Άποψη Νεα της Αγορας

Σόλο ερμηνεία: Ένας γονιός και τα παιδιά κοιμούνται…

Κάθε βράδυ τέτοια ώρα παλεύω με τις ίδιες σκέψεις – Τι έχω καταφέρει και έχω «δώσει» και τι έχω «πάρει». Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν είναι και τόσο τακτοποιημένες όπως θα έπρεπε για να θεωρείται ένα άρτιο editorial. Αλλά ποια ή ποιος από μας νοιάζεται για αυτό τέτοια ώρα; Είμαστε λοιπόν μια παρέα ανθρώπων που δεν γνωριζόμαστε αλλά έχουν ένα κοινό – Τα βράδια κοιμόμαστε μόνοι. Βάζουμε την κλειδωνιά στην πόρτα, δίνουμε φιλιά στα παιδιά μας και μ’ ένα ποτήρι κρασί και απόλυτη σιωπή και σκοτάδι κάνουμε τον απολογισμό μας.   

Μια γυναίκα ή ένας άντρας  πηγαίνει παντού μόνη/μόνος  με το παιδί – στην παιδική χαρά, στα φροντιστήρια, στον παιδίατρο. Δίνει σόλο ερμηνεία: ότι τον πιο απαιτητικό ρόλο της ζωής της, εκείνον της μητέρας και  τον σηκώνει αποκλειστικά στις πλάτες της.

Είναι η μαμά που έχει πάρει διαζύγιο, που βρίσκεται σε διάσταση, που έχει χηρέψει πρόωρα. Μητέρες και πατεράδες – άνθρωποι μόνοι – Πέρασαν νύχτες άυπνες προσπαθώντας να ζυγίσουν τις συνέπειες, ξέροντας ότι ο ο ένας από τους δύο δηλώνει απών στην καθημερινότητα.

Η ολότητα της αξίας του πατέρα βρίσκεται στην υπέρβαση του παραδοσιακού του  "ρόλου" - PsychologyNow.gr

Είναι εκείνοι που χώρισαν κι έχουν αναλάβει  τις υποχρεώσεις του μεγαλώματος των παιδιών. Εκείνοι που είδαν το οικοδόμημα του γάμου να γκρεμίζεται, όταν ο πατέρας/ ή η μητέρα  των παιδιών αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη πορεία. Ή ακόμα κι εκείνοι που αποφάσισαν να φύγουν από ένα γάμο που δεν τους έκανε ευτυχισμένους και να προχωρήσουν μόνες/μόνοι τους, επιλέγοντας τη μοναξιά από μια λάθος σχέση.

Είναι κι εκείνοι οι άνθρωποι, που η μοίρα τους στέρησε το σύντροφό τους, και δεν πρόλαβαν ούτε καν να πενθήσουν…(Αχ, βρε φίλη…)

Θέλει μαγκιά να μεγαλώσεις ένα παιδί μόνη σου. Το ξέρουν καλά, αλλά είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Η μητρότητα είναι ένας καθημερινός αγώνας, στον οποίο προσπαθούν  διαρκώς να ξεπεράσουν εμπόδια, που παλιότερα ούτε φαντάζονταν ότι υπάρχουν.

Η καθημερινότητά τους δεν είναι εύκολη. Είναι αναγκασμένες να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους. Έχουν να διεκπεραιώσουν όλα τα πρακτικά θέματα μιας οικογένειας. Πρέπει να ανταπεξέλθουν στις όποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Χρειάζεται να τα βγάλουν πέρα με ένα εισόδημα, που συχνά δεν επαρκεί. Και το κυριότερο, έχουν να καλύψουν όλες τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους και να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Μα το δυσκολότερο…

 Όλα εκείνα τα σκοτεινά και ατελείωτα βράδια, που τα μάτια κλείνουν απ΄την κούραση και τσούζουν από τα δάκρυα, και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να μοιραστούν το άγχος και την αγωνία τους. Είναι όλες εκείνες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι μόνες μητέρες για δύο. Είναι η παγωνιά που τις κυκλώνει όταν μπαίνουν σ΄ένα σπιτικό απ’ όπου λείπει η αντρική παρουσία και το στήριγμα που μπορεί να τους προσφέρει.

Κάθε πρωί…

Ξυπνάω να ετοιμάσω το πρωινό τους και να τα πάω στο σχολείο και στη συνέχεια μαγειρεύω για να βρουν σπιτικό φαγητό όταν θα επιστρέψουν το μεσημέρι κουρασμένα. Ευτυχώς λατρεύω την μαγειρική και έμαθα από νωρίς στα παιδιά μου να τρώνε σωστά και εκλεκτικά. Επίσης τα διαβάζω για το σχολείο και τα μαθαίνω να είναι πάντα συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους.

Ευτυχώς έχω καλό μάστρο και φίλους και δεν έχω ξεχάσει τι σημαίνει να έχεις προσωπική ζωή. Από την άλλη έχω να τους δώσω κάτι μεγάλο και το σπουδαιότερο.

Την ιστορία και τις διαδρομές. Η αλλαγή των εποχών, τα ζώα και τα φυτά, το χώμα, το νερό και ο καθαρός αέρας είναι ερεθίσματα που συμβάλλουν όχι μόνο στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην ψυχολογική και συναισθηματική τους υγεία.  Κατανοούν ότι η ζωή τους εξαρτάται από τη φύση, όπως και το ότι η κατάσταση της φύσης εξαρτάται από εκείνα. Αντιλαμβάνονται την έννοια του σεβασμού και μαθαίνουν να συμβιώνουν και να εξερευνούν. Έρχονται σε επαφή με τα φυτά και τα ζώα, κατανοούν την έννοια της γέννησης και του θανάτου. Τα δικά μου παιδιά τα ζουν στον υπέρτατο βαθμό και μαζί τους γίνομαι και γω παιδί…Είναι εκείνες οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα που πλέον δεν έχουν σημασία τα κραγιόν και τα ωραία φορέματα: Αθλητικά, πετσέτα και όπου μας βγάλει…

5 απίθανες επιδράσεις που εχει η επαφή με τη Φύση στα παιδιά -  Mothersblog.gr

Ήδη έχουν δει τα λουλούδια να ανθίζουν και να μαραίνονται, ακούνε τα πουλιά, εκτιμούν τα δέντρα που χαρίζουν καρπούς, αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση. Οι ήχοι της φύσης δημιουργούν ηρεμία και χαλάρωση. Και αφού με μπλόκαρε το κοινωνικό σύστημα – κολλημένο σε απαρχαιωμένες τακτικές τα δικά μου παιδιά δυσκολεύονται να κινηθούν ελεύθερα, δεν είναι νευρικά ούτε καταπιεσμένα.

Παιδί και Ύπνος: 7 μυστικά για να κοιμάται εύκολα και γρήγορα |  Infokids.com.cy

Αν κολλήσατε στα γραφειοκρατικά για τα δικαιώματα ενός  παιδιού που γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο πάρτε τον χρόνο σας… Ήδη για μας πέρασαν χρόνια. Αλλά έχουμε ένα ισχυρό όπλο  τη φύση που απελευθερώνει τα παιδιά και λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής (ADHD). Το πράσινο χρώμα εκφράζει την αρμονία και τη γαλήνη, την ισορροπία και τη φρεσκάδα και δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και ελπίδας.

Τους μίλησα για εσάς και πώς πίσω από τα γκρίζα γραφεία και μάλλον σκιές «έχετε πολύ δουλειά» για να ασχοληθούν μαζί σας…

Μέχρι τόσο τους δίνω την ευκαιρία με περισσότερες εκδρομές, με άθληση κοντά στη φύση, με φύτεμα λουλουδιών στις γλάστρες ή στον κήπο, με κολύμπι και βόλτας σε άγνωστα μονοπάτια.

Και για να τελειώνουμε…αρνήθηκα προτάσεις επαγγελματικές γιατί πρόταξα τον χρόνο μου με τα παιδιά – ναι το πληρώνω με κόστος και εσείς οφείλεται αυτό το «κόστος» να το ξοφλήσετε. Τα παιδιά της Κύπρου μεγαλώνουν μητέρες και πατέρες και ας μην ζουν μαζί.

Η Προσωποποίηση δύναμης δεν είναι ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά μόνοι χωρίς τους συντρόφους μας (με αυτούς με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τα έχουμε βρει)…τα κλοτσοσκούφια σας δεν θα γίνουμε στο όνομα καμίας δικαιολογίας.

Αφιερώνω ώρες ουσιαστικές στα παιδιά. Ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο είναι, είναι δικά μας, το αίμα μας…Τα είχα κάτω από την καρδιά μου και εκεί θα παραμείνουν για πάντα.

Τα βράδια τέτοιοι γονείς ακούνε μουσική για να χαλαρώσουν – γελάνε δυνατά – ονειρεύονται το επόμενο 24ωρο και τους αρκεί…Η μόνη διαφορά άλλοι κοιμούνται κοιτώντας το ταβάνι ταξιδεύοντας και άλλοι έχουν ένα χέρι να τους κρατά…

Εκείνη την ώρα λοιπόν της μοναξιάς που τελικά παλεύεται «ακούω» τα γέλια τους τα «άκυρα» της μέρας που με παίδεψαν και φτιάχνω πλάνο για την επόμενη εξόρμηση σε αυτό τον υπέροχο τόπο.

Καλό βραδύ σε μας  που κοιμόμαστε με ήσυχη την συνείδηση και ας έχουμε χίλιές δυο έγνοιες  και σε αυτούς που γουρλώνουν τα μάτια και ονειρεύονται δόξες και πώς να ξεγλιστρήσουν από τις λαμογιές της επόμενης μέρας …

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αλλαγή ώρας: Απόψε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Taste and Hospitality

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Στέλιου σε ηλικία 48 ετών

Taste and Hospitality

Kέντρα διασκέδασης: «Σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος έχει τα πιο ανώδυνα μέτρα…»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!