Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Διεθνές ενδιαφέρον για το «Στητόροτσο» της Κύπρου (ΦΩΤΟΣ)

Στα ανατολικά του Ξυλιάτου σε μια βραχώδη περιοχή βρίσκεται ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, με την επωνυμία «Οκτίπετρα» ή «Στητόροτσος» όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι. Ο όρος γεωλογικός σχηματισμός στη γεωλογία χαρακτηρίζει το σύνολο των γεωλογικών στρωμάτων μιας περιοχής π.χ. ιζηματογενών, εκρηξιγενών, μεταμορφωσιγενών πετρωμάτων. Άλλωστε στη διοικητική έκταση του Ξυλιάτου κυριαρχούν οι λάβες του πυριγενούς συμπλέγματος του Τροόδους.

Ο γεωλογικός σχηματισμός της «Οκτίπετρας» προκαλεί έντονο το διεθνές ενδιαφέρον των γεωλόγων και των ερευνητών, καθότι πρόκειται για σπάνιο είδος πετρώματος στο χρώμα του γραφίτη και το οποίο δεν συναντάται πουθενά αλλού.

Μπροστά από το βραχώδες τοπίο με τα σπήλαια προβάλλει ένας βράχος, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα τριάντα μέτρα και τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ονόμασαν «Στητόροτσο» ή «Στητήπετρα». Αυτός ο βράχος αποτελεί και το λογότυπο της κοινότητας του Ξυλιάτου.

Φωτο-πληροφορίες: bigcyprus

Ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει την περιοχή της «Οκτίπετρας», μέσα από το Σημείο Θέας, που δημιουργήθηκε το 2010 στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης από το Τμήμα Δασών. Το Σημείο Θέας είναι ένα συγκεκριμένο σημείο στην κοινότητα, όπου υπάρχει ένα ξύλινο παγκάκι με ένα ξύλινο κιόσκι και από εδώ μπορεί κάποιος να απολαύσει την πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά του . Από εδώ μπορεί κάποιος να αγναντέψει εκτός από την «Οκτίπετρα» και  το κρατικό δάσος Αδελφοί, το δάσος της Μαδαρής ,αλλά και τη θάλασσα της κατεχόμενης Μόρφου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
inst: stephanie_geo

Kύρια φωτο: Μιχάλης Χριστοδούλου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Elegance – WMF Center: Όποιο κρασί και αν προτιμάτε, υπάρχει το ανάλογο ποτήρι για να το απολαύσετε!

Είναι το hot dog είδος σάντουιτς; Ένα ερώτημα που «σπάει τους νόμους της φυσικής»

Taste and Hospitality

Aυστριακοί οινοποιοί μπροστάρηδες στην επανάσταση βιοδυναμικής γεωργίας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!