Νέα Νεα της Αγορας

Προς νομοθετική ρύθμιση η τηλεργασία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται νομοθετικά η τηλεργασία, ώστε να διασφαλιστούν δικαιώματα εργαζομένων που φάνηκε να επηρεάζονται από τη νέα μορφή εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άντρος Καυκαλιάς μετά τη συζήτηση που διεξήχθη επί του θέματος την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως ενόψει διαπιστώσεων για τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την τηλεργασία και λαμβάνοντα  υπόψη το σχετικό ψήφισμα του Ιανουαρίου του 2021 του Ευρωκοινοβουλίου, το ΑΚΕΛ ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας το θέμα της τηλεργασίας.

Ο κ. Καυκαλιάς, αφού παρατήρησε ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για ένταξη της τηλεργασίας στα εργασιακά θέσμια ως μιας ευέλικτης μορφής απασχόλησης με θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στις συνθήκες εργασίας, πρόσθεσε ότι οι αλήθειες και η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με αυτή τη μέθοδο μαρτυρούν μια διαφορετική εικόνα, με αρκετές ώρες απλήρωτης εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και παράταση του ωραρίου εργασίας, μόνιμη ευημερία αυξημένο άγχος και διατάραξη της ενδοοικογενειακής ισορροπίας.

Ο κ. Καυκαλιάς επικαλέστηκε μελέτη του European Foundation for the Improvement of Living and Working (Eurofound) που αναφέρει ότι το 27% των ερωτηθέντων που εργάζονται κατ’ οίκον δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν κατά τον ελεύθερο τους χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους απαιτήσεις και δήλωσε πως είναι γεγονός και επιβεβαιώθηκε ότι η τηλεργασία αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις εργασιακές σχέσεις εισάγοντας νέα δεδομένα και θέτοντας νέες υποχρεώσεις μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων απειλώντας την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή Εργασίας κάλεσε την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστούν και να καταθέσουν στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η τηλεργασία δεν επηρεάζει δυσμενώς τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.

Πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εργασίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες να θεσμοθετούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από την τηλεργασία με τη λήξη του χρόνου εργασίας, να διασφαλίζεται δίκαιη αμοιβή, οριοθέτηση του χρόνου εργασίας, ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, σωματική και ψυχική υγεία.

ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tο πρωτόκολλο για την επανεκκίνηση εστίασης

Taste and Hospitality

Χορηγίες εώς €40.000 σε 18 επιχειρήσεις στην παλιά Λευκωσία

Taste and Hospitality

Drive-in σινεμά στην ταράτσα εμπορικού δημιούργησαν στο Ντουμπάι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!