Εσωτερικοί Σχεδιασμοί Φιλοξενία

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός και Πως επιτυγχάνεται

Αρχιτεκτονικός φωτισμός λέγεται ο φωτισμός που χρησιμοποιείται για να φωτίσει και αναδείξει τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες ενός κτηρίου.
.

Τι είναι ο Αρχιτεκτονικός Φωτισμός;

Αρχιτεκτονικός φωτισμός λέγεται ο φωτισμός που χρησιμοποιείται για να φωτίσει και αναδείξει τις αρχιτεκτονικές εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές γραμμές (του φέροντα οργανισμού ενός κτηρίου) ή τις διακοσμητικές – τις ιδιαιτερότητες που αποτελούν μοναδικότητες ή ακόμα καλλιτεχνικές και εικαστικές γραμμές περιμμετρικά ενός κτηρίου Πχ, κάθετες και οριζόντιες κολώνες που τυγχάνουν να έχουν κάποιο ρυθμό είτε Δωρικό είτε παραδοσιακό ντυμένες από πέτρα κοκ. Επίσης τα διακοσμητικά αετώματα σε παράθυρα σε νεοκλασσικό κτήριο, το περβάζι και περιμμετρικά αυτού οι γύψινες ή τσιμεντένιες κορνίζες που διακοσμούν πολλά διαφορετικά είδη αισθητικής.

Ο Αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι αφενός εν δυνάμει απλώς και αφετέρου τόσο δυνατός όσο για να αναδείξει τις μοναδικές ομορφιές σε ανάγλυφες επιφάνειες ή σε ίσιες γραμμές με διαχρονική ιστορική αρχιτεκτονική από την Βυζαντινή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή εποχή και ανά τον κόσμο σύμφωνα με τις διαφορετικές κουλτούρες των λαών.

ΦΩΣ… ΦΩΤΙΣΜΟΣ… ΣΚΟΤΑΔΙ… ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ – CY-ARCH

Στις μέρες μας που το ντιζάιν έχει επικρατήσει σε σχέση με την κλασσικότητα συναντάται συχνότερα τόσο σε μεγαλουπόλεις όσο και σε μικρότερες κατοικίες στα νησιά ή ακόμα και σε παραδοσιακές νησιώτικες οικίες κυρίως στον εσωτερικό τους χώρο το ντιζάιν επικρατεί να έχει μια πιο μοντέρνα αισθητική που όμως τεχνότροπα να μην έρχεται σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική αισθητική του κτηρίου όπως, φωτισμός στις σκάλες, απλά σποτ σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο όπου η απλότητα και το μεγαλείου του απλού φωτισμού συναντά τη μίνιμαλ αισθητική αλλά και μεγαλοσύνη του λευκού κ.ο.κ.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ - ktirio.gr

Άλλοτε ο Αρχιτεκτονικός φωτισμός εφαρμόζεται σε οριζόντιες επιφάνειες όπως κήπους, εκθεσιακά κέντρα, αγροκτήματα, χώρους δεξιώσεων και οργάνωση event γάμους, γιορτές κοκ. Με την χρήση φωτισμού γράφουν στις επιφάνειες διαδρόμους ή ακόμα και διακοσμητικά γεωμετρικά σχέδια που πλαισιώνουν όμοια αρχιτεκτονικά ίδια σχέδια μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας.

Πώς επιτυγχάνεται ο Αρχιτεκτονικός Φωτισμός;

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός επιτυγχάνεται κυρίως από τα σε όλους γνωστά φωτιστικά σποτ. Άλλωστε το μεγαλείο της αισθητικής ενός αρχιτεκτονικού στοιχείου πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί διαφορετικά εκτός από ένα απλό φως που όμως πρέπει η δέσμη φωτός του να συγκεντρώνεται στην επιφάνεια που θέλουμε να φωτίσουμε και όχι να διαχέεται στο χώρο οπότε και να ανοίγει η οπτική εικόνα του θεατή παρασύροντας το βλέμμα και γύρω από το στοιχείο οπότε και χάνεται η συγκεκριμενοποίηση του αρχιτεκτονικού στοιχείου.

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός, Χώροι Φιλοξενίας & Spa - Άνθρωπος + Χώρος

Άλλες φορές πάλι η απλότητα ενός φωτιστικού ξεφεύγει και δίνει τη θέση του σε πιο καλλιτεχνικά φωτιστικά όπως αυτά που αποδίδουν γεωμετρικό φωτισμό σε διάφορα σχέδια οριζόντια, κάθετα, ενωμένες φωτεινές δέσμες σχηματίζοντας γωνίες, διασταυρώσεις σε σχήμα Χ και άλλα πολλά γεωμετρικά σχήματα τέτοια που να συνθέτουν ένα μεγαλύτερο οπτικό μανιφέστο στα ήδη γεωμετρικά στοιχεία που υπάρχουν δομημένα στις επιφάνειες του κτηρίου.

του Κωνστάντιου Τραυλού, konstantioslighting.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πρωτοχρονιές χωρίς σπόνσορες και «χορηγούς της τρέσας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαντωνανάκης του Elounda Beach

Σάββας Κουντουριώτης: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την Παγκόσμια ημέρα ψωμιού

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!