Γεύσεις Ποτά

Martinez, ένα αδίκως ξεχασμένο classic cocktail

Όταν μιλάμε για κλασικά cocktails, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο Martini, το Manhattan, το Old Fashioned και το Negroni. Το Martinez cocktail όμως ήταν εκεί πριν από τα περισσότερα από αυτά που μας έχουν μείνει στο μυαλό εδώ και χρόνια. Και ήταν εκεί για να δείξει τον δρόμο σε όλα τα υπόλοιπα κλασικά cocktails. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται πρόγονος του θρυλικότερου cocktail, του Martini. Τώρα έχω την προσοχή σου.

Όπως συμβαίνει με πολλά cocktails που προέρχονται από τον 19ο αιώνα, δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος έφτιαξε πρώτος τη συνταγή. Ο μύθος λέει ότι το όνομα προέρχεται από μια πόλη στην Bay Area της Καλιφόρνια όπου σερβιρίστηκε πρώτη φορά, αλλά υπάρχουν και φήμες ότι ξεκίνησε σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του έγινε το 1884 στο βιβλίο του O.H. Byron Modern Bartender’s Guide.

Η συνταγή τότε είχε Curaçao, Angostura bitters αντί για maraschino liqueur και orange bitters που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον αργότερα. Ο Byron χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο με ένα Manhattan, μόνο που αντί για ουίσκι βάζουμε gin».

Η συνταγή όμως η οποία έμεινε περισσότερο στις μνήμες όλων, είναι φυσικά αυτή του Jerry Thomas ο οποίος το ανέφερε τρία χρόνια αργότερα, το 1887, και το έφτιαξε με Boker’s bitters και maraschino liqueur. Για να είμαστε ακριβείς η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά τον θάνατό του και εκδόθηκαν οι σημειώσεις που μάζευε για την τρίτη έκδοση του βιβλίου του.

Το μυστήριο των συστατικών

.

Αρκετή κουβέντα έχει γίνει για το τι gin χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη συνταγή. Genever ή Old Tom Gin; Στο βιβλίο του O.H. Byron δεν αναφέρεται ακριβώς ποιο gin χρησιμοποιήθηκε, αλλά εικάζεται ότι ήταν Genever αφού αυτό επικρατούσε εκείνη την εποχή. Βέβαια, στην έκδοση του Jerry Thomas αναφέρεται ρητώς το Old Tom Gin.

Μία άλλη ασάφεια έχει να κάνει με το είδος του vermouth που χρησιμοποιείται στο Martinez αφού με τα χρόνια αντί για γλυκό vermouth χρησιμοποιείται πιο dry, κάτι το οποίο οφείλεται και στην εξέλιξη ολόκληρης της κατηγορίας του vermouth, το οποίο έχει αρκετά μεταβλητή γεύση μέσα στα χρόνια.

Όταν ανακατεύονται όλα τα υλικά με πάγο, το αποτέλεσμα έχει μια ελαφρά επίγευση juniper από το gin, βοτανικά αρώματα από το vermouth και νότες από κεράσι λόγω του maraschino liqueur. Το Martinez έχει στο dna του το Manhattan και το Martini και είναι πάρα πολύ γευστικό.

Η μεγάλη επιστροφή του Martinez

Martinez iStock

Στην ουσία, όπως είπαμε, το Martinez αποτελεί παραλλαγή του Manhattan αφού βρίσκονται και αντικριστά στο βιβλίο του Jerry Thomas στην έκδοση του 1887 (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία παραπάνω). Όμως, γιατί δεν ξέρουμε πολλά για εκείνο; Ίσως, το Martini να του πήρε όλη τη δόξα και μετά εξαφανίστηκε αφού οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές.

Σήμερα όμως, με την έξαρση που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια το vermouth, το Martinez έχει μπει σε αρκετούς καταλόγους στα bars. Εμείς στο Bar in front of the bar το οποίο κάθε μέρα αλλάζει κατάλογο cocktails και προσφέρει τρία κλασικά και 6 signature cocktails. Φυσικά, αν δεν το βρεις στον κατάλογο μπορείς να το ζητήσεις και θα στο φτιάξουν με χαρά.

Πώς θα το φτιάξεις

MartinezShutterstock

CLASSIC MARTINEZ (Jerry Thomas 1887)

  • 30ml vermouth (συνηθίζεται ένα συνδυασμός 22,5 ml γλυκό vermouth και 7,5 ξηρό vermouth)
  • 60ml Old Tom gin
  • 2 σταγόνες maraschino liqueur
  • 1 σταγόνα Boker’s Bitters

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα stirring glass με καλό πάγο για μερικά λεπτά. Σουρώστε σε ένα ποτήρι coupette και γαρνίρετε με ένα maraschino cherry ή/και μια φλούδα λεμόνι. Καλή σας απόλαυση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΠΡΙΤΖΙΩΤΗΣ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σοκολατένιο μπισκοτογλυκό με 4 υλικά

Taste and Hospitality

Πόσο νερό χρειαζόμαστε το καλοκαίρι;

Taste and Hospitality

Έρευνα: Επικίνδυνα για την υγεία τα ζεστά ροφήματα σε χάρτινα ποτήρια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!