Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

«Αμερικανικό όνειρο» για τρεις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων

Με στόχο τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, ενώνουν τις δυνάμεις τους η εταιρεία ρυζιού και οσπρίων Ωμέγα, η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος και η κονσερβοποιία τοματικών προϊόντων Κύκνος. Η φράση η ισχύς εν τη ενώσει βρίσκει εφαρμογή στη συνέργεια που ανέπτυξαν τρεις ελληνικές εταιρείες τροφίμων με στόχο να προωθήσουν τη μεσογειακή διατροφή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο λόγος για την εταιρεία ρυζιού και οσπρίων Ωμέγα, την βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος και την κονσερβοποιία τοματικών προϊόντων Κύκνος, οι οποίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κατακτήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η καταξιωμένη σεφ Μαρία Λόη, η οποία έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. «Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για μια σειρά δράσεων και ενεργειών που θα ακολουθήσουν και έχουν σαν στόχο την προώθηση των προϊόντων μεσογειακής διατροφής καθώς και την περαιτέρω επέκταση του εμπορικού αποτυπώματος και των τριών επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια στην αμερικανική αγορά», σημειώνει στο Business Daily η marketing manager της Ωμέγα, Όλγα Κωνσταντακοπούλου.

Η αμερικανική αγορά, άλλωστε, αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό στόχο για αρκετές ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια τα ελληνικά τρόφιμα που εξάγονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να μην απευθύνονται μόνο στα καταστήματα και τα εστιατόρια της εκάστοτε ελληνοαμερικανικής παροικίας αλλά να προορίζονται σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών. Κάτι τέτοιο δε θεωρείται εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για μια άκρως ανταγωνιστική αγορά με αυστηρές προδιαγραφές, ωστόσο θεωρείται ζωτικής σημασία λόγω του μεγάλου μεγέθους της και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της ενώ όπως λέει και το ρητό «εάν πετύχει κανείς στην Αμερική, είναι σίγουρο ότι θα πετύχει παντού».

Η δυσκολία για κάποια ελληνική επιχείρηση όχι μόνο να αποκτήσει πρόσβαση αλλά και για να έχει μια αξιοσημείωτη στη συνέχεια πορεία αποτυπώνεται και στα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ όπως παρουσιάζονται από το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης.

Η εικόνα είναι «ναι μεν, αλλά»: μπορεί αρκετά ελληνικά προϊόντα να σημειώνουν ανοδικές τάσεις ωστόσο η διαχρονική έλλειψη σταθερών καναλιών διανομής λειτουργεί αποτρεπτικά στην ενίσχυση του μεριδίου τους στην αμερικανική αγορά. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εθνικό μας τυρί η φέτα, η οποία μαζί με το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στα βαριά εξαγωγικά χαρτιά της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές τυροκομικών από το 2015 και μετά ακολουθούν ανοδική πορεία, ωστόσο το μερίδιο των ελληνικών τυροκομικών στις ΗΠΑ σημειώνει χαμηλές πτήσεις, αγγίζοντας μόλις το 3,5%.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του 2021, η αξία των ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών ανήλθε στα 34,3 εκατ. ευρώ. Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και το ελαιόλαδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη σε ποσοστό κοντά στην περιοχή του 3% τα τελευταία χρόνια την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστικές Πορτογαλία και Τυνησία κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 ανήλθαν στα 34,9 εκατ. δολάρια.

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία του ελληνικού γιαουρτιού. Μπορεί το λεγόμενο Greek yogurt να έχει όλα αυτά τα χρόνια χτίσει ένα ισχυρό brand name στις ξένες αγορές, ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις γιαουρτιού έχουν μείνει σχεδόν εκτός από μια παγκόσμια αγορά αξίας 7 δισ. δολαρίων. Αυτό επιβεβαιώνεται και στις ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού στις ΗΠΑ οι οποίες το 2020 με δυσκολία πλησίασαν τις 900 χιλ. δολάρια ενώ στους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 έφτασαν τα 500 χιλ. δολάρια.

Το ελαιόλαδο «καλύτερο κι από βιάγκρα», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου  Αθηνών - Onmed.gr

Βέβαια σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο προϊόν με σύντομη ημερομηνία λήξης, παράγοντας που λειτουργεί σε βάρος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού. Είναι σημαντικό οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ να τύχουν ειδικότερης προσοχής και στόχευσης ενώ μόνο μέσα από την ύπαρξη σταθερών δικτύων διανομής, θα μπορέσουν τα ελληνικά τρόφιμα να οδηγηθούν στην καθαυτό αμερικανική αγορά, αποκτώντας την επιδιωκόμενη καταξίωση και κατά συνέπεια σταθερή ζήτηση.

Ματίνα Χαρκοφτάκη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Mozzarella γεμιστή με Nutella; Ναι! Τι είναι τελικά η «nutzzarella»;

Taste and Hospitality

Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής

Taste and Hospitality

Παφίτικη πίσσα: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!