Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Το χαλλούμι εισήλθε στην εποχή του ΠΟΠ

Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Οκτωβρίου ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει καταστήσει το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ως εκ τούτου, πλέον η παραγωγή του έχει τεθεί σε αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες, σύμφωνα με το φάκελο που εγκρίθηκε, ενώ απαγορεύεται η παραγωγή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο η διάθεση προϊόντων που δεν ανταποκρίνονται στο πρότυπο δεν πρόκειται να σταματήσει, ούτε και θα εξαφανιστούν άμεσα από την αγορά. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι ώστε να μην πέσουν θύματα παραπλάνησης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να σταματήσει η παραγωγή προϊόντων που δεν είναι εναρμονισμένα με το πρότυπο. Ωστόσο δεν απαγορεύεται η διάθεσή τους στην αγορά. Επομένως, για μια περίοδο 5-6 μηνών θα υπάρχουν τέτοια προϊόντα στην αγορά μέχρις ότου εξαντληθούν.

Έλεγχοι και πιστοποίηση

Τα προϊόντα ΠΟΠ θα φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα της ΕΕ με τα χρώματα κόκκινο και κίτρινο, στο οποίο αναγράφεται «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)». Επίσης θα αναγράφεται η λέξη χαλλούμι ή/και halloumi ή/και hellim. Ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει τη συγκεκριμένη σήμανση.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης περίπου 30 τυροκομεία, τα οποία παράγουν περίπου το 70-80% της ντόπιας παραγωγής και των εξαγωγών, έχουν συνάψει τη σχετική συμφωνία με τον φορέα ελέγχου Bureau Veritas. Έτσι θα μπορούν να παράγουν προϊόντα που να φέρουν τη σχετική σήμανση. Ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι το πρότυπο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, προς το παρόν τα τυροκομία έχουν λάβει προσωρινή έγκριση μέχρι να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την εταιρεία Bureau Veritas. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει τους ελέγχους από την παραγωγή του γάλακτος μέχρι τη μεταποίηση και τη συσκευασία.

Επίσης έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και από τον κρατικό μηχανισμό, σε όλα τα στάδια εμπορίας.

Οι καταναλωτές είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως οποιοδήποτε προϊόν αγοράζουν και φέρει το όνομα χαλλούμι, τότε αυτό θα πρέπει να περιέχει προϊόν ΠΟΠ. Για παράδειγμα, σε ένα σάντουιτς λούντζα – χαλλούμι ή σε μια χαλλουμόπιτα, θα πρέπει να περιλαμβάνεται χαλλούμι ΠΟΠ. Αν δεν είναι ΠΟΠ, τότε θα πρέπει να φέρει άλλη ονομασία. Ως εκ τούτου, θα διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι από τις κρατικές υπηρεσίες, για να διασφαλιστεί ότι το κάθε προϊόν θα περιέχει αυτό που πραγματικά πρέπει.

Τα προϊόντα που δεν θα είναι ΠΟΠ, θα μπορούν να παράγονται με άλλη ονομασία, ενώ φαίνεται ότι βρέθηκε τρόπος να πωλείται προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» σε χώρες που δεν υπάρχει κατοχυρωμένο σήμα.

Αλλαγές με το πιστόλι στον κρόταφο

Με βάση τις προδιαγραφές του χαλλουμιού, το γάλα θα πρέπει να παράγεται από συγκεκριμένες φυλές ζώων, ενώ τα ζώα θα πρέπει να τρέφονται τουλάχιστον με ζωοτροφές που παράγονται στην Κύπρο. Ακόμα, πρέπει να είναι διπλωμένο, τετράγωνο, το βάρος να κυμαίνεται μεταξύ 150-350 γραμ. και ο δυόσμος να είναι κυπριακός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Τυροκόμων διαφωνούσε στα πλείστα και έκανε πολλές προσπάθειες για να αλλάξουν. Τελευταία από τις προσπάθειες ήταν να κινηθούν νομικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμφισβητώντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν για να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο και την επιτροπή που συστάθηκε για αυτό το θέμα, ώστε να αποδεχτούν τις αλλαγές που προτείνουν. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι όλοι οι αρμόδιοι ήταν ενήμεροι από τον Ιούνιο πως αν προχωρούσαν σε διορθώσεις που δημιουργούν τα προβλήματα, ο Σύνδεσμος θα ήταν έτοιμος να αποσύρει τα νομικά μέτρα. Πρόσθεσε πως «υπάρχει τώρα συνεννόηση για να προχωρήσουν σε αλλαγές που και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνουν». Όπως εξήγησε, οι αλλαγές που ζητούν είναι γύρω στις δεκαπέντε και μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το ζήτημα των φυλών των αιγοπροβάτων, η βόσκηση, ο δυόσμος, το βάρος και το σχήμα και η παστερίωση.

Ωστόσο η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να λάβει αποφάσεις.

Μόνο οι «μεγάλοι» έχουν παστεριωτή

Επίσης, το γάλα θα πρέπει να παστεριώνεται πριν την τυροκόμηση, κάτι που έχουν μόνο τα μεγαλύτερα τυροκομεία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να παστεριώνουν το γάλα με μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Το Υπουργείο Γεωργίας δεν συναινεί να φύγει η παστερίωση, γι’ αυτό στην επόμενη προκήρυξη του μέτρου της μεταποίησης θα περιλαμβάνεται ως αυτόνομη επιλέξιμη δαπάνη η επιδότηση για αγορά ολοκληρωμένου συστήματος παστερίωσης του γάλακτος. Ένας παστεριωτής στοιχίζει περίπου 12-20 χιλιάδες και η επιδότηση θα γίνεται κατά 50%. Παρ’ όλα ταύτα, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα προκηρυχθεί στο τέλος του 2021.

Επίσης στο πρότυπο περιγράφεται ότι το χαλλούμι πρέπει να περιλαμβάνει κατά 51% αιγοπρόβειο γάλα, αλλά έχουμε λάβει εξαίρεση για την εφαρμογή του μέχρι το 2024. Προς το παρόν πρέπει να περιλαμβάνει 20-25%. Για να φτάσουμε όμως στην παραγωγή τόσου αιγοπρόβειου γάλακτος, όσο να αρκεί για το 51%, θα πρέπει να γίνουν πολλά.

Γι’ αυτόν το λόγο το Υπουργείο Γεωργίας θα προκηρύξει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε εκσυγχρονισμό ή ανέγερση νέων μονάδων για αιγοπρόβατα. Οι νέοι γεωργοί θα λάβουν επιδότηση μέχρι 70% του κατασκευαστικού κόστους και 50 χιλιάδες ως πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα τους κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι στο νησί μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα οποία συσσωρεύονται και προκαλούν ασφυξία στους παραγωγούς γάλακτος.

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τεράστιες αυξήσεις στα σιτηρά, λόγω του παγκόσμιου εμπορίου και του κλεισίματος της Επιτροπής Σιτηρών, είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα κόστη, αφού υπάρχει τρομερή έλλειψη ζωοτροφών και οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί πέραν του 38%.

«Σε συνδυασμό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, τα κόστη είναι δυσβάστακτα για τους κτηνοτρόφους», συμπλήρωσε. Υπέδειξε επίσης ότι, ενώ ξεκίνησε η εφαρμογή του προτύπου, ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί τα απαραίτητα σχέδια, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά παστεριωτή.

Σημείωσε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τόσο αυξημένα έξοδα.

Ως εκ τούτου, υπέδειξε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εγκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και να προχωρήσει σε στήριξή τους, προτού είναι αργά για τον κλάδο».

Του Γιάννη Κακαρή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γιατί είναι μπλε το… μπλε τυρί;

Taste and Hospitality

Ο chef Ανδρέας Κατσαρός απογειώνει το πολυτελές KAIRABA Sandy Villas (ΦΩΤΟΣ)

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2021 – Ασφαλή τροφή για ένα υγιές αύριο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!