Παρουσίαση Φιλοξενία

Ένα θρυλικό σκάφος του Bernard Tapie…ψάχνει στο βυθό τον πραγματικό καπετάνιο του

Η «Phocea» ήταν ένα θρυλικό ιστιοπλοϊκό σκάφος, ένα στολίδι μέσα στο λιμάνι της Μασσαλίας, που έμελλε να ταξιδέψει με τα πανιά της μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του καιρού της. Ήταν μια μεγαλόπρεπη σκούνα μήκους 75 μέτρων (246 πόδια), με τέσσερα κατάρτια που χτίστηκε το 1976, στη γιάρδα Μουριγιόν, της Τουλόν, για τον μεγάλο Γάλλο ιστιοπλόο Αλέν Κολά, ο οποίος αρχικά την ονόμασε «Club – Mediterranee», αλλά της είχε δώσει και το παρωνύμιο «Grand Bateau» (Μεγάλο Πλοίο). Πράγματι τα πάντα πάνω σ’ αυτό το σκάφος ήταν τεραστίων διαστάσεων. Επί μισό αιώνα, κανένα ναυπηγείο δεν είχε επιχειρήσει να κατασκευάσει τέτοιο ιστιοπλοϊκό: 75 μέτρα μήκος, 4 κατάρτια, 250 τόνοι βάρος, κόστος 10 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα! Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με τα καλύτερα μηχανήματα και είχε πάνω του όλες τις καινοτομίες και την τεχνολογία αιχμής που η ναυπηγική τέχνη διέθετε.

Ο Αλέν Κολά, έκανε τη βάπτιση του σκάφους με κάθε επισημότητα στη Μασσαλία, στις 24 Απριλίου του 1976, παρουσία του τότε δημάρχου της πόλης Γκαστόν Ντεφέρ, και είχε το τρελό σχέδιο να λάβει μέρος με το σκάφος αυτό, στον αγγλικό ιστιοπλοϊκό αγώνα «Transat» του διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού, μόνος του. Ο Κολά, είχε κάνει 20 συνολικά εγχειρήσεις για να γλυτώσει το πόδι του, που λίγο έλειψε να κοπεί πιασμένο στην αλυσίδα μιας άγκυρας, και παρόλα αυτά περπατούσε με δυσκολία. Τελικά έλαβε μέρος στον αγώνα όπου τερμάτισε πέμπτος, ενώ τον αγώνα νίκησε ο δάσκαλός του και μέγας ιστιοπλόος Ερίκ Ταμπαρλί.

Superyacht Phocea- glamour, mystery, fame and notoriety galore

Στη συνέχεια, ο Αλέν Κολά, καθώς ήταν καταχρεωμένος, μετέτρεψε το σκάφος σε επιβατηγό, για να κάνει κρουαζιέρες τους πλούσιους Αμερικανούς που έκαναν διακοπές στο αρχιπέλαγος της Πολυνησίας. Το σκάφος μπορούσε να φιλοξενεί 12 επισκέπτες, και πλήρωμα 15 ατόμων. Όλα αυτά μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 1978, που ο Αλέν Κολά χάθηκε πιλοτάροντας ένα άλλο σκάφος, το «Manureva», ανοιχτά των Αζορών, συμμετέχοντας σε ιστιοπλοϊκό αγώνα. Δεν βρέθηκαν ίχνη ούτε του Κολά ούτε του σκάφους το οποίο κυβερνούσε.

Incendie du Phocéa :"J'en ai chialé tellement c'est triste", confie Bernard  Tapie

Έτσι, το «Club Mediterranee» έμεινε οριστικά χωρίς καπετάνιο. Τότε ο Μπερνάρ Ταπί, που ήξερε τα χρέη της οικογένειας του Κολά, προσφέρθηκε να αγοράσει το σκάφος. Το ποσόν δεν ήταν βέβαια ανάλογο της αξίας του σκάφους, αλλά ο Ταπί εγγυήθηκε ότι θα αναλάμβανε και θα πλήρωνε όλα τα έξοδα για τις σπουδές των τριών παιδιών του Κολά. Ο Ταπί ερωτεύτηκε το σκάφος, το οποίο επανήλθε στη Μασσαλία προκειμένου να γίνουν επάνω του μετατροπές. Οι εργασίες διάρκεσαν 4 χρόνια, και κόστισαν το ποσό των 68 εκατομμυρίων φράγκων. Ο αρχικός σχεδιαστής του σκάφους, ο ναυπηγός Μισέλ Μπιγκουάν, κλήθηκε για να σχεδιάσει και να προσθέσει στο σκάφος ανέσεις ξενοδοχείου 5αστέρων, χωρίς να βαρύνει το σκαρί. Πέρα από την πολυτέλεια, το σκάφος έπρεπε να διατηρήσει τον αγωνιστικό χαρακτήρα του, και να είναι απόλυτα ανταγωνιστικό.

Όταν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, το υπερπολυτελές πλέον σκάφος ονομάστηκε «Phocea», δηλαδή «Φώκαια» προς τιμήν των πρώτων Ελλήνων που αποίκισαν τον κόλπο και ίδρυσαν την πόλη της Μασσαλίας στην αρχαιότητα, και οι οποίοι ήταν Φωκαείς.

Payez-vous une tranche de Phocéa ! - Voile & Moteur

Η «Phocea» έγινε το επίκεντρο της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του Μπερνάρ Ταπί. Μέσα σ’ αυτό το πλωτό γραφείο, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Adidas και της Toshiba, εκεί υπέγραφε τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών του, κι εκεί γιόρτασε το 1993, τη νίκη της Μαρσέιγ κόντρα στη Μίλαν του Μπερλουσκόνι, και την κατάκτηση του Champions League.

L'ancien yacht de Bernard Tapie, le Phocéa, a coulé au large de la Malaisie  (PHOTOS)

Εκεί έκανε τις μυστικές επαφές του, όπως αυτή που οδήγησε στο σκάνδαλο δωροδοκίας για τον αγώνα της Μαρσέιγ με την Βαλενσιέν. Τέλος, το σκάφος αυτό αποδείχθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του αφού εκεί εξελίχθηκε η «Υπόθεση Phocea» που αφορούσε κατάχρηση δημοσίου χρήματος και φοροδιαφυγή που τελικά τον έστειλε στη φυλακή.

Το 1997, ενώ ήταν έγκλειστος στη φυλακή Σαντέ, ο Μπερνάρ Ταπί έμαθε ότι η «Phocea» έβγαινε στο σφυρί. Το σκάφος τελικά αγοράστηκε έναντι 36,5 εκατομμύρια φράγκα, από την δισεκατομμυριούχο Μούνα Αγιούμπ, η οποία το μετέτρεψε σε σαλόνι για τα VIP πάρτι της. Πάνω στο κατάστρωμά του σκάφους η Αγιούμπ, φωτογραφιζόταν σαν σειρήνα με τα μπικίνι και τις σαμπάνιες της. Η διακόσμηση του σκάφους έγινε σπάταλα «κιτς», ενώ το σκάφος νοικιαζόταν για 180.000 ευρώ την εβδομάδα. Η Μούνα Αγιούμπ, εκμεταλλεύτηκε το σκάφος για 13 χρόνια.

Alain Colas, un marin audacieux et visionnaire - Le Parisien
Alain Colas

Αργότερα, το 2010, η «Phocea» πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Ξαβιέ Νιελ, και η διαχείριση του σκάφους ανατέθηκε σε κάποιον «επιχειρηματία και επενδυτή του Βανουάτου». Χτυπημένη από κάποια καταιγίδα, το 2013, η «Phocea» κατευθύνθηκε προς την Ταϋλάνδη, προκειμένου να επισκευαστεί. Έμελλε όμως να μείνει για πάντα στις θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και βυθίστηκε μυστηριωδώς, ύστερα από μια πυρκαγιά. Εκεί, στα απρόσιτα βάθη, ανοιχτά του νησιού Λανγκάουι, η «Phocea» περίμενε υπομονετικά τον άνθρωπο που τόσο παράφορα την ερωτεύτηκε. Τον Μπερνάρ Ταπί, τον πραγματικό καπετάνιο της.

Pontiki.gr/Επιμέλεια Ν.Χ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μια φορά και ένα καιρό…το Κυριακάτικο τραπέζι

Taste and Hospitality

Τα Ηealth Spot της Λεμεσού, μέσα από την «ματιά» του Κλ. Διαιτολόγου Κ.Χαρή

Kώστας Χάρη

Ορόκλινη: Ένα «ναυάγιο» στην ξηρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!