Πρόσωπα Φιλοξενία

Μέσα στο πανδαιμόνιο για 22 μήνες…ο Σ. Περδίος ήταν «σε κυνήγι χαμένου (;) θησαυρού»

Με την πολιτική «παπαγαλία» μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά – μια διαπίστωση πολλών χρόνων. Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή μου επί κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου. Από τότε μέχρι σήμερα θεωρώ ότι είμαι σε θέση να μπορώ να αντιληφθώ ποιο το κύρος και η πραγματική ακτινοβολία βουλευτών, υπουργών και άλλων που εμπλέκονται στην πολιτική σκηνή του τόπου. Και κάπως έτσι αποφάσισα να μην γίνω θύμα «ξύλινων» λόγων που στοχεύουν στην παραπλάνηση μας.

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινάει αύριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για  300.000 δικαιούχους | ΣΚΑΪ

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια αποδέχθηκα την πρόσκληση για διάσκεψη Τύπου στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, που κράτησε πέραν των δύο ωρών , με τον Υφυπουργό Σάββα Περδίο να  αναλύει τα επιτευχθέντα τη χρονιά που μας πέρασε σε δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και τους στόχους για το 2022.

Κρατάω στα χέρια μου είκοσι σελίδες τις οποίες συνοπτικά αναλύονται από τον κ. Περδίο. Και επειδή ως γνωστό με τα «μαθηματικά» δεν τα πάω και πολύ καλά – άκουγα, τον παρακολουθούσα και έριχνα ματιές στα φυλλάδια που κρατούσα.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού τα κατάφερε…Σε κέρδη, σε τουριστική κίνηση εν μέσω πανδημίας. Το «χειροκρότημα» όμως δεν πέφτει εδώ. «Το 2021 ήταν χρονιά-γέφυρα προς έναρξη ανάκαμψης του τουρισμού με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 ανήλθαν σε 1.691.030 σε σύγκριση με 612.975 την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με άνοδο 175,9% και μείωση 54,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουρισμός στην Κύπρο - Βικιπαίδεια

Ο τουρισμός για την Κύπρο είναι η ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάπτυξης και σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε άναρχα και χωρίς συντονισμό τρεις δεκαετίες τώρα. Ο Σάββας Περδίος και η ομάδα του δεν «ανακάλυψαν την ταχινόπιτα». Τα δεδομένα ήταν μπροστά μας χρόνια τώρα. Αυτό που κατάφεραν επί της ουσίας είναι πως εκμεταλλεύτηκαν το πανδαιμόνιο που επικράτησε από τις πρώτες μέρες του ερχομού ιού και άρχισαν με προσεκτικά βήματα να υλοποιούν το σχεδιασμό που είχαν μπροστά τους.

Αν υπάρχει στρατηγική, διοικητική και λειτουργική συνοχή θα υπάρξει και διάρκεια. Το στοίχημα το έχουμε κερδίσει γιατί είδαμε τον τουρισμό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έστω μέσα σε όλο αυτό το κακό, όχι ως έναν ευκαιριακά προσοδοφόρο κλάδο, αλλά  με την προσοχή που του άξιζε.

VisitCyprus - Deputy Ministry of Tourism

Μικρός σε ηλικία σε σχέση με τους συναδέλφους του ο Σάββας Περδίος χρίζεται Υφυπουργός Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 2 Ιανουαρίου 2019 και οραματίζεται.. χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει. Και δεν πάτησε φρένο και δεν βρήκε δικαιολογίες και δεν «κλαιγόταν» στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Μάζεψε τα «ψίχουλα» της πληροφόρησης που είχαμε τους πρώτους μήνες με το «άνοιξε – κλείσε» που μας σέρβιραν οι εταίροι και συνέχιζε το πλάνο μαζί όλους τους εργαζομένους. Το 20% δεν άντεξε και αποχώρησε από το Υφυπουργείο. Ακόμη και αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους υπόλοιπους ούτε για τον ίδιο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η φετινή χρονιά κινήθηκε ικανοποιητικά και βρισκόμαστε στο 50% των αφίξεων σε σχέση με το 2019 και τα έσοδά μας από τις αφίξεις ίσως αγγίξουν και το 60%. Παρά τα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη, είπε, είμαστε αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι εν μέσω πανδημίας το Υφυπουργείο δεν έβαλε στο συρτάρι το πλάνο του, αλλά αντίθετα εργάστηκε και εργάζεται ακατάπαυστα για υλοποίησή του.

Savvas Perdios, The Future of Cypriot Tourism | Welcome Magazine |  welcomemagazinecy.com

Είπε χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός δεν είναι ένα κουμπί που το πατάς, αλλά χρειάζονται 3-4 μήνες προετοιμασία και σημείωσε το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες, που με απόφαση Υπουργικού, καθόρισε τα πλάνα της και ενημέρωσε έγκαιρα τους εταίρους της στο εξωτερικό από τον Νοέμβριο του 2020 για την άνοιγμα της χώρας το Μάρτιο του 2021. Επίσης σημείωσε το γεγονός ότι όταν η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, η Κύπρος ήταν ήδη πανέτοιμη και δεν χρειάστηκε καμία περίοδος προσαρμογής.

Το 2022 σύμφωνα με τον κ. Περδίο, θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2021 και η Κύπρος στοχεύει στις ειδικές μορφές τουρισμού για προσέλκυση τουριστών και από άλλες χώρες. Είπε ότι στόχος είναι η ανάκαμψη να συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η τουριστική Κύπρος αλλάζει και βάζει τις βάσεις για υλοποίηση των οραμάτων της.

Αυτά μας «άφησε» ο τουρίστας και ποιες αγορές ανοίγουν

Κατά τους πρώτους εννιά μήνες του `21 η μέση δαπάνη των περιηγητών εκτιμάται σε 804 ευρώ ανά επισκέπτη σε σύγκριση με 685 την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, με αύξηση 17% περίπου.

Ο Υφυπουργός είπε ότι ανέκαθεν ο τουρισμός ήταν στο 13% του ΑΕΠ της Κύπρου και ότι φέτος μάλλον το ποσοστό αυτό θα είναι πιο χαμηλό. Ανέφερε επίσης ότι πάντα η Κύπρος αντιμετώπιζε θέμα με ανταγωνιστικές αγορές με φθηνότερες τιμές, τόνισε όμως ότι οι δικοί μας ταξιδιώτες δαπανούν περισσότερα χρήματα και δεν είναι αυτοσκοπός μας να ρίχνουμε την ποιότητά μας για να ανταγωνιστούμε αυτούς τους προορισμούς, όπως Αίγυπτος και Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος πέραν των παραδοσιακών αγορών, δηλαδή Ρωσίας και ΗΒ, ανοίγεται και σε αγορές άλλες όπως Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Ελβετία, Ιορδανία και Γαλλία.

Η Κύπρος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα

Μέσο του νέου λογότυπου «Love Cyprus»,  καλεί ντόπιους και επισκέπτες να αγαπήσουν το νησί, τονίζοντας μάλιστα  ότι ήταν διακαής πόθος να αλλάξει η τουριστική μας ταυτότητα. Είπε ότι πρόκειται για ευέλικτο λογότυπο με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε επίσης στην εν εξελίξει διαδικασία για 12 εξειδικευμένα σήματα πιστοποίησης που αναβαθμίζουν περαιτέρω το προϊόν μας, μεταξύ αυτών το  Cyprus Breakfast, Taste Cyprus, Christmas Villages και άλλα. Ειδική μνεία έκανε στο Commandaria Route λέγοντας ότι σιγά-σιγά ανακαλύπτουν το κυπριακό κρασί στο εξωτερικό με μεγάλο σεβασμό και απήχηση και το μέλλον, είπε, μας ανήκει.

Σχέδια επιχορηγήσεων – εργαστήρια-ανάδειξη τοπικής πτυχής-παραλίες

Το Υφυπουργείο υλοποίησε 15 σχέδια επιχορηγήσεων και η νέα προκήρυξη προγραμματίζεται για τις 17 Ιανουαρίου 2022, σε συνέχεια επαφών και διεξοδικής συζήτησης με 250 κοινότητες. Όπως, τόνισε τη σημασία των σχεδίων για έργα τοπικού χαρακτήρα και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου και άλλα είδη με ανάδειξη τομέων όπως η αργυροχοΐα και καλαθοπλεκτική και η προώθηση των κρασιών και παραδοσιακών μας προϊόντων. Συνολικά έγιναν άνω των 740 εργαστηρίων με επιχορήγηση 250.000-300.000 ευρώ.

Ειδικές μορφές τουρισμού-Στην Κύπρο η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον πλανήτη

  • Royal Caribbean για πρώτη φορά χρησιμοποίησε την Κύπρο ως βάση (home port), κάτι που αποτελούσε στόχο για την τουριστική Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Ανακοινώνεται σύντομα η απόφαση της εταιρείας να συνεχίσει να αξιοποιεί την Κύπρο ως βάση και τα επόμενα χρόνια, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία μας.
  • Τουρισμός φύσης, υγείας, και οινογαστρονομίας, ο θρησκευτικός και αθλητικός τουρισμός. Ποδηλατικό τουρισμό με  την διεξαγωγή του αγώνα L’ Etape by Tour de France στην Κύπρο, για τα επόμενα τρία έτη.
  • Τουρισμός μέσω του παγκοσμίου εμβέλειας τουρνουά γκολφ «DP World Tour» (προηγούμενη ονομασία PGA European Golf Tour) και  για τα έτη 2022, 2023, 2024, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

Google it

Τον Οκτώβριο του 2021 οι αναζητήσεις για Κύπρο ξεπέρασαν για πρώτη φορά το αντίστοιχο μέγεθος του Οκτωβρίου 2019 και ανήλθαν σε 4,9 εκ συγκριτικά με 4,5 εκ τον αντίστοιχο μήνα του `19. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι στηρίζουμε παραδοσιακές αγορές και οργανωτές ταξιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά τους χειμερινούς μήνες έμφαση πρέπει να δοθεί και σε μικρότερους οργανωτές και μεμονωμένες ταξιδιώτες. Στις άλλες δράσεις για προβολή περιλαμβάνονται η φιλοξενία 7.348 επισκεπτών ειδικών κατηγοριών όπως bloggers, καλλιτέχνες, οργανωτές γάμων, αθλητικές ομάδες, η συμμετοχή σε εκθέσεις (15 στο σύνολο), η συνεργασία με εταίρους στο εξωτερικό και προώθηση επιχορήγησης ανάλογα με τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις από οργανωτές ταξιδιών και άλλα.

Σε πλήρη εφαρμογή είναι και το κανονιστικό πλαίσιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ετοιμάστηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο για τις κατασκηνώσεις με εισαγωγή και διατάξεων για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας (glamping). Παράλληλα προωθείται ο θεσμός του επισκέψιμου αγροκτήματος και επανεξετάζεται το θέμα των μικτών τουριστικών αναπτύξεων. Επίσης εκφράζεται ελπίδα του χρόνου να πάει στη Βουλή για ψήφιση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης με έμφαση σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

«Μου αρέσει να συμβαίνουν πράγματα. Και, αν τα πράγματα δεν συμβαίνουν, μου αρέσει να τα κάνω να συμβαίνουν», μάλλον είναι το μότο που θα ταίριαζε στην περίπτωση του Υφυπουργού Τουρισμού που εν μέσο πανδημίας έκοβε χιλιόμετρα για να πείσει τους ευρωπαίους για το νέο πλάνο. Επιτέλους, έχουμε ξεφύγει από το κλισέ «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου». Η χώρα μας δεν υστερεί σε τίποτα από άλλους προορισμούς  – Την «μάθαμε» καλά πατώντας στα ιερά χώματα της μετά από ένα sms που στέλναμε – τα γράψαμε – τα γράφουμε  και θα συνεχίσουμε.

Δεν έχουμε να κερδίσουμε κανένα στοίχημα γιατί ήρθε η πανδημία να μας «ξυπνήσει». Θέλουμε η χώρα να πάρει επιτέλους τη θέση που την ανήκει στον τουριστικό χάρτη. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, οι τουρίστες αγοράζουν όνειρα – αγοράζουν τις ωφέλειες τις οποίες προσδοκούν και φαντάζονται ότι θα βιώσουν κατά την επίσκεψή τους σε έναν τουριστικό προορισμό ή κατά τη διαμονή τους σε ένα τουριστικό κατάλυμα. Κατά συνέπεια, αγοράζουν την προσδοκία μιας εμπειρίας…Την έχουμε και οφείλουμε να την προσφέρουμε στο πλαίσιο της φιλοξενίας και της κουλτούρας μας ως λαός με τόσες επιρροές ανά των αιώνων…μένει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας.

Για να δούμε τι θα δούμε, τελικά!

Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι και φύση
Photo: Cyprus from air

Κύρια φωτο από Cyprus from Air

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ορέστης Μακρής: Ο «μπεκρής» που δεν έπινε γουλιά αλκοόλ

Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Taste and Hospitality

Αυγόρου: Πάμε σε λαβύρινθο 2000 τ.μ. -Βοτανικό Πάρκο Cyherbia

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!