Η Ecole hôtelière de Lausanne (EHL), η οποία κατατάσσεται σταθερά ως η καλύτερη σχολή ξενοδοχειακού management στον κόσμο, ανακοίνωσε τις προβλέψεις της σχετικά με τις τάσεις που πρόκειται να διαμορφώσουν τον κλάδο της φιλοξενίας το 2022.
Οι τάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες…
-Ταξιδιώτες Bleisure και εργασιακοί χώροι στα ξενοδοχεία
Με το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η τάση για bleisure αναμένεται να ενταθεί καθόλη τη διάρκεια του 2022. Ορίζεται ως η πρακτική προέκτασης των επαγγελματικών ταξιδιών για σκοπολυς αναψυχής, ή αλλιώς ο συνδυασμός της εργασίας και της αναψυχής κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού ταξιδιού. Τα ξενοδοχεία θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στην τάση αυτή φροντίζοντας για όλες τις ανάγκες των ταξιδιωτών αυτών.
-Ολιστική φιλοξενία, υγεία και ευεξία
Καθώς η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της σε όλο τον κόσμο, γίνεται φανερό ότι οι βιομηχανίες υγείας και ευεξίας θα παραμείνουν κεντρικής σημασίας το 2022. Παράλληλα με τα αυστηρά μέτρα υγείας για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό, ο κλάδος της ευεξίας θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρή ζήτηση για σκοπούς θεραπείας του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής μέσα από την ολιστική φιλοξενία.
-Ψηφιοποιημένες εμπειρίες επισκέπτη
Τα τελευταία 2 χρόνια, οι παραδοσιακές εμπειρίες επαφής με τους πελάτες έχουν μετατραπεί σε ανέπαφες προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού, με την εισαγωγή του τσεκ ιν ή του τσεκ άουτ από το κινητό ή τις ανέπαφες συναλλαγές. Καθώς συνεχίζεται η εξέλιξη των τεχνολογικών καινοτομιών, τα ξενοδοχεία θα χρειαστεί να προσαρμοστούν προκειμένου να παραμείνουν μπροστά στον ανταγωνισμό, εισάγοντας στοιχεία όπως η αναγνώριση αποτυπώματος ή προσώπου η οποία σύντομα να γίνει προσδοκία από τους επισκέπτες κατά την πρόσβαση στα δωμάτιά τους.
-Εξατομίκευση
Η εξατομίκευση, ως τρόπος βελτίωσης της εμπειρίας πελατών, είναι μια τάση που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ετήσια βάση στη βιομηχανία φιλοξενίας. Με την αξιοποίηση των δεδομένων πελατών κατά τη χρήση της τεχνολογίας, τα ξενοδοχεία θα μπορούν να δημιουργούν εξατομικευμένες υπηρεσίες οι οποίες θα είναι ελκυστικές στους υπάρχονες αλλά και δυνητικούς επισκέπτες τους.
-Η οικονομία εμπειριών και η ουσιοκρατία
Το 2022, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των ταξιδιωτών που θα αναζητούν έξυπνες επενδύσεις για τα χρήματά τους, οι οποίες θα αξιοποιούνται για να δημιουργήσουν ηθελημένα θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Οι επισκέπτες δεν θα επιλέγουν απλώς διακοπές μέσα από περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ταξιδιωτικούς παρόχους, αλλά θα αναζητούν και μοναδικές εμπειρίες ανταποδοτικές για τις τοπικές κοινότητες ή το περιβάλλον.
-Στρατηγική διαχείρισης περιουσίας
Η πρακτική της διαχείρισης περιουσίας στη βιομηχανία της φιλοξενίας παραμένει κρίσιμης σημασίας, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μια πιο περίπλοκη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων και λειτουργικών αποτελεσμάτων. Ο διαχωρισμός μεταξύ διαχείρισης των λειτουργιών του ξενοδοχείου και των περιουσιακών στοιχείων, επιτρέπει στις εταιρίες να εστιάζονται στο επιχειρησιακό τους μοντέλο και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά τους σε όλους τους τομείς.
-Μοναχικά ταξίδια
Έπειτα από αλλεπάλληλα lockdown, το 2022 πρόκειται να καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μοναχικών ταξιδιών καθώς οι άνθρωποι αναζητούν την ελευθερία και την περιπέτεια με το δικό τους τρόπο. Τα ξενοδοχεία θα χρειαστεί να διαμορφώσουν την προσφορά τους αφαιρώντας τα εμπόδια μεταξύ του προσωπικού και των επισκεπτών, κάνοντας επιλογές εσωτερικής διαμόρφωσης των χώρων ώστε να θυμίζουν σπίτι και να δημιουρογύν μια ανεπίσημη ατμόσφαιρα.
-Αειφορία
Οι επισκέπτες θα επιλέξουν κρατήσεις σε ταξιδιωτικού παρόχους και ξενοδοχεία ευαισθητοποιημένα με την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Εκτός από τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες της κοινότητας κατά τη διάρκεια των διακοπών (ηθικές και περιβαλλοντικές) οι σκέψεις που σχετίζονται με το περιβάλλον αναμένεται να διαμορφώσουν αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο διοίκησης των ξενοδοχείων.
-Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR και AR)
Έπειτα από την επιτυχία χρήσης των VR και AR, οι εταιρίες μετατρέπουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες αναλόγως. Η βιομηχανία φιλοξενίας θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει χαρακτηριστικά όπως οι εικονικές ξεναγήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ψηφιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να τοποθετούνται πριν κάνουν κράτηση διακοπών.
-Λιγότερα ταξίδια και Staycations
Παρά τη συνεχίση των διεθνών ταξιδιών, οι απαιτήσεις τεστ, τα πρωτόκολλα καραντίνας, οι αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και η περίπλοκη γραφειοκρατία έχει οδηγήσει μερίδα ταξιδιωτών στις διακοπές Staycations ή τους ανάγκασε να περιορίσουν τη συχνότητα με την οποία ταξίδευαν και να αυξήσουν τη διάρκεια των διακοπών έναντι της περιόδου προ πανδημίας. Οι ταξιδιώτες επίσης επιλέγουν διακοπές σε κοντινούς προορισμούς για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Χριστίνα Λαΐνοπούλου