Νέα Νεα της Αγορας

Το ΤΕΠΑΚ επεκτείνεται και στην Πάφο – Ανοίγει Σχολή Τουρισμού

Ως το σημαντικότερο έργο που θα υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Πάφο χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος, την επίσημη απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου να εγκαθιδρύσει στην Πάφο σχολές τουρισμού και επισιτιστικών επαγγελμάτων, μετά τη σύναψη συμφωνίας με τον Δήμο Πάφου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για το θέμα, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως «η σημερινή ταυτόχρονη επικύρωση από τη Σύγκλητο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου αλλά και η προχθεσινή επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ για να προχωρήσουν από κοινού (το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος της Πάφου)»  και για να καταστεί δυνατή, πρόσθεσε, «η εγκατάσταση της Σχολής Τουριστικών Σπουδών, η οποία θα είναι κομμάτι του ΤΕΠΑΚ στην πόλη της Πάφου, είναι για μας εδώ στην Πάφο και χωρίς υπερβολή, το σημαντικότερο έργο που θα γίνει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην πόλη μας».

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως χρειάστηκε μεθοδική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη της Πάφου και να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για να καταστεί δυνατή η ίδρυση ενός δημόσιου Πανεπιστημίου στην πόλη.

Πέραν από τους δύο άλλους βασικούς τομείς στην οικονομία της Πάφου, ανέφερε, τον τουρισμό και τις κατασκευές, στόχος της τοπικής Αρχής είναι να αναπτύξει και τον πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί, όπως εξήγησε, αυτός ο πυλώνας θα βοηθήσει την πόλη και επαρχία της Πάφου να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η παρουσία, συμπλήρωσε, φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη είναι αυτή που θα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες να γίνει μια σαφής πρόοδος πνευματική, κοινωνική και οικονομική.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως ο Δήμος Πάφου θα εργαστεί σκληρά και πολύ μεθοδικά και τους επόμενους μήνες ώστε να καταστεί δυνατόν τον Σεπτέμβριο του 2023 να φιλοξενηθούν οι πρώτοι φοιτητές στη Σχολή Τουριστικών Σπουδών στην Πάφο. Μια πόλη, όπως είπε, που δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών στην Κύπρο και που έχει τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή βιομηχανία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επεσήμανε ακόμη, πως η Σχολή αυτή δεν θα αναβαθμίσει μόνο την τουριστική βιομηχανία της Πάφου αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

Εμείς, πρόσθεσε, «θα εστιάσουμε και θα εργαστούμε επίσης και προς άλλες κατευθύνσεις για να προσελκύσουμε και άλλα Πανεπιστήμια στην πόλη μας αφού είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει άνθιση σε Λευκωσία σε Λεμεσό και σε άλλες πόλεις». Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως σε συνδυασμό με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που διαθέτει η Πάφος, θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρθηκε εξάλλου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, ο Δήμος στο πλαίσιο της συμφωνίας, ως ιδιοκτήτης παραχωρεί με τη μορφή μακρόχρονης ενοικίασης, έναντι ονομαστικού ετήσιου ενοικίου 1000 ευρώ για 33 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη δύο ίσες χρονικές περιόδους, το τεμάχιο 1641 συνολικού εμβαδού 4.295 τ.μ. στην Ενορία Αγίου Θεοδώρου και το εντός αυτού κτηρίου που θα ανεγερθεί για τη στέγαση και λειτουργία της Σχολής.

Ακόμη, το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνει όπως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παραδώσει κτιριολογικό πρόγραμμα των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για τον πιο πάνω σκοπό.

Ο Δήμος αναλαμβάνει ακόμη, όπως προχωρήσει στην ετοιμασία των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εργαστηρίων και διεκπεραιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιλεγεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού ο εργολάβος. Στόχος είναι όπως οι εγκαταστάσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Λόγω των ιδιαίτερων και εξειδικευμένων λειτουργικών απαιτήσεων των εγκαταστάσεων, η διαρρύθμιση του κτηρίου που θα προκύψει κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης και κοινής αποδοχής ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.

ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στους top προορισμούς για μόνιμη διαμονή η Κύπρος

Taste and Hospitality

Ελεύθερη Αμμόχωστος: Πλημμύρισαν καταστήματα και αμάξια (BINTEO)

Ελεύθερη Αμμοχώστος: Η μία επιχείρηση μετά την άλλη βάζει λουκέτο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!