Άποψη Νεα της Αγορας

Γιατί αρρωσταίνουμε όταν ταξιδεύουμε;

Το σκηνικό γνωστό. Έχεις οργανώσει κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού, περιμένεις με ανυπομονησία να επισκεφτείς τα μουσεία, τα μικρά μαγαζιά που ανακάλυψες στο instagram, να φας λαχταριστά πιάτα και να γευτείς τα δροσερά κοκτέιλ της καινούριας πόλης που είναι ο επόμενος προορισμός σου. Και μετά αρρωσταίνεις. Και ψάχνεις αντιβίωση στο φαρμακείο της Βαρκελώνης, το οποίο δεν μπορεί να σε βοηθήσει γιατί είσαι τουρίστρια #truestory.

Το να αρρωσταίνεις ενώ ταξιδεύεις ή μόλις επιστρέφεις από κάποιο ταξίδι είναι ένα (αρκετά εκνευριστικό και) σύνηθες φαινόμενο, το οποίο εξηγείται επιστημονικά. Σύμφωνα, λοιπόν, με την γιατρό Tania Dempsey το στρες του ταξιδιώτη είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων που εμφανίζουμε αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σε οδηγούν στο κρεβάτι του πόνου. Αναλυτικότερα, αρρωσταίνεις γιατί:

1. Δεν κάνεις καλές επιλογές

Όταν είσαι διακοπές δεν σε νοιάζει να προσέξεις τη διατροφή σου. Θα δοκιμάσεις tacos και θα φας πίτσα για πρωινό. Θα πιεις μπύρες και κοκτέιλ, θα φας παγωτό από το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο και θα ξαναπιείς αλκοόλ. Αν δεν συνηθίζεις να τρως/πίνεις ό,τι να’ ναι είναι λογικό να νιώθεις χάλια μετά, γιατί το στομάχι σου δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί τις ποσότητες των φαγητών αλλά και την ποιότητά τους, η οποία αποτελεί γενικότερο πρόβλημα όταν τρως σε μαγαζιά που δεν γνωρίζεις.

2. Δεν πλένεις τα χέρια σου

Σκέψου μόνο πόσα πόμολα, καρέκλες, μπαρ, κουπαστές σκάλας πιάνεις όταν ταξιδεύεις και πόσοι τα έχουν πιάσει πριν από εσένα. ΙΟΥ. Αν πρέπει να προσέχεις μια φορά, όταν κυκλοφορείς στην πόλη σου, όταν είσαι στο εξωτερικό, σε ένα άγνωστο περιβάλλον για το ανοσοποιητικό σου, πρέπει να προσέχεις δέκα φορές. Τα υγρά πανάκια και το αντισηπτικό προφανώς και σε βοηθάνε (πρέπει να έχεις πάντα στην τσάντα σου!) αλλά μην ξεχνάς να πλένεις τακτικά τα χέρια σου (και την περιοχή κάτω από τα νύχια) με νερό και σαπούνι.

3. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Καλά τα κοκτέιλ, οι καφέδες και οι μπύρες ΔΕΝ ΛΕΩ, αλλά όταν δεν ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου, τον οποίο παράλληλα δεν φροντίζεις να ταΐζεις και να ξεκουράζεις σωστά τι περιμένεις να γίνει; Το σώμα σου χρειάζεται νερό, ειδικά όταν ταξιδεύεις και σπαταλάς περισσότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως, για αυτό μην ξεχνάς να πίνεις τακτικά νερό μέσα στη μέρα.

4. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Πρέπει να κοιμάσαι. Τελεία. Όσο και να θέλεις να παρτάρεις ή να ανακαλύψεις κάθε κρυμμένη γωνιά του Βερολίνου που έχει 5 αστεράκια στο foursquare, πρέπει να κοιμάσαι κάθε βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντληθείς σωματικά και το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα είναι πιο ευάλωτο σε μικρόβια.

5. Είσαι εκτεθειμένη σε μικρόβια

Όταν είσαι σε ένα αεροπλάνο/ πλοίο/ τρένο έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο, ο οποίος κουβαλάει πάνω του (εκτός από τις βαλίτσες) τα δικά του μικρόβια. Σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό σου είναι πεσμένο ή είσαι γενικότερα πιο ευαίσθητη είναι πολύ πιθανό να πάρεις ως ενθύμιο μια ίωση.

Της Νάνσυ Κωστακοπούλου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Προειδοποιούν για το βακτήριο της Λεγιονέλλας στα ξενοδοχεία της Κύπρου

Taste and Hospitality

Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού σε εστίαση, τουρισμό

Taste and Hospitality

Τα πιο παράξενα πράγματα που έχουν ξεβραστεί από τους ωκεανούς (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!