Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Φλούδες μήλου: Έξυπνοι τρόποι να τις χρησιμοποιήσουμε

Λένε πως «Ένα μήλο τη ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» και φυσικά δεν το αμφισβητούμε. Πολύ συχνά όμως οι φλούδες, ίσως το θρεπτικότερο μέρος του μήλου, πετιέται στα σκουπίδια. Είτε γιατί πολλοί δεν αγαπούν την υφή τους, είτε γιατί το επιτάσσουν οι οδηγίες της συνταγής!

Οι φλούδες όμως του μήλου, όπως και όλων των φρούτων και λαχανικών, περιέχουν πολύτιμα φυτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του ανθρώπου. Εξάλλου δεν είναι διόλου τυχαίο που η φύση «περιβάλλει» τους καρπούς με ουσίες που προστατεύουν και τα ίδια τα φρούτα από τις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα φυτοθρεπτικά συστατικά θωρακίζουν τον καρπό, προασπίζονται και την υγεία σας. Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψετε τρόπους για τα αξιοποιήσετε!

Είναι απαραίτητο όμως να μην έχουν φυτοφάρμακα: Ισχυρά αντιοξειδωτικά στις φλούδες φρούτων και λαχανικών.

Πως καταναλώνονται

Οι φλούδες του μήλου περιέχουν περισσότερη από τη μισή ποσότητα φυτικών ινών που θα βρείτε σε ολόκληρο το φρούτο. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α και C, αλλά και μίας ουσίας με το όνομα κερκετίνη.

Η τελευταία εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα η κατανάλωσή της κερκετίνης μέσω της διατροφής έχει συσχετιστεί με την προστασία έναντι αλλεργιών, αναπνευστικών προβλημάτων και απώλεια μνήμης.

Κερκετίνη: Ένα πολύτιμο αντιφλεγμονώδες & αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές

Εκτός, λοιπόν, από το μήλο που θα φάτε στην καθημερινότητά σας, υπάρχουν ακόμα αρκετές ιδέες για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκπληκτικό φρούτο.

Μπολ Φλούδες μήλου: Έξυπνοι τρόποι να τις χρησιμοποιήσουμε

Αδειάστε το εσωτερικό του μήλου και φτιάξτε ένα όμορφο μπολάκι για να βάλετε μέσα κάποιο ντιπ ή σως. Βάλτε, για παράδειγμα, στη μέση μιας πιατέλας δύο μήλα με διαφορετικές ντιπ και γύρω-γύρω τοποθετήστε κριτσίνια ή ακόμα και πατάτες φούρνου με τη φλούδα. Πρόκειται για ένα φανταστικό σνακ που θα ξετρελάνει τους φίλους σας.

“Μυστική” συνταγή

Βάλτε στο άδειο μήλο γιαούρτι, 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και προσθέστε γύρω-γύρω φέτες μήλου. Αυτό το σνακ είναι υπέροχο για εκείνα τα βράδια που σας πιάνει λιγούρα, θέλετε να φάτε κάτι γλυκό αλλά δεν θέλετε να το παρακάνετε.

Σερβίρετε σούπα

Καθαρίστε ένα μεγάλο μήλο και γεμίστε το με σούπα. Το μήλο χωράει την ιδανική ποσότητα σούπας για ορεκτικό σε ένα επίσημο τραπέζι. Επίσης το μήλο θα βοηθήσει στο να κρυώσει η σούπα σας πιο γρήγορα.

Δώστε «γλυκιά» γεύση στις σαλάτες σας

Ψιλοκόψτε τις φλούδες που θα δώσουν χρώμα και γεύση στις σαλάτες.

Φτιάξε σπιτικό μηλόξυδο

Λίγο νερό, φλούδες από μήλα και λίγη ζάχαρη δίνουν ωραίο ξύδι μηλίτη.

Για περισσότερα Φτιάξε εύκολα το δικό σου μηλόξυδο

Ανακατέψτε τις με τα δημητριακά σας

Για μία επιπλέον δόση φυτικών ινών και καλύτερη λειτουργία του εντέρου «εμπλουτίστε» το πρωινό σας με ό,τι έχει περισσέψει από το μήλο σας!

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πολύτιμες πηγές θρεπτικών συστατικών. Μην τα «σπαταλάτε», αλλά βρείτε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιήσετε ακόμη και το τελευταίο τους κομμάτι!

Προσοχή, δεν μιλάμε γι’ αυτά τα… Δημητριακά: Όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί

Εναλλακτικό σνακ

Άλειψε τις φλούδες με λίγο βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη και είσαι έτοιμη! Μη βιαστείς να απορρίψεις πριν δοκιμάσεις

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι ή και να την παραλείψετε εντελώς: Μήλα με κανέλα στο φούρνο: Ένα γλύκισμα χωρίς ζάχαρη.

Φλούδα μήλου και κανέλα συνταγή από τον/την elenixania - Cookpad

Φτιάξτε ζελέ Φλούδες μήλου

Αν σας έχουν απομείνει φλούδες μήλου, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζελέ. Η συνταγή χρειάζεται μόνο φλούδες μήλου, ξύσμα λεμονιού, νερό, ζάχαρη και μια ώρα για να γευτείτε το ζελέ σας.

Φτιάξε αρωματικό ρόφημα

Βύθισε τις φλούδες σε βραστό νερό μαζί με ένα ξυλαράκι κανέλας και μέλι για να φτιάξεις ένα χαλαρωτικό τσάι. Σε ένα μπρίκι βράστε λίγο νερό, προσθέστε κανέλα και μέλι για ένα χειμωνιάτικο καταπραϋντικό ρόφημα. Ή αποξήρανε φλούδες μήλου και πρόσθεσέ τες στο τσάι την ώρα που βράζει.

Βάλτε τις σε ένα τάπερ με κέικ

Κόψτε 2-3 φετούλες μήλο ή τις φλούδες του και βάλτε τις μέσα στο τάπερ με το κέικ ή τα κουλουράκια. Αυτό το τρικ θα βοηθήσει το γλυκό σας να μην μπαγιατέψει εύκολα.

Πρόσθεσέ τες σε κάποιο smoothie

Οι φλούδες των μήλων περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και προσφέρουν γλύκα σε smoothies. Αποθήκευσε τις φλούδες σε μια αεροστεγή σακούλα που θα βάλεις στην κατάψυξη μέχρι να τις χρειαστείς κάποια άλλη στιγμή. Μπορείτε πρώτα να προσθέσετε λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Καθάρισε τους λεκέδες από τα αλουμινένια σκεύη

Επίσης, η οξύτητα της φλούδας του μήλου μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες από αλουμινένια δοχεία και τηγάνια. Εκμεταλλεύσου το.

Δοκιμάστε τσιπς μήλου

Σε ένα ρηχό ταψί και χαμηλή φωτιά αποξηράνετε λεπτές φλούδες μήλου. Πασπαλίστε με κανέλα και λίγη μαύρη ζάχαρη για γλυκιά απόλαυση χωρίς τύψεις!

Χρησιμοποιήστε φλούδες από 4 μήλα. Απλώστε τις φλούδες στο ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίστε ή περάστε με ένα πινέλο τις φλούδες με λίγο λιωμένο βούτυρο (1/2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο αρκεί για τη συγκεκριμένη ποσότητα).

Αναμείξτε 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη με 1/8 κουτ.γλυκού κανέλα και πασπαλίστε τη μισή ποσότητα πάνω στις φλούδες.

Τί απομακρύνει τα φυτοφάρμακα από τις φλούδες των φρούτων; - Προϊόντα της  Φύσης

Ψήστε τις φλούδες σε 200° Κελσίου για 12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν καφέ απόχρωση στις άκρες. Γενικά, μην απομακρύνεστε από το φούρνο καθώς δεν θέλει πολύ από το ελαφρύ κάψιμο στις άκρες να καούν ολοκληρωτικά οι φλούδες.

Αφήστε τις φλούδες στο ταψί να κρυώσουν και πασπαλίστε με την υπόλοιπη ποσότητα.

Φτιάξτε προζύμι

Μπορείτε να βυθίσετε 4-5 κλωναράκια από βασιλικό, φλούδες και σπόρια από ένα πράσινο μήλο, σε ένα μπολ με νερό 100-150 γρ. περίπου και τα αφήσετε για 5-6 ώρες. Μετά το σουρώνετε και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε για τον χυλό με το αλεύρι.

proionta-tis-fisis.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ένα smoothie που καλμάρει τα νεύρα

Taste and Hospitality

Δροσερό και πανεύκολο σορμπέ γιαούρτι με πορτοκάλι

Taste and Hospitality

Πιτούλες Από Πατάτα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!