Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Τα μανιτάρια που λατρεύουν να μαζεύουν οι Κύπριοι!

Με μεγάλη προσμονή περιμένουν τις βροχές κάθε χρόνο χιλιάδες Κύπριοι, ώστε να βγουν στην εξοχή και να συλλέξουν ένα εκλεκτό έδεσμα, τα μανιτάρια. Μάλιστα, φαίνεται ότι προτιμούν συγκεκριμένα είδη μανιταριών, τα οποία είναι ιδιαίτερα φημισμένα για την γεύση τους.

Επεξηγηματικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μανιτάρια είναι μια κατηγορία μυκήτων, των οποίων τα καρποφόρα σώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι κι εμφανίζονται είτε πάνω είτε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Παρόλο που μόνο ένας μικρός αριθμός ειδών έχει καταγραφεί (περίπου 100 είδη), η μυκοχλωρίδα της Κύπρου φαίνεται να είναι πολύ πιο πλούσια.

Τα μαγικά μανιτάρια της Κύπρου (Web TV) – ΠΟΛΙΤΗΣ

Πιο κάτω, παραθέτουμε τα πιο αγαπητά είδη μανιταριών και τα χαρακτηριστικά τους:

Κοκκινομανίταρο (Lactarius deliciosus (L.:Fr) S.F. Gray): Κοινό μανιτάρι της Κύπρου που θεωρείται πολύ εύγευστο. Εμφανίζεται το φθινόπωρο σε δάση τραχείας και μαύρης πεύκης (Pinus brutia and P. nigra ssp pallasiana), σε θαμνότοπους και φρυγανότοπους.

Ασπρομανίταρο (Russula delica Fr.): Κοινό μανιτάρι της Κύπρου. Είναι εδώδιμο παρόλο που δεν θεωρείται πολύ καλής ποιότητας. Εμφανίζεται το φθινόπωρο σε δάση τραχείας και μαύρης πεύκης (Pinus brutia and P. nigra ssp pallasiana).

Μανιτάρι της αναθρήκας (Pleurotus eryngii var ferulae Lanzi): Είναι από τα πιo γνωστά και περιζήτητα μανιτάρια της Κύπρου. Το βρίσκουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο σε περιοχές με αναθρήκες (Ferula communis), πάνω στις ρίζες των οποίων αναπτύσσεται.

Πουρούϊ (Agaricus campestris L.ex FR): Κοινό εδώδιμο μανιτάρι. Εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο σε χωράφια και κήπους.

Αρνούϊ (Morchella conica Swarts ex Pers): Περιζήτητο εδώδιμο μανιτάρι. Έχει πολύ ιδιόμορφο και ξεχωριστό σχήμα γεμάτο ζαρωματιές και αυλάκια που θυμίζει σφουγγάρι ή ακόμα και όρθιο κώνο πεύκου. Το συναντούμε την άνοιξη σε πρόσφατα καμένες περιοχές, δάση, λιβάδια και σε ακαλλιέργητη γη.

Η συλλογή και απομάκρυνση μανιταριών από το δασικό οικοσύστημα, εφόσον γίνεται σωστά, δεν επηρεάζει τις διάφορες λειτουργίες του. Ο ληστρικός τρόπος συλλογής όμως, η υπερσυλλογή δηλαδή συγκεκριμένων ειδών, καθώς και η χρήση εργαλείων, καταστρέφουν το βιότοπο και τα ίδια τα μανιτάρια.

24sports.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θρύλοι του κρασιού: Gaja

Taste and Hospitality

Τρίτο κατάστημα Columbia Confectionery στη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Καλλιέργεια Σπανακιού. Απο τη Σπορά έως τη Συγκομιδή

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!