Νέα Νεα της Αγορας

Επ. Γεωργίας: Διορία ενός μήνα στην Κυβέρνηση για αλλοδαπούς εργάτες

Διορία ενός μηνός έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας στην Κυβέρνηση, προκειμένου να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα που ταλανίζει τους γεωργοκτηνοτρόφους, οι οποίοι μένουν χωρίς εργατικά χέρια αφού οι αλλοδαποί που έρχονται να εργαστούν στον τομέα είτε επιλέγουν αδήλωτη εργασία είτε κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ μίλησε για ασυνεννοησία εκ μέρους τεσσάρων εμπλεκόμενων Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Εργασίας και Εσωτερικών) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Φάνηκε μέσα από τη συζήτηση ότι τα τέσσερα Υπουργεία τα οποία εμπλέκονται (Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Εργασίας και Εσωτερικών) και η Αστυνομία δεν έχουν καμία συνεννόηση μεταξύ τους», είπε.

«Εμείς ως επιτροπή», πρόσθεσε, «καλέσαμε τα τέσσερα Υπουργεία σε ένα μήνα να έρθουν πίσω να μας πουν τι αποφάσισαν συλλογικά διότι φαίνεται μέσα από τη συζήτηση ότι δεν υπάρχει συνεννόηση».

Ζήτησε επίσης την αύξηση των ελέγχων τόσο για τους παράνομους εργάτες, όσο και τους παράνομους εργοδότες. «Διότι για να φύγει από το επάγγελμα του εργάτη στη γεωργία σημαίνει ότι κάπου αλλού εργοδοτείται αδήλωτα και είναι εκεί που πρέπει η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εγκύψει για να λυθούν τα προβλήματα αυτά», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το πρόβλημα με την εγκατάλειψη της εργασίας από τους εργάτες τρίτων χωρών που έρχονται στην Κύπρο για εργασία στον γεωργικό τομέα, έχει δύο κατηγορίες, τους αλλοδαπούς που αιτούνται πολιτικό άσυλο, που σύμφωνα με την Αστυνομία ανέρχονται σε περίπου 680 και τους αλλοδαπούς που επιλέγουν να αλλάξουν εργασία, για τους οποίους όμως δεν υπάρχουν στοιχεία.

«Άρα είναι εδώ που η εκτελεστική εξουσία πρέπει να πάρει μέτρα έτσι ώστε ο εργάτης που έρχεται στην Κύπρο για γεωργικούς σκοπούς να μπορεί να απασχοληθεί αλλού» κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Χαράλαμπος Πάζαρος μίλησε για εργαλειοποίηση των γεωργών. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εργαλειοποίηση των γεωργών – εργοδοτών αφού μεγάλος αριθμός των αλλοδαπών που έρχονται στην Κύπρο, τους εγκαταλείπουν και ζητούν πολιτικό άσυλο ή γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, αφήνοντας σε απόγνωση τους γεωργούς», είπε.

«Πρόκειται για εκμετάλλευση του κυπριακού γεωργικού τομέα και της ίδιας μας της χώρας, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως οι γεωργοί για να φέρουν εργατικό δυναμικό δαπανούν από το υστέρημα τους ένα σεβαστό ποσό, ξοδεύουν χρήμα και ιδρώτα για τις καλλιέργειες τους και αντί να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους εισπράττουν απογοήτευση, μένουν απρόσμενα χωρίς εργατικά χέρια με αποτέλεσμα να απειλείται η σοδειά τους.

Είπε τέλος πως οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να επεξεργαστούν λύσεις που θα εξαλείψουν το φαινόμενο και θα επαναφέρουν την ομαλή λειτουργία στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και πρόσθεσε ότι η Βουλή οφείλει να θεσπίσει νομοθεσία που να προστατεύει τους εργοδότες και να καθορίζει το καθεστώς εργασίας και τους όρους εργοδότησης και τις υποχρεώσεις των αλλοδαπών γεωργικών εργατών.

Τέλος εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Λίνος Παπαγιάννης είπε το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους γεωργούς και πρόσθεσε ότι παρά τις επισημάνσεις δεν έχουν γίνει οι ανάλογες κινήσεις από την Κυβέρνηση.

«Θεωρώ ότι επιτέλους η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση και θα διορθώσει αυτή την αδικία εις βάρος των γεωργοκτηνοτρόφων, αλλά πρωτίστως και προς το συμφέρον της ίδιας της πατρίδας, είπε.

Όπως είπε, «η κατάσταση βασίζεται πάνω σε ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα το οποίο σχετίζεται με κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή, με οργανώσεις που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια και ταλανίζει τους παραγωγούς».

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη, είπε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πεδίο μάχης η περιοχή Μιτσερού – Συνέλαβαν δύο κοινοτάρχες

Taste and Hospitality

Πύλα: Γκρεμίζεται το «Beau Rivage» και τη θέση του παίρνει η «Τροία» (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

“Δεν υπάρχει καμία αεροπορική εταιρεία που θα λυπηθεί την Κύπρο” (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!