Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Τι καταλαβαίνουμε από το χρώμα ενός κρασιού;

Τι βλέπετε όταν κοιτάτε ένα ποτήρι κρασί; Το εκπαιδευμένο μάτι μπορεί να δει πολλά πράγματα. Μπορεί να καταλάβει σε ένα Chardonnay, για παράδειγμα, αν έχει περάσει από βαρέλι ή όχι. Το χρώμα ενός κρασιού μπορεί, ακόμα, να μας φανερώσει αν είναι φρέσκο ή παλαιωμένο, ή ακόμα και ποιες γεύσεις πρέπει να περιμένουμε όταν το πιούμε.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κρασί έχει μόνο δυο χρώματα. Ερυθρό και Λευκό. Στην πραγματικότητα ο χυμός κάθε σταφυλιού είναι λευκός. Το ερυθρό χρώμα αποκτάται όταν ο χυμός των σταφυλιών έρθει σε επαφή με τις φλούδες των σταφυλιών. Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από τη μέθοδο οινοποίησης και το πόσο χρόνο οι φλούδες θα μείνουν σε επαφή με το χυμό του σταφυλιού.

Το άρωμα και το χρώμα του κρασιού | newwinesofgreece.com

Το ροζέ κρασί είναι επίσης ένας τύπος κρασιού που αποκτά το χρώμα του από τις φλούδες των σταφυλιών. Στην περίπτωση αυτή οι φλούδες δεν μένουν αρκετό χρόνο με το χυμό σταφυλιού και έτσι το κρασί δεν προλαβαίνει να αποκτήσει κόκκινο χρώμα.

Υπάρχουν πολλές χρωματικές διαβαθμίσεις στο κρασί και άλλοι τόσοι οδηγοί που μπορούν να μας καθοδηγήσουν για τα χαρακτηριστικά που φανερώνει κάθε χρωματική διαβάθμιση. Τα βουτυράτα Chardonnay, για παράδειγμα, έχουν συνήθως ένα πλούσιο λεμονόχρυσο χρώμα. Τα ίδια κρασιά, που δεν έχουν περάσει από βαρέλι έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Το χρώμα ενός κρασιού μπορεί, επίσης, να φανερώσει αν αυτό που θα πιούμε έχει χαμηλή οξύτητα ή τανίνες. Βλέποντας, λοιπόν, το χρώμα, μπορούν αυτοί που δεν τους αρέσουν τα κρασιά περασμένα από βαρέλι να τα αποφύγουν.

Τα κρασιά,σύμφωνα με το Best wines, που είναι τόσο διάφανα που μπορείς να δεις μέσα τους προέρχονται από σταφυλοχυμούς που είχαν ελάχιστη επαφή με τις φλούδες και συνήθως έχουν τραγανή και αναζωογονητική γεύση. Συνήθως αυτά τα κρασιά δεν παλαιώνουν σε δρύινο βαρέλι. Αν, όμως, έχουν βαθύτερο κίτρινο χρώμα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν περαστεί από δρύινο βαρέλι. Τότε, η γεύση τους θα είναι πιο πλούσια και πιο γεμάτη.

Κρασί: Ποια είναι τα είδη του και ποιοι οι ιδανικοί συνδυασμοί του | OK!  Markets

Για παράδειγμα, το χρώμα του Pinot Gris σε σχέση με ένα Chardonnay Βουργουνδίας. Η λεμονί απόχρωση του Pinot Gris είναι πολύ ελαφριά και φωτεινή. Το κίτρινο χρώμα του Chardonnay που έχει ωριμάσει σε βαρέλι, από την άλλη πλευρά, είναι βαθύ και γεμάτο, Αυτό το πιο σκούρο χρώμα είναι ένα καλό σημάδι ότι το κρασί παλαίωσε σε δρυ, που σημαίνει ότι θα έχει μια πλουσιότερη, πιο κρεμώδη γεύση και πιο γεμάτο σώμα.

Ηλικία του κρασιού

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο χρώμα ενός κρασιού. Όσο παλαιώνει ένα κρασί, τόσο μεταβάλλεται το χρώμα του. Όσο παλαιότερο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο σκούρο θα είναι το χρώμα του. Ξεκινά τη ζωή του από λαμπερά λεμονοπράσινα χρώματα καταλήγοντας σε χρυσό με καφέ ανταύγιες. Το αντίθετο ισχύει για τα κόκκινα κρασιά που γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα με την ηλικία, ξεκινώντας από λαμπερά πορφυρά και ρουμπινί χρώματα μέχρι να καταλήξουν στα κεραμιδί και καφέ. Τα νεαρά κρασιά τείνουν να είναι διαφανή και λαμπερά, ενώ τα παλαιότερα κρασιά θα αρχίσουν να είναι θαμπά. Είναι το ίδιο με ένα σταφύλι, που τελικά γίνεται καφέ όταν εκτίθεται στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και με την οξείδωση που μπαίνει αργά μέσα σε ένα μπουκάλι μέσω του φελλού και με την πάροδο του χρόνου αλλάζει το χρώμα του.

Η ηλικία του κρασιού μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε αυτό που ονομάζουμε μηνίσκο ή νύχι του κρασιού. Είναι η χρωματική διακύμανση στο ποτήρι – η διαφορά στο χρώμα που έχει ένα κρασί από το κέντρο του υγρού μέχρι το χείλος του. Τα παλαιότερα κρασιά θα παρουσιάζουν μια σειρά από ξεθωριασμένα χρώματα από το κέντρο έως το χείλος. Τα κόκκινα κρασιά θα είναι πιο σκούρα στο κέντρο και σταδιακά θα είναι πιο διαυγή, ενώ τα λευκά κρασιά θα είναι ελαφρύτερα στον πυρήνα και θα γίνονται πιο σκούρα προς το χείλος.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πώς θα διατηρήσουμε τις μπανάνες φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα

Taste and Hospitality

Είναι τα ποτά με 0,5% ABV, ποτά χωρίς αλκοόλ;

Taste and Hospitality

Μακαρονάδα με σκόρδο & τηγανητά αυγά – Σκέτος πειρασμός!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!