Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Ανοίγουν τις συμβάσεις πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Αγία Νάπα

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συμβάσεων εκμίσθωσης κρατικής γης όπου έχουν ανεγερθεί ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα έτσι ώστε το κράτος να μην έχει απώλεια εισοδήματος, αλλά και να για μην υπάρχουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και να λειτουργεί σωστά η ισότητα στο επιχειρείν, διαπίστωσε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Οι συμβάσεις αυτές έγιναν για τα έτη 1970, 81 και 82 και η διάρκεια τους είναι για 99 χρόνια.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα την Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Έτος 2019 σε σχέση με την Εκμίσθωση Κρατικής Δασικής Γης για Ανέγερση Ξενοδοχειακών Μονάδων στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε πως σήμερα συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που αφορά στις εκμισθώσεις κρατικής γης για πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα. Όπως ανέφερε, πρόκειται για παλιές συμβάσεις, οι οποίες φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, καθώς τα μισθώματα που πληρώνονται είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση με τη σημερινή αγοραία σημερινή αξία της γης.

Ωστόσο, όπως είπε, οι συμβάσεις αυτές κρίνονται και θεωρούνται νόμιμες γιατί έχουν γίνει προ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύουν οι πρόνοιες τους και τα δεδομένα τους μέχρι και σήμερα και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Σούπερμαν ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε το θέμα της εκμίσθωσης αγροτικής γης όπου σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εκμίσθωση ισχύει για 15 χρόνια, ενώ για την εκμίσθωση για οποιοδήποτε άλλο είδος γης δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το Τμήμα Δασών να φέρει στην Επιτροπή, Έκθεση σχετικά με την εκμετάλλευση της παραλίας απ’ αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, δηλαδή το αν και εφόσον αυτή η πρόνοια υπάρχει στις συμβάσεις.

«Είδαμε ότι οι παλιές συμβάσεις δεν επιτρέπουν στο κράτος να εισπράξει έσοδα και χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να εισέπραττε με βάση την αγοραία αξία της σημερινής γης και προέκυψε η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των συμβάσεων αυτών», είπε.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονιστούν αυτές οι συμβάσεις προς όφελος τόσο του κράτους για να εισπράττει τα έσοδα αλλά και προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη», κατέληξε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, είπε πως δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη αυτή τη στιγμή σε κάποιες παλιές συμβάσεις μίσθωσης και οι οποίες οδηγούν στην απώλεια εσόδων από το κράτος.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι μισθώσεις αυτές και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η αρχή των ίσων ευκαιριών στο θέμα του επιχειρείν», είπε και εξήγησε πως σήμερα αν κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να αναγείρουν ξενοδοχεία, θα έχουν να ανταγωνιστούν άλλα ξενοδοχεία που πληρώνουν πολύ χαμηλό μίσθωμα στο κράτος.

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε πως από τη συζήτηση προέκυψε ακόμα ένα θέμα, το οποίο αφορά την εκμετάλλευση των παραλιών. Η Επιτροπή, σημείωσε, περιμένει να εξετάσει κατά πόσο αυτές οι συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα αυτών των ξενοδοχείων να εκμεταλλεύονται δημόσιες παραλίες ως ιδιωτικούς χώρους. «Αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο γιατί οι παραλίες θεωρούνται ως δημόσιος πλούτος και ποτέ δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιωτικής εκμετάλλευσης», κατέληξε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κατεχόμενα -πρατηριούχοι: «Θα συνεχίσουμε να βάζουμε βενζίνη σε οχήματα Ε/κ»

Taste and Hospitality

8 στους 10 Κύπριους δεν μπορεί να πάει 7ημερες διακοπές

Παρίσι: Επιβάλλει τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!