Άποψη Νεα της Αγορας

Κόβουν τα καφενεία και η παρέα μοιράζεται το μεζέ…Αυτή η χώρα «θα παγώσει»

Ιδιοκτήτες καφενείων και διαχειριστές κομματικών σωματείων σε χωριά, πόλεις και προσφυγικούς συνοικισμούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα και εκφράζουν παράλληλα προβληματισμό. Βλέπουν σταδιακά ότι οι άνθρωποι που πάνε καφενείο και λιγοστεύουν και μειώνουν τη συχνότητα των επισκέψεων τους, μεταφέρει ο Πάμπος Βάσιλας, σε ρεπορτάζ που έχουμε «απομονώσει». Αυξάνονται, σημειώνει, πλέον και αυτοί που σταματούν να ξοδεύουν όπως πριν στα καφενεία.

Το «ο καθένας από μια μπίρα», έγινε 2-3 φίλοι από ένα ποτήρι μπίρας. Το ο καθένας και από μια πίτα σουβλάκια, γίνεται πλέον όλο και πιο συχνά, «φέρε μας και μια πίτα για μεζέ». Με τον κόσμο, ειδικά τους συνταξιούχους, να αποδίδει τις νέες τους συνήθειες στο γεγονός ότι διαρκώς χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, μισθοί, συντάξεις και επιδόματα και ας μην υπάρχει γενικευμένο κύμα αυξήσεων.

Ο καλλιτέχνης που κάνει το ασπρόμαυρο παρελθόν πολύχρωμο παρόν - Zeitgeist

H αύξηση των οικογενειών που στρέφονται σε εθελοντικούς τοπικούς φορείς για εξασφάλιση βοήθειας σε τρόφιμα ή και άλλες Υπηρεσίες, καθώς για διάφορους λόγους, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, ακόμα και όσο αφορά το καθημερινό τους φαγητό, μεγαλώνει όλο και περισσότερο σε μια χώρα που μας πουλάνε πώς «όλα πάνε καλά»…

Οι αυξήσεις

Αντιμέτωπα με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα βρίσκονται τα κυπριακά νοικοκυριά αφού έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται αυξήσεις σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου κ. Μάριος Δρουσιώτης, οι κυριότερες κατηγορίες που παρουσίασαν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 είναι:

  • Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: 5%
  • Φρούτα και λαχανικά: 21%
  • Αυγά 4,5%
  • Ψωμί: 2%
  • Κρέας 2%
  • Ένδυση και υπόδηση: 11%
  • Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο: 8%
  • Μεταφορές: 10%
Πώς να κρατήσετε πιο ζεστό το σπίτι όταν δεν έχετε θέρμανση - www.baby.gr

Αυξημένο κατά 238 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 26σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 27σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης 24σεντ το λίτρο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να γεμίσει σήμερα το άδειο του ντεπόζιτο των χιλίων λίτρων, θα πληρώσει 238 ευρώ περισσότερα απ’ ότι θα πλήρωνε τον Γενάρη.

Έρχονται μεγαλύτερες και συνεχόμενες αυξήσεις

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων έφερε αλυσιδωτές αυξήσεις και στα υπόλοιπα αγαθά, είπε ο κ. Δρουσιώτης, σημειώνοντας ότι η πανδημία συνετέλεσε ώστε να αρχίσει αυτό το «τσουνάμι» αυξήσεων, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται ακόμη στην αρχή. «Τους επόμενους 3-6 μήνες θα βιώσουμε ακόμα μεγαλύτερες και συνεχόμενες αυξήσεις», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όπως το κράτος υιοθετήσει μια κοινωνική πολιτική για να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αυτό τον χειμώνα.

Η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη της ύφεσης, η λίστα των ανέργων τα  νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές του ανάγκες. Φοβάμαι πως αυτή η χώρα παγώνει…

κρύο - LIFEBUZZ.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αύξηση των εισιτηρίων προειδοποιεί η Lufthansa εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης

Taste and Hospitality

Petrolina: Αξιοποίηση τεμαχίων γης στο βόρειο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας

Taste and Hospitality

Αυτή είναι η περιοχή των Βαρωσίων που ανοίγει την Πέμπτη (Χάρτης/ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!