Εκδηλώσεις Εκδηλώσεις/Σεμινάρια

Μαραθάσα:Το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού», είναι γεγονός

Ο “Σύνδεσμος Ανάπτυξης  Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας” διοργανώνει για τρίτη χρονιά το “Φεστιβάλ Παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού». Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρό του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.

Ξέρεις τι είναι ο κυπριακός σουτζιούκος; - www.olivemagazine.gr

Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου και την παρασκευή παλουζέ. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Κυπριακό Όμιλο Παράδοσης «Πέρκαλλος», πλούσιο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.

Πρόγραμμα φεστιβάλ

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 10.00 π.μ. Στο επίσημο μέρος θα γίνει και σύντομο αφιέρωμα στην εκπαίδευση στον Άγιο Δημήτριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λειτουργία του πρώτου σχολείου στο χωριό. Θα γίνει σχετική ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ενώ μαζί μας θα βρίσκεται και ένας εκ των δασκάλων που θήτευσαν στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1983.

Στις 10.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Ανάπτυξης με τίτλο «Στα χνάρια του κόκκινου πηλού».

Πληροφορίες:

Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα

Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Μακρύδρομο!

Taste and Hospitality

Fork Food Market: Πάει Λεμεσό για μία μόνο βραδιά!

Taste and Hospitality

Το “Πλυσταρκό” της Κρήτου Τέρρα αναβιώνει

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!