Διοίκηση Τάσεις

Οι έντεκα τύποι πελατών στις καφετέριες

Είτε έχεις δουλέψει σε καφετέρια, είτε απλά έχεις πάει ως πελάτης, λογικά έχεις παρατηρήσει ότι κάθε πελάτης είναι διαφορετικός. Και δεν μιλάμε απλά για ευγένεια ή αγένεια. Μιλάμε για διαφορετικές συμπεριφορές. Δεν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάμε; Θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις. Εξάλλου, λίγο πολύ υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι πελατών, που μπορείς να δεις σε μία καφετέρια. Εσύ ξέρεις ποιος απ’ όλους είσαι;

Ο νεοφερμένος

Ειδικά με τις αλυσίδες, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο μπερδεμένα στις παραγγελίες καφέ. Ή τουλάχιστον έτσι νιώθουν κάποιοι άνθρωποι. Ο νεοφερμένος κάθε φορά, που πάει σε μία νέα καφετέρια, μένει ώρα να κοιτάει τον κατάλογο, προσπαθώντας να καταλάβει μεγέθη, γεύσεις και χαρμάνια, κάνει ερωτήσεις σε όποιον είναι μαζί του ή στον barista και τελικά καταλήγει να λέει διστακτικά την παραγγελία του, με τον φόβο ότι ίσως είπε κάτι, που δεν βγάζει νόημα ή δεν υπάρχει. Αν είσαι πίσω του στην ουρά ή του παίρνεις παραγγελία, μην τον πιέσεις να αποφασίσει γρήγορα. Απλά θα τον κομπλάρεις ακόμα περισσότερο.

Ιδέες για καφετέρια Τι μηχανήματα χρειάζεται μια καφετέρια | SerkoArarat.gr

Ο ομιλητικός

Περιμένεις στην ουρά, για να παραγγείλεις. Ξαφνικά κάποιος άνθρωπος, που δεν έχεις ξαναδεί στη ζωή σου, αρχίζει να σου μιλάει. Για τον καιρό, για την επικαιρότητα, για την αργοπορία, για την παραγγελία του και για οτιδήποτε δεν ενδιαφέρεσαι να συζητήσεις μαζί του. Δεν έχει σημασία αν φοράς ακουστικά ή αν χαζεύεις ξεκάθαρα κάτι στο κινητό σου. Θα συνεχίσει να σου μιλάει, ακόμα κι αν απλά κουνήσεις το κεφάλι και δεν συνεχίσεις τη συζήτηση. Κάνε υπομονή και προσπάθησε να μη σου φορτωθεί στο τραπέζι.

Αυτός που είναι σε τηλεργασία

Θα έπρεπε να δουλεύει από το σπίτι του, αλλά προτιμάει μία σταθερή καφετέρια. Καλώδια τον περιβάλλουν από παντού και θέλει στάνταρ το τραπέζι, που έχει τις περισσότερες πρίζες δίπλα του. Εξάλλου, πρέπει να έχει μπαταρία για όλες τις συσκευές, που κουβαλάει, δηλαδή τουλάχιστον για το laptop, το κινητό και το tablet του. Σε περίπτωση, που βρεθείς δίπλα του και χρειάζεσαι πρίζα, απλά κάτσε αλλού. Αν του ζητήσεις να χρησιμοποιήσεις μία, θα πάρεις πίσω ένα ενοχλημένο “Συγγνώμη, δεν βλέπετε ότι δουλεύω;”.

Ο φοιτητής

Πιθανώς ήθελε την ησυχία του ή δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει internet στο σπίτι/στην εστία. Επίσης, λογικά τον πετυχαίνεις σε περιόδους εξεταστικής είτε να διαβάζει για το επόμενο μάθημα που δίνει, είτε να ετοιμάζει την εργασία του. Μοιάζει άυπνος, έχει απλωμένα μπροστά του τετράδια, βιβλία και laptop και πιθανώς τουλάχιστον τρεις άδειες κούπες καφέ. Λογικά, δεν θα έχει φύγει από την καφετέρια, όταν εσύ πλέον θα αποχωρείς, ακόμα κι αν ήταν εκεί πριν από εσένα.

20 πράγματα που έχει βαρεθεί να ακούει κάθε φοιτητής που ΔΕΝ πίνει καφέ! -  Neopolis

Ο τακτικός πελάτης

Δεν είναι απλά αυτός, που τον βλέπεις καθημερινά να πηγαίνει στην ίδια καφετέρια. Είναι αυτός, που πλέον όλοι όσοι δουλεύουν στην καφετέρια τον γνωρίζουν. Τον χαιρετούν με το όνομά του και τον ρωτάνε τι κάνει. Απλώς επιβεβαιώνουν ότι θέλει το συνηθισμένο του, χωρίς καμία παραπάνω διευκρίνιση, και το ετοιμαζουν άψογα, ακόμα κι αν είναι η πιο περίπλοκη παραγγελία καφέ στον πλανήτη. Ίσως τον ακούσεις να ρωτάει τον barista και πώς πήγε κάτι πολύ συγκεκριμένο στη ζωή του. Στο τέλος, ίσως φύγει με τον καφέ κερασμένο ή με κάποιο τζάμπα γλύκισμα.

Ο σχεδόν σερβιτόρος

Δύο πιθανότητες υπάρχουν. Η μία είναι ότι έχει δουλέψει ή ακόμα δουλεύει στην εστίαση. Η άλλη είναι ότι οι γονείς του τον έμαθαν πως οι σερβιτόροι δεν είναι υπηρέτες μας και όσο περνάει από το χέρι μας πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθεί να τους αφήσει όσο λιγότερη δουλειά γίνεται. Τους δίνει τις κούπες στο χέρι ή τους τις πηγαίνει, πετάει μόνος του ό,τι σκουπίδια έκανε, καθαρίζει το τραπέζι αν του χύθηκε καφές και πάντα τους μιλάει με κατανόηση και σεβασμό.

Τα λυκειόπαιδα

ygeiamou.gr | Το site για την καλή Υγεία, την σωστή Διατροφή και την Ευεξία

Τις καθημερινές τα συναντάς κυρίως σε καφετέριες κοντά σε σχολεία. Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και το καλοκαίρι επεκτείνονται. Πάντα ξεχωρίζουν. Συνήθως είναι μία παρέα, που μιλάει αρκετά δυνατά, γελάει, κάνει χοντροκομμένα αστεία και σχολιάζει την Ελένη από το Β’ 2 και τον καθηγητή των θρησκευτικών. Η παραγγελία συνήθως είναι ή φραπές, γιατί αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να πίνουν τώρα που μεγάλωσαν, ή κάποιος καφές, με ελάχιστη καφεΐνη, που κυρίως θυμίζει milkshake. Πριν δυσανασχετήσεις μαζί τους, θυμήσου ότι κι εσύ πριν κάποια χρόνια ήσουν σαν αυτούς.

Ο γονιός που τρέχει για τα πάντα

Είναι ο γονιός, που για τον όποιο λόγο, έχει αναλάβει τα περισσότερα σχετικά με τα τουλάχιστον δύο με τρία παιδιά του. Τα διαβάζει, παίζει μαζί τους, τα πηγαινοφέρνει στο σχολείο, τους μαγειρεύει, τα ντύνει, τα πηγαίνει στις δραστηριότητες και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει. Ο καφές τους είναι από τα ελάχιστα πράγματα, που κάνουν για τον εαυτός τους και αυτός είναι take away. Θα τον δεις εξουθενωμένο να κάνει την παραγγελία του, με τα παιδιά του από δίπλα, να κρέμονται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) από πάνω του.

Ο προετοιμασμένος

Αυτός ο τύπος πελάτη έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια, με τα διάφορα delivery apps. Περιμένεις εδώ και μερικά λεπτά στην ουρά και ξαφνικά τους βλέπεις να σε προσπερνούν και, χωρίς κανένας να τους κάνει παρατήρηση, να παίρνουν έναν έτοιμο καφέ και να φεύγουν, χωρίς να έχουν βγάλει καν το πορτοφόλι τους. Όχι, δεν είναι κολλητός του barista. Απλά είχε φροντίσει να κάνει την παραγγελία του από πριν, για να μην χρονοτριβεί. 

Ο βοηθός

Aka το παιδί για όλες τις δουλειές. Κάνει την εμφάνισή του μόνο καθημερινές και ώρες εργασίας και αποκλειστικά για take away παραγγελίες. Σχεδόν ποτέ οι καφέδες, που παραγγέλνει, δεν είναι για τον εαυτό του. Είναι στην τσίτα, κοιτάει το ρολόι του και ξεφυσάει αν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος μπροστά του στην ουρά. Συνήθως, βέβαια, δεν παραπονιέται για την ταχύτητα των εργαζομένων και των πελατών, αλλά μπορείς να δεις την αγωνία στο βλέμμα του.

Ο μελλοντικός εθισμένος στην καφεΐνη

Ειδικά στις αλυσίδες, όλοι έχουμε κάποια στιγμή αυτό το παιδάκι, που μπορεί προφανώς να μην πίνει καφέ, αλλά ζητάει από τη μαμά του να του πάρει κάποιο περίτεχνο και πολύ συγκεκριμένο ρόφημα. Είναι το παιδί, που ακούς και σκέφτεσαι “Γιατί εγώ στην ηλικία του έπινα μόνο σοκολατούχο γάλα;”. Πάντως, είναι σίγουρο ότι κάπου στο γυμνάσιο θα το δούμε να πίνει τα πρώτα του ελαφριά καφεϊνούχα ροφήματα και γύρω στις εξετάσεις θα μετατραπεί σε επίσημο εθισμένο στην καφεΐνη.

Νικολέτα Σταμάτη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Κύπριος διορατικός «Healer» που συμβουλεύει επιχειρηματίες

Ορέστης Μιχαήλ και Αλέκος Λουκαΐδης: Το παρόν και το μέλλον είναι digital

Challenge: Τριάντα μέρες χωρίς ζάχαρη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!