Back of the House (BOH) Διοίκηση

Νέα επιχείρηση; Τα πρώτα απαραίτητα βήματα για την επιτυχία της

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέ- ροντος, επιβάλλεται να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός. Σε αυτό το στάδιο, περισσότερο θα τεθεί σε λειτουργία η ευρηματικότητα και η παρατηρητικότητα του επιχειρηματία. Τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η επιλογή του concept, η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας και του κατάλληλου ονόματος. Το στάδιο αυτό είναι το πιο σημαντικό, καθώς η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μια καλή αρχή, καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη, θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Concept

Το concept είναι αυτό που θα καθορίσει σχεδόν εξολοκλήρου κάθε άλλη απόφαση και επιλογή στη διαδικασία δημιουργίας μια νέας επιχείρησης καφεστίασης. Η ερώτηση που τίθεται εδώ είναι «Τι είδους επιχείρηση θέλω να ανοίξω;». Οι απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι πραγματικά αμέτρητες. Το είδος της επιχείρησης δεν αφορά μόνο αν θα είναι εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, αλλά επεκτείνεται και στις υποκατηγορίες αυτών. Υπάρχουν επιλογές συγκεκριμένης κουζίνας, όπως για παράδειγμα ιταλική, μεξικάνικη, ελληνική κλπ. Υπάρχουν ακόμη τα θεματικά καφέ, όπως μια καφετέρια βγαλμένη από παραμύθι.

Υπάρχει η επιλογή μιας πιο ήρεμης και καθημερινής ατμόσφαιρας ή αντίθετα μια πιο επίσημης. Η απόφαση και η επιλογή του concept, σίγουρα, βασίζεται τόσο στο χρηματικό ποσό που μπορεί να διατεθεί, όσο και στις απαιτήσεις και επιθυμίες του επιχειρηματία.

Τοποθεσία

Εφόσον το concept έχει βρεθεί, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας. Πριν προχωρήσει κανείς σε μίσθωση ή αγορά για την τοποθεσία της επιχείρησης, πρέπει να γίνει μια πολύ εκτενής έρευνα. Είναι η θέση του χώρου σε μια

πολυσύχναστη περιοχή με πολλή κίνηση; Υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης; Έχουν ανοίξει και κλείσει πολλά άλλα εστιατόρια στο ίδιο σημείο; Ακόμα, είναι σημαντικό το concept που έχει επιλεγεί να ταιριάζει με την περιοχή ή εναλλακτικά να είναι κάτι τόσο διαφορετικό που να μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Τι πελάτες θέλει να προσελκύσει; Μπορεί το συγκεκριμένο target group να έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή;

Έστω ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει και έχετε καταλήξει πως αξίζει κανείς να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη περιοχή. Το επόμενο που πρέπει να προσέξει ο επίδοξος επιχειρηματίας είναι η ορατότητα του μαγαζιού. Η επιχείρηση πρέπει να φαίνεται, ώστε να έχει την ευκαιρία να αποτελέσει επιλογή περισσότερων ανθρώπων, ειδικά στην αρχή μέχρι να γίνει γνωστή σε ευρύτερο κοινό. Σε συνδυασμό με την ορατότητα της τοποθεσίας, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η προσβασιμότητα. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επισκέπτες διαφόρων ηλικιακών ομάδων και ΑΜΕΑ.

Άνοιγμα καφέ take away – Προυποθέσεις και Κόστος

Όνομα

Το πιο ευχάριστο, ίσως, σημείο της διαδικασίας ανοίγματος της νέας επιχείρησης μπορεί να είναι η επιλογή ενός ονόματος που σημαίνει κάτι για τον ιδιοκτήτη του. Μπορεί να είναι ένα οικογενειακό όνομα, ένα λογοπαίγνιο, μια άλλη ουσιαστική φράση ή μπορεί ακόμα και να αντικατοπτρίζει το θέμα ή τη θέση, που επιλέχθηκαν. Εάν το εστιατόριο, για παράδειγμα, βρίσκεται σε ένα μοναδικό μέρος, σε κάποιο ιστορικό κτίριο, ή σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παρά να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και να το ενσωματώσουν στο όνομά του. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται σε έναν χώρο, που παλιότερα ήταν λεβητοστάσιο κάποιας επαγγελματικής στέγης, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί “The Boiler Room”. Αντίστοιχα, η επιλογή ενός ονόματος, που προέρχεται από ένα θέμα ή ένα μενού λειτουργεί. Π.χ. Ένα κινεζικό εστιατόριο με όνομα όπως το “Fortune Fountain” ή το “Great Wall”.

Άρθρο από το 2ο τεύχος του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι κρατικές εγγυήσεις στο μικροσκόπιο της Άννας Θεολόγου (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σεφ αποκαλύπτουν: Αυτά τα πιάτα δεν πρέπει να παραγγείλουμε ΠΟΤΕ όταν τρώμε έξω

Taste and Hospitality

Deloitte: Πως διαμορφώνονται οι τάσεις στον σχεδιασμό των resorts στη Μεσόγειο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!