομα Gaja με μεγάλα κόκκινα γράμματα στις ετικέτες των μπουκαλιών του. Η εταιρεία αναπτύχθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ο Giovanni Gaja πραγματοποίησε μια σημαντική σειρά αγορών αμπελώνων όσον αφορά την κλίμακα και την ποιότητα του αμπελώνα. Επίσης, ως σημαντική επιρροή στην πρώιμη επιτυχία της εταιρείας είναι η μητέρα του Giovanni Gaja, Clotilda Rey, η οποία για να προσελκύσει την επιθυμητή πελατεία, έθεσε υψηλές τιμές για να εκδηλώσει το κύρος του προϊόντος.

Q & A with Gaia Gaja | Kerin O'Keefe

Κάθε γενιά έκανε επεκτάσεις, αν και στον Angelo Gaja, αποδίδεται η πιο πρόσφατη επιτυχία του κτήματος. Ο Angelo Gaja, (γεννημένος το 1940) δισέγγονος του Giovanni Gaja, ξεκίνησε την καριέρα του με την εταιρεία το 1961 σε ηλικία 21 ετών. Είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Enological Institute στην Alba και στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία και είχε πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο περίπου 100 άτομα που παρήγαγαν Barbaresco και Barolo. Χάρη στα αποκτήματα της οικογένειάς του, ο νεαρός Gaja ήταν ήδη μεγαλοκτηματίας αμπελώνων στο Μπαρμπαρέσκο.

Μετά από πολλά ταξίδια στη Γαλλία και συνεχείς διαμάχες με τον πατέρα του, ο Angelo Gaja εισήγαγε αρκετές πρακτικές στην περιοχή τα επόμενα χρόνια που ήταν επαναστατικές για την οινοποίηση του Nebbiolo. Το 1961 ξεκίνησε τα πρώτα πειράματα με πράσινο τρύγο ή diradamento. Η παραγωγή single vineyard ξεκίνησε με το Sorí San Lorenzo το 1967, το Sorí Tildin το 1970 και το Costa Russi το 1978. Από το 1970 ο Γκάγια απασχολεί τον διακεκριμένο οινολόγο Γκουίντο Ριβέλλα. O Gaja πιστώνεται επίσης ότι εισήγαγε τη μηλολακτική ζύμωση στο Piemonte, από τον τρύγο 1975-1976, χρησιμοποιώντας γαλλικά barriques. Δέκα χρόνια μετά τα αρχικά πειράματα, έφερε θερμοελεγχόμενο εξοπλισμό ζύμωσης και γαλλικές ποικιλίες σταφυλιών, και τελικά τιμές grand cru. Ο Τζιοβάνι Γκάγια αντιτάχθηκε στη χρήση καινούργιων βαρελιών από τον γιο του και στην απόφαση να φυτέψει γαλλικές ποικιλίες σταφυλιών.

Το 1977 ο Gaja δημιούργησε την Gaja Distribuzione, εισαγωγέα και διανομέα κρασιών και αξεσουάρ κρασιού από άλλες χώρες.

Το 1978 ο αμπελώνας, σύμφωνα με το krasia.gr, Darmagi στο Barbaresco, μια κορυφαία τοποθεσία Nebbiolo,  φυτεύτηκε με Cabernet Sauvignon. Ο Gaja δήλωσε ότι αυτό έγινε όχι λόγω της αγάπης του για το Cabernet Sauvignon, αλλά από την πεποίθηση ότι μόνο κάνοντας ένα υπέροχο Cabernet, παλαιωμένο σε βαρέλια, θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο ότι τα ιταλικά κρασιά είναι ικανά για μεγαλείο. Ακολούθησε το 1979 όταν ο αμπελώνας The Gaia & Rey στο Treiso φυτεύτηκε με Chardonnay. Αργότερα το 1983, Sauvignon Blanc φυτεύτηκε στον αμπελώνα Alteni di Brassica στο Μπαρμπαρέσκο.

Αυτές οι αλλαγές δεν ήταν όμως πάντα ευπρόσδεκτες: το όνομα του Darmagi Cabernet Sauvignon μεταφράζεται ως “τι κρίμα”, αναφερόμενο στη λύπη του πατέρα του Angelo για την εισαγωγή των ποικιλιών Μπορντό.

Ο Gaja μπορεί να φημίζεται για τον εκσυγχρονισμό του Πιεμόντε, την εισαγωγή διεθνών ποικιλιών σταφυλιών και πρακτικών οινοποίησης πιο συνηθισμένες στο Μπορντό ή την Καλιφόρνια, ωστόσο, παραμένουν παραδοσιακά στοιχεία, όπως οι μακρές εκχυλίσεις και η χρήση μεγαλύτερων δρύινων βαρελιών που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με καινούργια δρύινα βαρέλια. Το κτήμα έτυχε μεγάλης προσοχής όταν άρχισε να αναμειγνύει μια μικρή ποσότητα Barbera σε όλα -εκτός από τα δύο κρασιά Barbaresco και Barolo-, υποβιβάζοντάς τα στην κατάταξη Langhe DOC. Ο Angelo Gaja επέμεινε ότι αυτή ήταν μια παραδοσιακή πρακτική για τη διόρθωση της οξύτητας και, εν πάση περιπτώσει, η ετικέτα επικεντρώθηκε στο όνομα του αμπελώνα και όχι στην ονομασία προέλευσης.

2005 Gaja Barbaresco DOCG, Piedmont, Italy (750ml) – G Factor

Η κίνηση του Gaja πέρα ​​από το Barbaresco ξεκίνησε το 1988 με την απόκτηση του αμπελώνα Sperss στο γειτονικό Barolo. Το 1994, ο Gaja ανέλαβε το κτήμα Pieve Santa Restituta 27 εκταρίων στο Μονταλτσίνο, ακολουθούμενο από το κτήμα Ca ‘Marcanda 118 εκταρίων στο Μπολγκέρι. Το όνομα αυτού του κτήματος, που αποκτήθηκε μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, μεταφράζεται ως «το σπίτι του παζαρέματος».

Μερικά από τα φημισμένα κρασιά Gaja είναι:

Gaja Barbaresco DOCG, Piedmont, Italy

Nebbiolo

Gaja Sperss Langhe – Barolo, Piedmont, Italy

Nebbiolo

Gaja Sori San Lorenzo Langhe-Barbaresco, Piedmont, Italy

Nebbiolo

Gaja Sori Tildin Langhe-Barbaresco, Piedmont, Italy

Nebbiolo

Gaja Pieve Santa Restituta, Brunello di Montalcino DOCG, Italy

Sangiovese

Gaja Costa Russi Langhe-Barbaresco, Piedmont, Italy

Nebbiolo

Gaja Conteisa, Barolo DOCG, Italy

Nebbiolo

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Basket Of Taste: Εμπειρία της ποιοτικής επιλογής και αγοράς από την άνεση του χώρου σου

Taste and Hospitality

Στάθης Αλωνεύτης: Από τα γήπεδα…στα αμπέλια – O Τσιουππής λατρεύει το «46» (ΦΩΤΟΣ)

Κάστανα: Τα θρεπτικά συστατικά τους και τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!