Νέα Νεα της Αγορας

Πρύτανης Π. Ζαφείρης: ««H νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας…»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) «εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας», ανέφερε απόψε από την Πάφο ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σημειώνοντας πως «το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον παρουσία Παγκύπρια».

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου Πάφου για την εγκατάσταση και λειτουργία στην Πάφο της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, ο Πρύτανης Ζαφείρης ανέφερε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μεγαλώνει.  Είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που δημιουργήσαμε και συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Πανεπιστήμιο μας από ιδρύσεως του. Η πρόσφατη συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ίδρυση μιας νέας Σχολής, δυο ακαδημαϊκών Τμημάτων και ενός Ινστιτούτου». 

Ανέφερε πως «η νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα.  Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και της τοπικής οικονομίας της πόλης της Πάφου και η ίδρυση της Σχολής Τουρισμού θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης.

«Το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον παρουσία Παγκύπρια. Από τη Λεμεσό, όπου κτυπά η καρδιά του, εκεί που ξεκίνησε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, στη Λευκωσία μέσω του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας CYENS όπου είμαστε μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας και τα άλλα δυο δημόσια Πανεπιστήμια συνιδρυτές του, στη Λάρνακα μέσω της διαχείρισης του πρώτου χώρου νεανικής δημιουργικότητας του Youth MakersSpace, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και τον Δήμο της Λάρνακας και από σήμερα στην Πάφο, με την επισημοποίηση της συμφωνίας για στέγαση της νέας Σχολής Τουρισμού εδώ», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «με τη συμφωνία μας με το Υπουργείο στη Λεμεσό παραμένουν οι 6 υφιστάμενες Σχολές και ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών. Η Λεμεσός είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως και ο τομέας της ναυτιλίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της πόλης.   Εκεί το νέο Τμήμα θα προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών με ναυτιλιακές επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών του τομέα, συμβάλλοντας στο να καταστεί η Λεμεσός ένας Ευρωπαϊκός κόμβος ναυτιλίας». 

Επίσης, συνέχισε ο Πρύτανης, « εμπλουτίζουμε τις υφιστάμενες Σχολές μας με νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο  βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγράμματων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. Στην πλήρη ανάπτυξη τους, τα προγράμματα αυτά μαζί με τη νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, τα δυο νέα τμήματα και το Ινστιτούτο θα ενισχύσουν τον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου μας  με 1500 νέους φοιτητές».

«Όπως αντιλαμβάνεστε», ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης, «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί το ΤΕΠΑΚ εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας.  Είναι ταυτόχρονα πεποίθηση μας ότι η γνώση, δεν μπορεί να περιοριστεί σε τοπικά όρια και έχει αξία μόνο όταν γίνεται κτήμα της κοινωνίας και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και προσφέρει λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο με ανοικτό μυαλό και εξωστρέφεια, τα τελευταία χρόνια επιδιώξαμε εκείνες τις στρατηγικές συνεργασίες που θα αποδώσουν υψηλές συνέργειες και επικεντρώνονται σε τομείς ενδιαφέροντος της Κυπριακής οικονομίας».

Επεσήμανε πως «απόδειξη της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη δράση μας, αποτελεί η συμμετοχή μας ως εταίρος στη συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, μαζί με άλλα 7 πανεπιστήμια από την Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Συνεργαζόμαστε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα από τα Πανεπιστήμια του μέλλοντος, όπως τα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο κύριος χρηματοδότης της πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε κοινά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα με τη δυνατότητα οι φοιτητές των προγραμμάτων να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις.  Σε αυτό τον χάρτη κινητικότητας μπαίνει από σήμερα και η Πάφος».

«Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μεγαλώνει, προσαρμόζεται, αναπτύσσεται και συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης», είπε.

Ανέφερε, επίσης, πως «για να είμαστε σήμερα εδώ, εργαστήκαμε συγκροτημένα,  στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών, με σοβαρότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Αναγνωρίζουμε την στήριξη της Πολιτείας στους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς, στις δεσμεύσεις της για την οικονομική στήριξη της προσπάθειας αυτής και την εμπιστοσύνη που έμπρακτα επιδεικνύει σε μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να τον διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε σκληρά για να εκπληρώσουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί».

Ο Πρύτανης χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του Δήμου Πάφου και του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος για την επίτευξη της Συμφωνίας. «Ο Δήμος θεωρώντας τη Συμφωνία αυτή ως ζωτικής σημασίας εξέλιξη για το παρόν και το μέλλον της πόλης, παραχώρησε στο ΤΕΠΑΚ κατάλληλο οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 4.300 τ.μ., σε κεντρικό σημείο της πόλης με σύμβαση 99 χρόνων και συμβολικό ενοίκιο 1000 ευρώ το έτος»

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «ο Δήμος θα αναλάβει την ανέγερση και ολοκλήρωση των σύγχρονων και με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές εγκαταστάσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2023, εξασφαλίζοντας για τον σκοπό αυτό τη χρηματοδότηση του Κράτους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Τοπική Αρχή παραχωρεί στο ΤΕΠΑΚ περιουσία πέρα των 12 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργεί και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών με κοινωνικά αποδεκτό ενοίκιο, καθώς και την εξασφάλιση παραπλήσιων τεμαχίων για τη μετατροπή τους σε χώρους στάθμευσης».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ενεργώντας με υψηλό επαγγελματισμό και στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών, προχώρησε από τα πρώτα στάδια των διαβουλεύσεων σε μια ολοκληρωμένη και καλά τεκμηριωμένη μελέτη-παρουσίαση των στοιχείων που επέτρεψαν να προχωρήσουμε με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στη σύναψη της Συμφωνίας, τόσο προς όφελος του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου όσο και προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας ευρύτερα».

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ απηύθυνε ευχαριστίες «σε όσους και όσες έχουν οδηγήσει στην επιτυχή σύμπραξη μας με τον Δήμο Πάφου. Τους συνεργάτες μας στον Δήμο Πάφου, με επικεφαλής τον φίλο Δήμαρχο, που με την αποφασιστικότητα του συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου.  Το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δημοτικό Γραμματέα, καθώς και όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής που συνεργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα». 

«Καθοριστική», πρόσθεσε, «υπήρξε η συμβολή του Προέδρου και καθηγητών του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού που συνέταξαν πλείστες των προτάσεων και αντιπροτάσεων μας κατά τη διάρκεια του διαλόγου με την Πολιτεία και τον Δήμο. Καίριες παρεμβάσεις με θετικά αποτελέσματα είχε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ. Σημαντική ήταν η στήριξη του Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και άλλων καθηγητών της Σχολής καθώς επίσης και η υποστήριξη που προσφέραν οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου».

Ευχαρίστησε τη Σύγκλητο και όλα τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου «για τη δημιουργική συμμετοχή στον διάλογο και την πλήρη στήριξη που παρείχαν με τις ομόφωνες τους αποφάσεις. Τους ευχαριστήσω όλους θερμά και τους παροτρύνω να εργαστούν με ζήλο, για την επιτυχή και εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου. Μας περιμένει αρκετή δουλειά, όμως όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε ένα Πανεπιστήμιο, μεγαλύτερο, για το οποίο θα μπορούν να είναι περήφανοι όλοι», κατέληξε ο Πρύτανης Ζαφείρης.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βρετανία: Οι ταξιδιώτες από Κύπρο δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών

Taste and Hospitality

Πήρε επίδομα €25 με μισθό €870 – Τι απαντά η Υπ.Εργασίας για τα ποσά «παραπόνων» (ΦΩΤΟ)

Συναυλίες για την στήριξη των καλλιτεχνών…«…Ο πολιτισμός φωνάζει»

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!