Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

8 πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σου αν κόψεις το πολύ ποτό

Ένα ποτήρι κρασί τη μέρα κάνει καλό, καθώς μας χαλαρώνει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν μπορούν να σταματήσουν μόνο στο ένα ποτήρι και συχνά φτάνουν σε σημείο να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ημερησίως.

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, το οποίο αναλύει τις θετικές επιδράσεις της διακοπής του αλκοόλ στον οργανισμό, θα καθιερώσεις κι εσύ μερικές εβδομάδες “αποτοξίνωσης” από το ποτό.

1. Καλύτερος ύπνος

Μπορεί το αλκοόλ να μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμόμαστε πιο εύκολα, όμως ρίχνει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι πολύ πιθανό να στριφογυρίζουμε, να ροχαλίζουμε ή να ξυπνάμε με τον παραμικρό θόρυβο. Αν πρέπει να κοιμηθείς αλλά δε νυστάζεις, δοκίμασε να ξαπλώσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου από κάθε αγχωτική σκέψη. Μπορεί να δυσκολευτείς, όμως όταν κοιμηθείς ο ύπνος σου θα είναι “γεμάτος” και θα ξυπνήσεις ξεκούραστος, φρέσκος και σε εγρήγορση για τη μέρα που ξεκινά.

2. Μικρότερη ποσότητα βραδινού

Είναι αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό διατροφολογίας “Obesity”, ένας άνθρωπος που καταναλώνει 2 ποτήρια αλκοόλ θα φάει κατά 30% περισσότερο από κάποιον που θα πιει απλά νερό ή αναψυκτικό. Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ εντείνει τις αισθήσεις μας, έτσι οι μυρωδιές των τροφών μας δελεάζουν περισσότερο.

3. Υπογλυκαιμία

Η πρόσληψη ζάχαρης αυξάνει την ντοπαμίνη στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευφορία. Την ίδια επίδραση έχει και το αλκοόλ, με αποτέλεσμα όταν το κόψουμε, να επιζητούμε άλλες πηγές ντοπαμίνης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παθαίνουμε λιγούρες για σοκολάτα και άλλα γλυκά. Αυτό δεν είναι και πολύ καλό για τον οργανισμό, γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμήσεις την υπογλυκαιμία με υγιεινά γλυκά, όπως το μέλι ή ένα φρούτο.

4. Χάσιμο βάρους

Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες και μάλιστα αρκετές (ειδικά αν είσαι λάτρης των special ποτών- μια μαργαρίτα περιέχει 300 θερμίδες). Έτσι, αν το κόψεις για κάποιο διάστημα, θα δεις το δείχτη της ζυγαριάς σου να κατεβαίνει. Αν έχεις πρόβλημα βάρους, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κόψεις (μετά τα γλυκά) είναι το αλκοόλ. Προτίμησε ένα ποτήρι κρασί, το οποίο θα γεμίσει την ανάγκη σου για ποτό χωρίς να σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

5. Το πρόσωπό σου θα δείχνει πιο φωτεινό

Τα αλκοολούχα ποτά είναι διουρητικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό, η οποία διαφαίνεται σε ένα θαμπό πρόσωπο. Επίσης, δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει τα υγρά από τις τροφές που προσλαμβάνει. Η αφυδάτωση προκαλεί θαμπάδα στο πρόσωπο, μαύρους κύκλους και ξηρασία στα μάγουλα και στην περιοχή γύρω από τη μύτη, ενώ εντείνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Πρέπει να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως, για να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα.

6. Λιγότερα έξοδα

Οι καθημερινές επισκέψεις στα μπαρ είναι μια ακριβή συνήθεια, καθώς σπάνια θα μείνει κανείς στο ένα ποτό. Το ίδιο ισχύει και αν πίνεις στο σπίτι σου, καθώς πιθανώς κάθε βδομάδα να χρειάζεται να αγοράζεις καινούργιο μπουκάλι, ειδικά αν είσαι λάτρης του scotch. Τα λεφτά που χαλάς μηνιαίως σε ποτά, μπορείς άνετα να τα ξοδέψεις σε κάτι άλλο, ή να τα βάλεις στην άκρη για να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο, να πας ένα ταξίδι κτλ.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΠΟΤΟ - Κατοχικά Νεα

7. Τόνωση της διάθεσης

Πολλοί άνθρωποι πίνουν αλκοόλ για να νιώσουν ευφορία και χαρά, συναισθήματα που από μόνοι τους δεν μπορούν να βιώσουν. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, πιθανώς θα σου λείπει το ποτό, ειδικά αν είσαι έξω και βλέπεις τους άλλους να πίνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι λάθος να χρησιμοποιείς το αλκοόλ σαν αντικαταθλιπτικό και θα πρέπει να βρεις την ευτυχία και την ικανοποίηση στις μικρές χαρές της ζωής ή να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού αν το πρόβλημα είναι σοβαρό.

8. Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο κατά του καρκίνου, η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ συνεπάγεται μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του στόματος, του συκωτιού και του παχέος εντέρου. Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει πολλά όργανα, κυρίως το συκώτι και το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει πολλά χρόνια προβλήματα και εκτός του καρκίνου (πχ έλκος, νεφρική ανεπάρκεια). Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του με μέτρο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τηγανίτες με Κάστανα και Μέλι

Taste and Hospitality

Η βιομηχανία τροφίμων και η πρόκληση με τα 400 συστατικά της βανίλιας

Taste and Hospitality

Έξι λόγοι για να πίνουμε βότκα μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!