Νέα Νεα της Αγορας

Καταρρέουν οικίες στα Λεύκαρα και υμνείται, ως ευφυής…η πολιτική κίνηση

Στις 5 Ιανουαρίου ακούσαμε τις κραυγές απόγνωσης από τον Δήμαρχο Λευκάρων να λέει στον Άλφα ότι Ζωές να κρέμονται από μία κλωστή, σπίτια να καταρρέουν και κάτοικοι στο έλεος της αδιαφορίας των υπευθύνων.  «Όπως έβρεχε κατέρρευσε και έκλεισε εδώ ο δρόμος. Ευτυχώς που δεν είχαμε επισκέπτες, να θρηνήσουμε μία ζωή..»

Έντονη είναι η ανησυχία σε πολλά χωριά κυρίως της Κύπρου ειδικά αυτή την περίοδο όπου οι προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα έρχονται η μια πίσω από την άλλη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι γιατί πάντα να «τρέχουμε» εκ των υστέρων να σώζουμε αυτό τον τόπο και να μην προνοούμε από πριν, αν μη τι άλλο το αυτονόητο την προστασία των πολιτών αλλά και των τουριστών.

Αλλάζει ο καιρός:Έρχεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας, βροχές και ισχυροί  άνεμοι | News

5/1/22

Ήταν τρεις το πρωί όταν λόγω κακοκαιρίας άλλη μία διατηρητέα οικία στα Λεύκαρα – γκρεμίστηκε. Καθοδόν για την οικία που κατέρρευσε – μία στάση στην περιοχή όπου βρίσκονται τα διατηρητέα.. μας παγώνει. Παράθυρα κρέμονται, κεραμίδια και πέτρες πέφτουν στο κενό. Σε κάποια άλλα παρακάτω, φωλιάζουν τρωκτικά.

Σε δηλώσεις του ο Σοφοκλής Σοφοκλέους  Δήμαρχος Λευκάρων ανέφερε:

«Θα μπορούσε να θρηνήσουμε θύματα. Παρέδωσα ολόκληρη μελέτη στον Υπουργό Εσωτερικών σε συνάντηση που είχαμε πριν περίπου ένα χρόνο και αναμένω επιτέλους οι Υπηρεσίες αυτού του κράτους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ένα από τα ετοιμόρροπα σπίτια αποτελεί και η συγκεκριμένη κατοικία, από την οποία έπεφταν κομμάτια, όταν τελικά κατέρρευσε ολοκληρωτικά η οροφή. Ευτύχημα το ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν περαστικοί.

Σε άλλο ένα διπλανό έσπασαν τα θεμέλια του και είναι θέμα χρόνου να πέσει κι αυτό. Ένα άλλο, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας χωρίστηκε στη μέση και ποιος ξέρει αν καταρρεύσει τι θα συμβεί, αφού κοντά είναι και  αλάνα που παίζουν τα παιδιά».

 «Απευθύνομαι σε όλα τα αρμόδια τμήματα, πολεοδομία, τμήμα αρχαιοτήτων, υπουργείο εσωτερικών και συγκοινωνιών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η Βουλή πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με νομοθεσία».

Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι από την εξέλιξη και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου και της Αστυνομίας που απέκλεισαν αμέσως το σημείο.

 «Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν. Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό. Θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει μία έκτακτη χρηματοδότηση.»

Το πρόβλημα καταγράφεται ως πολύ σοβαρό και με τη μορφή κατεπείγοντος, καθώς πρόκειται για 555 κατοικίες στα Λεύκαρα που έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες. Ενώ άλλες 35 οικίες έχουν επίσης κηρυχθεί ως μνημεία. Μεγάλο μέρος αφορά τουρκοκυπριακές περιουσίες. Για να διορθωθεί μία τέτοια κατοικία το κόστος ξεπερνά τις 30 χιλιάδες ευρώ.

Εκκρεμεί ωστόσο και το θέμα κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων, όχι διατηρητέων. Κάτι που αν επιτραπεί, ενδέχεται να λειτουργήσει ως η αχίλλειος πτέρνα για μαζικές κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων, εξαφανίζοντας έτσι μέρος της αρχαίας κληρονομιάς.

Καθοριστική η εμπλοκή της Βουλής στο θέμα. Εντός του τρέχοντος μηνός θα συγκληθεί η επιτροπή συγκοινωνιών – παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων, σε μία προσπάθεια να ληφθούν εν τέλει, οριστικές αποφάσεις.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δόθηκε πρόστιμο για παράβαση διατάγματος …γιατί πάρκαρε σε υπόγειο πάρκινγκ

Taste and Hospitality

Τελ Αβίβ: Ξεκίνησαν τα delivery σούσι και παγωτών με drones!

Taste and Hospitality

Ο ανατολικότερος οικισμός στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ανήκει (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!