Διοίκηση Πρόσωπα

«Μάλλον Γλυκύς»…από τα χέρια της Μαρίας Κυριακίδου είναι αλλιώς!

Βρίσκεται στο χώρο της εστίασης τα τελευταία εννιά χρόνια έχοντας το Παραδοσιακό Καφενείο «Μάλλον Γλυκύς» στην οδό Σαριπόλου. Επιστρέφοντας από τις σπουδές της από την Φλωρεντία, εργάστηκε για λίγα χρόνια σαν καθηγήτρια τέχνης έχοντας παράλληλα και εργαστήρι ζωγραφικής, λαμβάνοντας μέρος και σε εκθέσεις ζωγραφικής. Στο χώρο εστίασης δεν είχε προηγούμενη εμπειρία ως τότε, αλλά μέσα από τις συγκυρίες της προηγούμενης οικονομικής κρίσης προέκυψε η ανάγκη και η ιδέα για τη δημιουργία κάτι καινούριου και πρωτοποριακού για τα δεδομένα της εποχής. Μαρία Κυριακίδου. Ένα κορίτσι με φινέτσα και χαρακτήρα απίστευτο. Το παραδοσιακό, κυριαρχεί παντού και ως επακόλουθο παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Ακόμη και η Μαρία είναι λες και βγήκε από ένα «παραμύθι» για να «ανακατέψει» τον καφέ – τον «Μάλλον γλυκύ» με το σύγχρονο. Ένα στέκι που κάτι μας λέει ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό στη Λεμεσό και πώς τίποτα δεν έχουμε δει ακόμη…μιας και η καλλιτέχνης και ιδιοκτήτρια του είναι ένα ανήσυχο πνεύμα…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σας έχει επηρεάσει η διαμονή σας στην Φλωρεντία μια πόλη που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά κουλτούρα και αρχιτεκτονική;

 Σίγουρα επηρεάστηκα σημαντικά από τις σπουδές μου στη Φλωρεντία, αφού η Φλωρεντία είναι μια πόλη μουσείο που διατηρεί την Αναγεννησιακή της αρχιτεκτονική  και κουλτούρα, πετυχαίνοντας να συνδυάσει και να αφομοιώσει την ιστορία και την παράδοση της στο σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων της. Κάτι που με επηρέασε σημαντικά και θετικά ήταν η απουσία σύγχρονων και μεγάλων πολυκαταστημάτων μέχρι και σήμερα. Ο κάτοικος για να ψωνίσει στη Φλωρεντία παραδείγματος χάριν, θα περπατήσει τα στενά δρομάκια του κέντρου για να πάει να πάρει από τα διαφορετικά μικρά μαγαζάκια που διατηρούν τον παλιό τους χαρακτήρα, τα είδη πρώτης ανάγκης. Ο μικρός μανάβης στη γωνιά, η φρέσκα πάστα, τα γαλακτοκομικά, ο φούρναρης, η κάβα. Κάτι αξιοσημείωτο είναι η αγάπη και η υπερηφάνεια που έχουν για τα παραδοσιακά, τοπικά τους προϊόντα.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Και έρχεται το «Μάλλον Γλυκύς». Πώς προέκυψε η ιδέα;

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό τότε, δεν υπήρχε αναβιωμένο κέντρο πόλης, συν του ότι υπήρχε ένας τύπου σνομπισμός για το παραδοσιακό και το «χωρκάτικο», κάτι το οποίο μας ενέπνευσε για τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου. Ο «Μάλλον Γλυκύς», ξεκίνησε ως Παραδοσιακό Καφενείο προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα όπως μαχαλλεπί, λουκούμι, κυπριακό καφέ, σπιτική λεμονάδα κτλ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Για να καταλάβετε, πριν εννιά χρόνια η άδεια λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου δεν είχε ξεκάθαρα κριτήρια, γιατί τότε το παραδοσιακό καφενείο νοείτο το καφενείο που φιλοξενούσε ηλικιωμένους και κατεξοχήν άντρες με σημαντικούς περιορισμούς στο τί μπορούσε να σερβίρει, και οι δυσκολίες με τις Αρχές για την παροχή άδειας ήταν αρκετές.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Γνωρίζω ότι ειδικά Παρασκευές και Σάββατο προσφέρετε και μεσημεριανό.

Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό και εσωτερικός χώρος

Ακριβώς έτσι. Εννιά χρόνια μετά ο «Μάλλον Γλυκύς» προσπαθώντας να διατηρήσει την ταυτότητα του και παράλληλα να μην περιοριστεί στο συντηρητικό πλαίσιο του παραδοσιακού καφενείου, κατάφερε να παντρέψει με επιτυχία το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Γι’ αυτό τον λόγο εμπλουτίσαμε τις επιλογές και την εμπειρία του θαμώνα δίνοντας του τη δυνατότητα παραδείγματος χάριν να απολαύσει τον Εσπρέσο του με μια χαλλουμωτή. Στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα ζεστά, στα κάρβουνα, ποικιλία τοπικών εδεσμάτων και ροφημάτων. Παρασκευο-Σαββατοκυρίακα προσφέρεται πρόγευμα, το παραδοσιακό μας μπούκωμα και μεσημεριανό με μαγειρευτά. Καθημερινές ανοίγουμε απόγευμα στις 4 μέχρι αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική του καφενείου;

Πολύ μεγάλο ρόλο. Ξέρετε, ήταν σημαντικό για μας η εμπειρία στον «Μάλλον Γλυκύ» να περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις εκτός από τη γεύση. Η εικόνα μιας εσωτερικής αυλής με το γιασεμί, η μυρωδιά του δυόσμου, τα χρώματα της Κύπρου,- που είναι αξιοσημείωτο να πούμε ότι δεν περιλαμβάνουν μόνο την γνώριμη στολή με τα σκουρόχρωμα υφάσματα, αλλά και χρώματα ανοιχτά που επιλέξαμε να ντύσουν τον χώρο μας. O εσωτερικός διάκοσμος του χώρου παραπέμπει σε μια “αρμαρόλλα” και στοιχεία πολλά παραπέμπουν σ’ ένα παλιό αρχοντικό. Λόγω και των καλλιτεχνικών μου καταβολών, ήρθε σαν συνέχεια και η δημιουργία του Beat Bazar ενός πολυχώρου απέναντι από τον «Μάλλον Γλυκύ», ο οποίος φιλοξενεί καλλιτέχνες, δημιουργούς, εκθέσεις κτλ., δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση πολιτιστική για τους θαμώνες και τους περαστικούς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πόσο σας «κόστισε» τόσοι μήνες κλειστοί από την Πανδημία;

Το κόστος της πανδημίας ήταν τεράστιο, και οικονομικό και ψυχολογικό. Δεν υπήρξε η σωστή οικονομική στήριξη του κράτους, νιώσαμε σε πολλές φάσεις έντονη την αβεβαιότητα για το αύριο, αν θα επιβιώναμε, αν θα καταφέρουμε να μπορούμε να στηρίξουμε και μετά το άνοιγμα τις επιχειρήσεις μας, τους υπαλλήλους μας, ποιο τελικά θα ήταν το οικονομικό βάρος και οι συνέπειες μελλοντικά. Βιώσαμε έντονο άγχος, φόβο, και ανασφάλεια κυρίως αφού τα δεδομένα μας άλλαζαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Παρόλα αυτά η αγάπη και το μεράκι μας που βάλαμε στη δημιουργία του «Μάλλον Γλυκύ», μας βοήθησε να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε, μας γέμισε δυνάμεις και πείσμα να ξαναρχίσουμε με τα νέα δεδομένα όσο μεγάλες και να ναι οι δυσκολίες.

Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι και εσωτερικός χώρος

Το επόμενο στοίχημα ποιο είναι;

Nα διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα εναρμονισμένος πάντα με το σύγχρονο, προσαρμοζόμενος πάντα στις απαιτήσεις των καιρών έχοντας ως προτεραιότητα την ποιότητα.

Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό και εσωτερικός χώρος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Sommelier: «Ο Σεφ» της κάβας – Σήμερα έχει την τιμητική του!

Βιολογικοί αμπελώνες: Ενδιαφέρον προς την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής

Taste and Hospitality

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι κρατικές εγγυήσεις στο μικροσκόπιο της Άννας Θεολόγου (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!