Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

«Crash Test» σε τρεις βαρόνους της γεύσης

Είναι κοινό μυστικό ότι οι καλοί άνθρωποι πίνουν καλό ουίσκι. Η ευτυχία ποτέ δεν μειώνεται με το να τη μοιράζεσαι… Αυτό λοιπόν αποφασίσαμε  να κάνουμε με μερικούς συναδέλφους, και έτσι μοιράζοντας τα έξοδα αποφασίσαμε να αγοράσουμε μερικές φιάλες διαλεχτό ουίσκι. Μετά από αναζήτηση και μελέτη αρκετών ημερών, καταλήξαμε σε τρείς ετικέτες, η κάθε μια με τα δικά της μοναδικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά.

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή της αρχικής ιδέας, μέχρι τη στιγμή της γευστικής δοκιμής πέρασε αρκετός καιρός όμως άξιζε τον κόπο. Χωρίς λοιπόν επισημότητες, χωρίς περιττές κορδέλες και περιτυλίγματα μαζευτήκαμε να δοκιμάσουμε τα ουίσκι που επιλέξαμε.

Μια βραδιά που το ουίσκι είχε (για άλλη μια φορά) τη τιμητική του. Νέες γευστικές διαδρομές και συναισθήματα που μόνο ο βασιλιάς των αποσταγμάτων μπορεί να χαρίσει, πλημμύρισαν το δωμάτιο. Όμορφες συζητήσεις και χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ζήτησα από δύο φίλους να γράψουν τις εντυπώσεις τους και δεν μου το αρνήθηκαν.

Κάπου εκεί και με πολύ χαλαρή διάθεση, αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί, ότι νιώθαμε να γαργαλάει τη μύτη μας και τον ουρανίσκο μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Guest tasters του blog, Αντρέα Π. και Hristijan P. που μοιραστήκανε μαζί μας τις σημειώσεις τους και τα tasting notes από τα ουίσκι που δοκιμάσαμε.

Τρεις εμφιαλώσεις, τρία μεγάλα απόστακτήρια

Το ταξίδι μας ξεκινάει από Isle of Mull, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Εβρίδων στη Σκωτία. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Oban και πρωτεύουσα του νησιού είναι το Tobermory, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του το αποστακτήριο. To αποστακτήριο άνοιξε το 1798 με την ονομασία Ledaig και άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Το αποστακτήριο Tobermory μας προσφέρει, δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ουίσκι. Το ομώνυμο Tobermory, που είναι ελαφρύ, ισορροπημένο και μαλακό, και το Ledaig που είναι αρκετά έντονο και δυναμικό με το ιώδιο και τη χαρακτηριστική τύρφη. Το 1996 για πρώτη φορά ο Ian MacMillan άρχισε να αποστάζει ξανά το Ledaig στο αποστακτήριο μετά από το κλείσιμό του στις αρχές του ‘90.

Από αυτό λοιπόν το αποστακτήριο επιλέξαμε το:

Ledaig 18 years old (46.3% ABV, ΟΒ, Limited Release)

Ένα εκπληκτικό τυρφώδες ουίσκι, γεμάτο αλάτι και ιώδιο. Κόκκινα φρούτα και μαύρο πιπέρι, σοκολάτα και tobacco, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά δέρματος το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό.  Παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για σχεδόν δύο δεκαετίες πριν μεταφερθεί για λίγο χρόνο (finish) σε Spanish Sherry Casks.

Tasting Notes από τον Ανδρέα Π.

Χρώμα: Μελί

Μύτη: Ξεκινάει με έντονη μυρωδιά καινούριου δέρματος, ελαφρύς στριφτός καπνός, βρεγμένο χώμα και φλούδα πορτοκαλιού. Μετά από λίγη ώρα στο ποτήρι, σταφίδες, μέλι, λίγο σοκολάτα γάλακτος, λάκα ξύλου. Όσο το μυρίζεις μπορεί να ανακαλύψεις λίγο ιώδιο, δημητριακά και λίγο φρούτο βανίλιας.

Γεύση: Γλυκιά γεύση, σκούρο μέλι, λίγο βανίλια, σκούρα σοκολάτα, σταφίδες. Μεταπηδά σε λίγο ξύλο, παλιό χαρτί (ευχάριστα), λίγο πικρό πορτοκάλι ή μπορεί να είναι περγαμόντο ή κίτρο.

Επίγευση: Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με ελαφριά τύρφη, ελαφρύς καπνός, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι, ξύλο, σκούρο σταφύλι.

Απολογισμός: Ένα καταπληκτικό ουίσκι, με μύτη που σε προκαλεί να ανακαλύψεις όλα τα επίπεδα που είναι το ένα πίσω από το άλλο, γλυκιά και πιπεράτη γεύση που είναι σε αρμονία με τη μύτη, με πολύ καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ, και μια επίγευση που μένει για ώρα και σε προσκαλεί να πιεις άλλο ένα. Πολύ καλές ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα και σε ανταμείβει για το χρόνο που θα του αφιερώσεις.

Βαθμολογία
Μύτη: 4.2 / 5.0
Γεύση: 4.0 / 5.0
Επίγευση: 4.2 / 5.0
Σύνολο: 4.1 / 5.0

—————–

Tasting Notes από τον Hristijan P

Χρώμα: Χαλκός

Μύτη: Λίγο δυνατό «γιατρικό οινόπνευμα» στην αρχή, μόλις συνηθίσεις γίνετε πιο ιώδιο και όχι τόσο οινόπνευμα, ελαφρύς καπνός, μαύρο πιπέρι και φρούτα (πορτοκαλί, λίγη μπανάνα και βανίλια). Στο βάθος λίγη θάλασσα και αλάτι.

Γεύση: Γλυκιά ισορροπημένη γεύση (εμφανές το sherry), η βανίλια είναι πιο εμφανές τώρα όπως και το αλάτι, λίγα βότανα.

Επίγευση: Μέση / μεγάλης διάρκειας, με ελαφρύ καπνό, αλάτι (αλλά και γλυκόξινο ταυτόχρονα) πιπέρι και «θάλασσα»

Απολογισμός: Καλές ισορροπίες με πολύ χαρακτήρα, λίγο ξηρό και οινοπνευματώδη στην αρχή. Σίγουρα φαίνεται πως έχει περισσότερους αλκοολικός βαθμούς (προσωπικά νόμιζα πως έχει περισσότερο από 50% ABV)

Βαθμολογία
Μύτη: 3,6 / 5.0
Γεύση: 3,9 / 5.0
Επίγευση: 4.0 / 5.0
Σύνολο: 3,8 / 5.0

Το αγοράσαμε 74,99 ευρώ σε προσφορά από το https://www.whiskysite.nl

Επόμενη στάση Islay

Τα επόμενα δύο ουίσκι μας έρχονται από τη Μέκκα του ουίσκι που όλοι οι πιστοί θα πρέπει να επισκεφθούν έστω μια φορά στη ζωή τους.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα πράγματα για το Islay…

Από τις αναρίθμητες εμφιαλώσεις που μας έχει χαρίσει το νησί εμείς επιλέξαμε δυο.

 Lagavulin Jazz Festival 2015 (55,4% ABV, OB, 3500 btl.)

Αυτό το τόσο ιδιαίτερο Laga εμφιαλώθηκε το 2015 για το Jazz Festival του νησιού αλλά άργησε να παραδοθεί, με αποτέλεσμα να μείνει στα ράφια του αποστακτήριου μέχρι το Feis Ile του 2016.

Παλαιωμένο σε refill American oak (αμερικάνικη δρυς) και σε European oak (ευρωπαϊκή δρυς), Bodega casks. Η συγκεκριμένη εμφιάλωση μπορεί να είναι NAS (Νο  Age Statement) αλλά υπάρχουν φήμες ότι χρησιμοποιήθηκαν Lagavulin 12 ετών(ex-bourbon) και 18 ετών (sherry casks).

Μέλι, κίτρο, και ξηροί καρποί άψογα συνδυασμένοι με τη διακριτική παρουσία της τύρφης, συνθέτουν ένα απίστευτα ισορροπημένο Lagavulin που έχει πολλά πράγματα να δώσει στους λάτρεις του αποστακτηρίου. Εγώ προσωπικά το λάτρεψα…

Tasting Notes από τον Ανδρέα Π.

Χρώμα: Χρυσαφί

Μύτη: Στην αρχή χτυπάει λίγο το αλκοόλ, μετά από λίγη ώρα στο ποτήρι, δίνει λεμόνι, πιπέρι, λίγο αλάτι και ιώδιο, και εξελίσσεται σε πιο γλυκές νότες σταφυλιού και λίγης καραμέλας.

Γεύση: Ξεκινάει από λεμόνι και γίνεται πιο γλυκό με αποξηραμένα φρούτα, κυρίως αχλάδι,μήλο και λίγο πιπέρι.

Επίγευση: Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με λεμόνι, έντονο πιπέρι, λίγο ιώδιο, τύρφη, καπνό και μετά από αρκετή ώρα επίγευση από γλυκάνισο.

Απολογισμός: Ένα ωραίο ουίσκι, που καταφέρνει να έχει καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ παρόλο που είναι cask strength στους 55.4% αλκοολικούς βαθμούς, και προσφέρει τις συγκινήσεις και το γευστικό προφίλ ενός lagavulin 12 y.o αλλά με πολύ μεγαλύτερη ισορροπία.

Βαθμολογία
Μύτη: 3.8 / 5.0
Γεύση: 3.9 / 5.0
Επίγευση: 4.0 / 5.0
Σύνολο: 3.9 / 5.0

——————–

Tasting Notes από τον Hristijan P

Χρώμα: Χρυσαφί

Μύτη: Κίτρο, μήλο, λεμόνι, λίγο μπέικον και καπνός, πιο καθαρά χαρακτηριστικά από το Ledaig σε κάθε περίπτωση.

Γεύση: Πολύ ωραία ισορροπία, λεμόνι, αρκετά φρούτα και «κρεμώδες». Στο βάθος δαμάσκηνο και λίγο πιπέρι.

Επίγευση: Επίγευση μεγάλη (και γεμάτη- full) διάρκεια, λίγο αλάτι και ξηροί καρποί, ίσως και κάποιες υπόνοιες sherry(?).

Απολογισμός: Ακολούθησα την συνηθισμένη λογική για να περιγράψω το ουίσκι αυτό, αν και μόνο συνηθισμένο δεν είναι. Σε κάθε γουλιά μου έβγαζε και διαφορετικές νότες, διαφορετικές εκδοχές των γεύσεων. Το όνομα του (jazz) λες και το περιγράφει απόλυτα. Σαν τη Jazz που κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, μια καινούρια νότα που κάνει το κομμάτι να ξεχωρίζει. Εξαιρετική «ενσωμάτωση» του αλκοόλ, πολύ ισορροπημένο και «γεμάτο». Σε ταξιδεύει σε ωραίες και χαρούμενες αναμνήσεις.

Βαθμολογία
Μύτη: 4,3 / 5.0
Γεύση: 4,5 / 5.0
Επίγευση: 4.4 / 5.0
Σύνολο: 4,4 / 5.0

Το αγοράσαμε 153 ευρώ (130 λίρες) σε δημοπρασία από το https://www.scotchwhiskyauctions.com/

Laphroaig 1815 – Legacy Edition (48% ABV, OB, global travel retail )

Ποτέ δεν έκρυψα τη συμπάθειά μου στο συγκεκριμένο αποστακτήριο. Όταν λοιπόν έμαθα για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, ακόμα και αν ανήκει στην κατηγορία των ουίσκι των αεροδρομίων, όπως συνηθίζω να τα λέω, ήθελα οπωσδήποτε να το δοκιμάσω!

Το Laphroaig 1815 είναι ένα δημιούργημα του distillery manager του Laphroaig, John Campbell, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους προηγούμενους distillery manager του αποστακτηρίου. Το ουίσκι παλαίωσε σε first-fill, ex-Bourbon βαρέλια και σε European oak hogsheads. Πραγματικά είχα μεγάλες προσδοκίες, χωρίς να ξέρω το γιατί, από αυτό το ουίσκι και δυστυχώς νομίζω ότι ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου. Νομίζω ότι γευστικά κινείται κάπου ανάμεσα στο An Cuan Mòr και το Lore.

Βανίλια, αλάτι και αρκετά ανθικά στοιχεία στη μύτη. Ελάχιστα μπαχαρικά, φρούτα και η χαρακτηριστική γλυκιά τύρφη, του Laphroaig συνθέτουν ένα ευκολόπιοτο ουίσκι για όλες τις ώρες. Η επίγευση νομίζω υστερεί αρκετά. Δεν είναι κακό ουίσκι, αλλά θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερο!

Tasting Notes από τον Ανδρέα Π.

Χρώμα: Μελο-πορτοκαλί

Μύτη: Χρειάζεται λίγη ώρα στο ποτήρι να ανοίξει, δίνει τύρφη, χώμα, λίγο αλάτι και ιώδιο, πολύ λίγο δέρμα και καθώς περνάει η ώρα γλυκαίνει με την παρουσία φρούτων να γίνεται αισθητή (σύκο και δαμάσκηνο).

Γεύση: Ξεκινάει από το ξύλο και γίνεται πιο γλυκό δίνοντας σταφίδες και αποξηραμένο βερίκοκο.

Επίγευση: Επίγευση μέτριας διάρκειας, με πορτοκάλι, υπόνοια ξηρών καρπών (κάσιους), μερικά μπαχαρικά (πιπέρι, κανέλα και τζίντζερ), γλυκιά τύρφη και καπνό.

Απολογισμός: Ένα ουίσκι, που ξεφεύγει από τις δυνατές “φαρμακευτικές” γεύσεις που μας συνηθίζει το αποστακτήριο, είναι εύκολο  και ευχάριστο, αλλά για κάποιον που ψάχνει πολλή τύρφη και καπνό μάλλον θα τον απογοητεύσει.

Βαθμολογία
Μύτη: 3.6 / 5.0
Γεύση: 3.7 / 5.0
Επίγευση: 3.8 / 5.0
Σύνολο: 3.7 / 5.0

——————

Tasting Notes από τον Hristijan P

Χρώμα: Πορτοκαλί

Μύτη: Τύρφη και μπέικον σε συνδυασμό με σταφίδες και αποξηραμένο δαμάσκηνο.

Γεύση: Γλυκιά γεύση με τα αποξηραμένα φρούτα να περνάνε από τη μύτη στο στόμα και λίγο ξύλο. Η γλυκιά τύρφη δένει αρμονικά με τα μπαχαρικά χωρίς να υπερκαλύπτει τις άλλες γεύσεις.  Γενικά όμως θα το χαρακτήριζα σαν ένα «spicy» ουίσκι.

Επίγευση: Μέσης διάρκειας, ξηροί καρποί, πιπέρι και τύρφη σε έναν όμορφο γευστικό συνδυασμό.

Απολογισμός: Αρκετά ευχάριστο, ειδικά για μένα που τα τυρφώδη ουίσκι δεν είναι στις πρώτες μου επιλογές. Πολύ κοντά στις προσωπικές μου γευστικές προτιμήσεις μιας και η παρουσία της τύρφης δεν ξεπερνά τα λογικά πλαίσια.

Βαθμολογία
Μύτη: 4,0 / 5.0
Γεύση: 4,0 / 5.0
Επίγευση: 4.1 / 5.0
Σύνολο: 4,0 / 5.0

Το αγοράσαμε 105 ευρώ από το αεροδρόμιο του Βερολίνου

Και κάπου εδώ τελείωσε ακόμα μια γευστική περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο του ουίσκι. Εις το επανιδείν καλοί μου φίλοι και πάντα με εκλεκτά αποστάγματα στα ποτήρια μας!!

Giannis Whisky&Travel

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Ιταλία κορυφαίος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο

Taste and Hospitality

Heineken: Αύξηση 7,6% στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022

Taste and Hospitality

FILFAR το παγκοσμίως γνωστό λικέρ της Κύπρου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!