Νέα Νεα της Αγορας

Στη χώρα μας ακόμη ψάχνουν λύσεις για διευκόλυνση εγγραφών στο «Airbnb»

Σε 15 μέρες αναμένεται να διαφανεί πώς θα προχωρήσει από τούδε και στο εξής η διαδικασία εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού, προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να μπορούν νόμιμα πλέον να διαφημίσουν αλλά και να διαθέτουν τα υποστατικά τους για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Airbnb».

Την περασμένη Τρίτη κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, διαπιστώθηκαν προβλήματα με την νομοθεσία, όπως ψηφίστηκε για το θέμα και η οποία ενεργοποιείται τον ερχόμενο Φεβρουάριο και από κοινού τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και ο υφυπουργός Τουρισμού συμφώνησαν στην επεξεργασία προτάσεων για αντιμετώπιση τους.

Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να μπορούν να εγγράφονται στο σχετικό μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού και υποστατικά με πέραν των πέντε δωματίων που σήμερα αποκλείονται ενώ γρίφος αποτελεί πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα με υποστατικά που δεν έχουν τελική άδεια οικοδομής. Το πρόβλημα με τις τελευταίες περιπτώσεις ανέδειξε την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο να μην αποκλείει αλλαγές για αντιμετώπισή του. Υπάρχουν όπως ανέφερε ο κ. Κώστα, συγκεκριμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο.

Ψάχνουν λύσεις για διευκόλυνση εγγραφών στο «Airbnb»

«Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές πολύ παλιών οικοδομών, δωμάτια των οποίων έχουν μετατραπεί σε δωμάτια αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και δεν έχουν νέα άδεια οικοδομής αλλαγής χρήσης», ανέφερε σημειώνοντας πως στόχος όταν ψηφίστηκε ο νόμος ήταν να γίνουν απλές διαδικασίες που να διασφαλίζουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας χωρίς, όμως, να αποκλείουν την εγγραφή ιδιοκτητών για γραφειοκρατικούς λόγους. Για αντιμετώπιση του θέματος, πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ» δεν αποκλείεται ακόμα και να δοθεί παράταση στην «διορία» που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες υποστατικών για εγγραφή στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού, η οποία λήγει στις στις 7 Φεβρουαρίου του 2022, ημερομηνία που ενεργοποιείται και η σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη γίνονται σκέψεις για εξάμηνη τουλάχιστον παράταση στις εγγραφές ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από τη Βουλή και από την κυβέρνηση για το θέμα. Σημειώνεται ότι το  τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, βάσει και σχετικών κανονισμών που εγκρίθηκαν ήδη από τη Βουλή, ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

Αδάμος Αδάμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Forbes: Διαφημίζει παραθαλάσσιες περιοχές για επενδύσεις…και ονομάζει τα κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο»

Taste and Hospitality

Συστράτευση κατά της πανδημίας – Έρχονται και άλλα μέτρα (Βίντεο)

Taste and Hospitality

Tα έκτακτα μέτρα για τη Λάρνακα – Σε ισχύ από αύριο για 2 εβδομάδες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!