Πρόσωπα Φιλοξενία

Παναγής Σύκα: Aπό την Λάνια, στη Λεμεσό με την πραμάτεια του…Οι πελάτες του τον ήξεραν πια, ως κ.Λανίτη

Έχω μάθει πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο, αγώνα, υπομονή, επιμονή και θέληση. Θαυμάζω κάθε γωνιά της Κύπρου, χαίρομαι να διορθώνουν και να παρεμβαίνουν στα άρθρα μου αναγνώστες οι οποίοι γνωρίζουν πάντα κάτι περισσότερο από μένα. Κάθε φορά λοιπόν, που ανοίγω και μια «σελίδα πίσω στο χρόνο» ψαχουλεύω να βρω την ιστορία πίσω από μια εταιρία και ευτυχώς μέσα από αυτή πάντα παίρνω «μαζί μου» το ίδιο ηθικό δίδαγμα: «Ένα κούτσουρο δεν  αποκτά ζωή από την ροζ νεράιδα, ούτε «Οι κήποι δεν δημιουργούνται τραγουδώντας «ω! τι ομορφιά» καθισμένος στη σκιά», αλλά με πίστη  δοκιμάζοντας  πολλές φορές τα όρια της αντοχής μας. Παναγής Σύκας ένας άνθρωπος που δεν γνωρίσαμε και φαντάζομαι λίγοι από μας γνωρίζουν το πραγματικό του επίθετο. Ήταν ο κ.Λανίτης που η ιστορία του αρχίζει με λεβεντιά, πείσμα μέσα στις τόσες δυσκολίες εκείνης της εποχής.

 Περί τα τέλη της τουρκοκρατίας (1878) στην Κύπρο, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Λάνια, αφού η φτώχεια τον είχε λυγίσει. Εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό. Καθώς ο Παναγής κατέβαινε τακτικά από το χωριό του, τη Λάνεια, για να πουλήσει την πραμάτεια του στην πόλη, οι πελάτες του τον ήξεραν πια ως Λανίτη, όταν αποφάσισε να αφήσει το χωριό και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στη Λεμεσό όπου καθιερώθηκε ως Παναγής Λανίτης λόγω της καταγωγής του.

Παντρεύτηκε την Αγγέλικα Κύζα, κόρη παλιάς οικογένειας της Λεμεσού, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Τρεις κόρες (Ελέγκω, Αντιγόνη και Κλειώ) και δύο γιους, τους Νικόλα Π. Λανίτη και Κώστα Π. Λανίτη (πατέρας του Ευαγόρα Κ. Λανίτη). Τα παιδιά του Παναγή, Κώστας και Νικόλας, συνέχισαν αργότερα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

Η μάθηση και η εργασία πάνω από όλα…

Οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Λανίτη τη δεκαετία του ‘30. Στο κέντρο ο Κώστας Π. Λανίτης και ο Νίκος Π. Λανίτης

Ο Παναγής Λανίτης μορφώνει τα παιδιά του όσο μπορούσε καλύτερα. Το 1880 αποφοιτούν από το Ελληνικό Σχολαρχείο. Στη συνέχεια τους στέλνει στη Βηρυτό «προς εκμάθησιν ξένων γλωσσών και εμπορικής κατάρτισης».

Ο Νικόλαος Π. Λανίτης (αριστερά) και ο Κώστας Π. Λανίτης, οι 2 γιοι του Παναγή Σύκα που κληρονόμησαν και εξέλιξαν το επιχειρηματικό ένστικτο του πατέρα τους, ιδρύοντας την εταιρεία Ν. Π. Λανίτης & Σία Λτδ.(φωτο:allaboutlimassol)

Με την επιστροφή τους στην Κύπρο δραστηριοποιούνται στο εμπόριο με αρχικό κεφάλαιο 2 χιλ. Ναπολεόνια έκαστος που τους παραχωρεί ο πατέρας τους. Ο Νικόλας δραστηριοποιείται αρχικά στο κατάστημα του πατέρα του στη Λεμεσό, ενώ στέλνει τον Κώστα Π. Λανίτη σε νεαρή ηλικία στη Σύμη και κατόπιν στη Χίο για να πουλά κυπριακά κρασιά στον τουρκικό στρατό. Δυο πλοία όμως με τα οποία μετέφερε εμπορεύματα ο Κώστας Π. Λανίτη ναυαγούν. Ο Κώστας αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του και να επιστρέψει στην Κύπρο.

Ο Παναγής Σύκας -Λανίτης  και ο αδερφός του ήταν γεωργοί και συνάμα έμποροι. Κατέβαιναν κάθε τόσο από τη Λάνια για να πουλήσουν  την παραγωγή της αλλά και των συγχωριανών τους. Στη συνέχεια άρχισαν να αγοράζουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως ήταν το αγρόκτημα στο Φασούρι, αλλά και τα χωράφια στην Αλέκτορα, στο Λάκκο του Φράγκου και στα Κούκλια, όπου αργότερα αναπτύχθηκε το Aphrodite Hills. 

Ο Παναγής Λανίτης πεθαίνει νέος, το 1905 και πλέον αναλαμβάνουν τα παιδιά του, Κώστας και Νικόλας.

Συνεχίζεται…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γιατί…Λόφου και όχι Λόφος; Xωριό γένους θηλυκού και όχι αρσενικού όπως θα ΄πρεπε…

Taste and Hospitality

Μια μέρα…στο Napa Mermaid (ΦΩΤΟΣ)

Ξενοδοχεία μισογκρεμισμένα, τρομακτικά, αλλά και γοητευτικά…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!