Γεύσεις Κυπριακά Προϊόντα Κυρίως Πιάτα

Κοκκινομανίταρο: Έτσι μαγειρεύουμε τον απόλυτο μεζέ της Κύπρου

Κοκκινομανίταρο: Άγριο μανιτάρι της Κύπρου με την επιστημονική ονομασία Lactarious Deliciousus. To συναντούμε σε πευκόφυτες περιοχές κάτω από πευκοβελόνες ή κάτω από ξισταρκές. Αποτελεί ίσως το αγαπημένο μανιτάρι των Κύπριων κυνηγών μανιταριών. Θεωρείται πολύ εύγεστο.Η συνταγή προέρχεται από τη Μελίνη της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, και σε αυτήν αξιοποιούνται τα νόστιμα κόκκινα μανιτάρια που φύονται στην περιοχή. Με την προσθήκη τους στα αφέλια, τα μανιτάρια γίνονται κρασάτα.

Μανιτάρια άγρια, βραστά

Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιούνται μανιτάρια του βουνού, κόκκινα ή άσπρα. Τα βραστά μανιτάρια σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι.

Μανιτάρια κορνιώτικα με χυλό

“Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια, αφού τα βουτήξουμε πρώτα στο χυλό.” (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)

Μανιτάρια κρασάτα

Τα μανιτάρια σοτάρονται και έπειτα αφήνονται να σιγοψηθούν σε κρασί και κόλιανδρο, απορροφώντας έτσι τα πλούσια αρώματά τους.

Συνταγές της Πιτσίλλας #19: Κυπριακά κοκκινομανίταρα κρασάτα

Μανιτάρια με κρεμμύδι

“Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι.” (Κούλλα Καραμανή, Κόρνος)

Μανιτάρια ξιδάτα

Τα μανιτάρια, όπως και διάφορα άλλα χόρτα και λαχανικά, διατηρούνται σε ξίδι και σερβίρονται στο κυπριακό τραπέζι ως ορεκτικά ή συνοδευτικά άλλων πιάτων.

Μανιτάρια οφτά

Τα οφτά μανιτάρια σερβίρονται με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.

Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με λεμόνι και μάραθο

Συνταγή με πλούσια αρώματα. Τα μανιτάρια τηγανίζονται με κρεμμύδι, και στη συνέχεια ψήνονται σε μπόλικο χυμό λεμονιού ή νεραντζιού, μαζί με μάραθο.

Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με τ’ αυγά

“Την συνταγή αυτή την φτιάχναμε αποκλειστικά των χειμώνα, αφού τότε βλαστούσαν (φύτρωναν) τα μανιτάρια.” (Αντρέας Χατζηλαμπή,  Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)

Μανιτάρια του βουνού κόκκινα, με κρεμμύδι

“Βάζουμε το λάδι να βράσει και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τηγανιστεί ελαφρά και τέλος το αλάτι, την κανέλα και το πιπέρι.” (Κυπερούντα)

Μανιτάρια του πεύκου και της ξισταριάς κόκκινα, με κρεμμύδι

“Τα αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να μαράνει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα και το αλάτι. ” (Αντρέας Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)

Μανιταρόπιττες

Μικρές τηγανητές πίτες, παρόμοιες με μπουρέκια. Η συνταγή προέρχεται από τα Λεύκαρα της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, όπου και φτιάχνεται με μανιτάρια της αναθρήκας.

Mε πληροφορίες: foodmuseum.cs.ucy

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Carrot Cake από την Ιωάννα Μόσχου

Taste and Hospitality

Φθινοπωρινά κοκτέιλ που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Taste and Hospitality

Φτιάξε το πιο παιχνιδιάρικο πρωινό για παιδιά! (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!