Παρουσίαση Φιλοξενία

Στο μεγαλύτερο μεταλλείο αμιάντου της Ευρώπης…μια «μυστική λίμνη» (Drone:Video/Φωτος)

Σε μία δύσβατη περιοχή στο Τρόοδος, κοντά στα μεταλλεία αμιάντου και αφού διασχίσει κανείς το μονοπάτι από τον κατασκηνωτικό χώρο, θα συναντήσει την λίμνη του  μεταλλείου. Η διαδρομή παρουσιάζει δυσκολίες με απότομες αλλαγές στη μορφολογία του τοπίου και απότομες ανηφοριές δίπλα από μικρές χαράδρες.

Η συγκεκριμένη λίμνη δεν φαίνεται σχεδόν ποτέ, διότι δεν είναι πάντα γεμάτη, αλλά όταν γεμίσει με νερό προσφέρει στον επισκέπτη ένα μαγευτικό θέαμα και τον ανταμείβει με απίστευτα τοπία παρθένου δάσους. Η λίμνη βρίσκεται στον δεύτερο από τους 2 μεγάλους κρατήρες που άφησε η εξόρυξη αμιάντου.

Φωτογραφία: Cyprus from Air
Cyprus from air

Ο ένας από αυτούς, που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα, έχει διαμορφωθεί σε τεχνητή λίμνη με σκοπό τη δημιουργία βιότοπου στην περιοχή. Σε αντίθεση με την τεχνητή λίμνη, η «μυστική» είναι αρκετά δυσπρόσιτη. Σε αυτή φτάνει κανείς μόνο μετά από αρκετή πεζοπορία, μέσω μιας διαδρομής που ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο «Αλμυρολίβαδο».

Το μεγαλύτερο μεταλλείο αμιάντου στην Ευρώπη και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως φιλοξενούνταν στο χωριό Αμίαντος. Οι επιφανειακές εμφανίσεις αμιάντου προκάλεσαν το ενδιαφέρον από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όπου ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σεντονιών αποτέφρωσης των νεκρών, υποδημάτων και θρυαλλίδων για τις λυχνίες, προστατευτικά καλύμματα των εστιών των ναών και των κατοίκων.

Ακόμα ο αμίαντος ήταν γνωστός και ως βαμβακόπετρα. Στα νεότερα χρόνια, η παραγωγή αμιάντου σε οργανωμένη κλίμακα ξεκίνησε το 1904. Από τότε μέχρι και το κλείσιμο του μεταλλείου το 1988 υπολογίζεται ότι παρήχθησαν ένα εκατομμύριο τόνοι ινών αμιάντου και εξορύχθηκαν 130 εκατομμύρια τόνοι πετρώματος.

Φωτογραφία: Cyprus from Air
Cyprus from air

 Κύρια φωτο: Cyprus from air

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αλλάζει όψη η Γεροσκήπου

Taste and Hospitality

Όταν η Μεσόγειος «αγκάλιασε» το St Raphael Resort

Κύπριος βγάζει εκατομμύρια «μεταφέροντας» πολυτελή εστιατόρια μέσα σε σπίτια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!