Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Βότανα για ηρεμία και χαλάρωση

Η μάστιγα της εποχής είναι αναμφιβήτητα το καθημερινό άγχος και το στρες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι διαφόρων μορφών σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι εξοντωτικοί και οι αγχώδεις στιγμές μέσα στη μέρα, σε συνδυασμό με τα νεύρα, μας απομακρύνουν από την ηρεμία. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει. Ένας από αυτούς είναι η κατανάλωση ροφημάτων από βότανα που δρουν καταπραϋντικά στα νεύρα και την ανησυχία.

Βότανα για ηρεμία και χαλάρωση

Τζίνσενγκ

Το τζινσεγκ είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας.Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Επιπλέον διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων. Είναι ευεργετικό στην πίεση του αίματος, στο σεξ (μερικοί λένε ότι είναι ένα φυσικό Viagra), στην αϋπνία και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και ονομάζεται “Η ρίζα της ζωής”. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν προκαλεί νευρικότητα ή διέγερση, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Κινητοποιεί όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, λύπη ή χρόνια κόπωση, ενώ ταυτόχρονα έχει ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Χαμομήλι

Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπιστώθηκε ότι  χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και λειαίνει τις μυϊκές ίνες. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται ειδικά στη χρήση των 3 βασικών συστατικών του χαμομηλιού, την απιγενίνη, τη λουτεολίνη και τη βισαβολόλη (όλα ανήκουν στην κατηγορία της υδροξυλάσης).

Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει και να ηρεμεί τον οργανισμό αποδείχτηκε επίσης σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eulji στη Νότια Κορέα. Σε 56 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία με συνδυασμό λεβάντας, χαμομηλιού και νερολί. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε μόνο νοσηλευτική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε αρωματοθεραπεία μείωσε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και βελτίωσε τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο με κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες που δρα ευεργετικά κατά του άγχους και της αϋπνίας, ενώ του αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση. Η δράση της είναι πιο δυνατή από αυτήν του χαμομηλιού και του τίλιου. Είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους αισθάνονται πιεσμένοι και έχουν μελαγχολική διάθεση. Είναι ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (υπερικό, Βότανο του Αγίου Ιωάννη, Σπαθόχορτο κ.α.) εξασφαλίζει πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή. Όμως η σημαντικότερη προσφορά του είναι η υπερικίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως ντοπαμίνη. Το γεγονός αυτό βελτιώνει τη διάθεσή σας.  Έχει αποδειχθεί ότι το St. John’s Wort έχει ηρεμιστικές και αιμοστατικές ιδιότητες (καταπραΰνει και ανακουφίζει).

Βαλεριάνα

Λειτουργεί σαν εξισορροπιστικός παράγοντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κατευναστικά σε κατάσταση αναστάτωσης, διεγερτικά σε συνθήκες ακραίας κούρασης. H ρίζα του φυτού περιέχει μεταξύ άλλων και βαλερινικό οξύ οπου έχει μυοχαλαρωτική και σπασμολυτική δράση. Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την αντιμετώπιση της νευρικότητας και του άγχους.

Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο ή αλλιώς Λουίζα σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία, βοηθά στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό. Είναι αντιπυρετικό. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων. Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας. Το έλαιό της βοηθά τις πληγές να επουλωθούν.Τέλος, είναι ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.

Μελισσόχορτο

Το Μελισσόχορτο τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.
Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται επίσης ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves). Επιπλέον, επειδή το μελλισόχορτο καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη, έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πατατοκεφτέδες

Taste and Hospitality

Οι καλύτεροι chef του κόσμου..και οι 7 πιο σημαντικές συνήθειες που τους βοήθησαν στην καριέρα τους

Cuba Libre…με Bacardi

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!