Νέα Νεα της Αγορας

Κ.Πολεμίδια: Το δέντρο της ντροπής

Τα εδάφη μας  είναι φτωχά χωρίς το πράσινο. Διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης δέντρα που στέκονται αγέρωχα επί εκατοντάδες χρόνια σε σημεία που «φαίνεται» να ενοχλούν με πριόνια και άλλες μηχανές κόβουν άλλοτε  ρίζες τους σαν πλοκάμια και άλλοτε τα κουρεύουν. Πεσμένα φύλλα, νεκρά δέντρα και σάπια οργανικά υλικά, σε όποια μεριά του δρόμου και αν γυρίσεις σε πόλεις και χωριά της ελεύθερης Κύπρου.

«Δύο ή τρία χρόνια μετά το κλάδεμα από συνεργείο του Δήμου Κ. Πολεμιδιών, σε ανοικτό χώρο στο Συνοικισμό Αγίου Ιωάννη. Ένα κλάδεμα με αλυσοπρίονο που άφησε σχεδόν μόνον το βασικό κορμό! Φαίνεται πως μετά το κλάδεμα κάποιοι φρόντισαν και έκαψαν τα σημεία κοπής των κορμών και το πράσινο που φύτρωσε πάνω απ’ αυτά.  Ένα θεόρατο δέντρο πώς κατάντησε σήμερα!», γράφει σε ανάρτηση του ο Γιάννης Αλεξάνδρου.

Η Νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων ή κοπή δέντρων στο δρόμο ή σε άλσος είναι ξεκάθαρη: Εκεί όπου το δέντρο ενοχλεί μια ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός του οικοπέδου ιδιοκτησίας θα πρέπει να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου και να υποβάλεις εκεί το αίτημα. Ύστερα, θα πρέπει να εκδοθεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και να βγει σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο. Για την ενέργεια αυτή, κρίνεται απαραίτητο να προσκομιστεί κάποιο τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα εκτός από τα δέντρα που κόπηκαν στην οδό Μακαρίου στην Πρωτεουσα – για να φυτεύουν άλλα 300 αργότερα, την κοπή ενός μεγάλου δέντρου (φωτογραφία) από συνεργείο του Δήμου Λευκωσίας, το 2019, με την πρόφαση –δικαιολογία ότι ήταν σαπισμένο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες όμως που επισυνάπτονται παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα. Το δέντρο φαίνεται υγιέστατο.

Την περιοχή του Δήμου Κ.Πολεμιδιών προσωπικά δεν την γνωρίζω, αλλά σίγουρα τέτοιο θέαμα μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει. Αν μη τι άλλο κόψτε τα καμένα κλαδιά που φύτρωσαν στον κορμό που κάποιοι φρόντισαν να παραμορφώσουν…μοιάζοντας έτσι σαν ένα “συνθρωπό άνθρωπο” που άλλοτε ήταν πράσινο και έδινε ζωή, πνοή και χρώμα στην περιοχή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βραζιλιάνα σέρφερ «δάμασε» κύμα ύψους 22,4 μέτρων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Η AEGEAN ενισχύει το δίκτυο της από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Taste and Hospitality

Ανησυχεί και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ζωοτροφών για το χαλούμι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!