Παρουσίαση Φιλοξενία

Στη θάλασσα σταματάει η «μυρωδιά» των σκέψεων…και αν όχι εδώ, πού αλλού;

Εκεί που βλέπεις το απέραντο γαλάζιο σαν να θέλουν τα μάτια σου να δουν πέρα απ’ τον ορίζοντα. Θάλασσα και βουνο ένα απέραντος σύμμαχος ηρεμίας με ήχους που ακούς με κλειστά μάτια πως «όλα θα πάνε καλά». Ευτυχώς η Κύπρος είναι η κατάλληλη χώρα για να προσφέρει τα πιο πάνω όλες τις εποχές. Μην περιμένουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου για να πάρουμε την αλμύρα της. Έχουμε ανάγκη να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα, και με γυμνά πόδια να ακουμπάμε την αμμουδιά. Πάμε μια βόλτα…και ας μας βρει το βράδυ θα μας αγκαλιάσουν οι μυρωδιές που πιο λατρεμένου χωριού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το Πισσούρι είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 240 μέτρων, με τα δυτικά του σύνορα να αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λεμεσού-Πάφου. Το ανάγλυφο στην περιοχή του είναι κυρίως λοφώδες και το υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του ξεπερνά τα 300 μέτρα. Στα ανατολικά του οικισμού, ανάμεσα σε λόφους με κωνικά και τραπεζοειδή σχήματα, εκτείνεται μια κοιλάδα κατάφυτη από αμπέλια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι λόφοι, που πάνω τους φυτρώνουν κυρίως η χαρουπιά, ο σχίνος και το θυμάρι, έχουν απότομες, σχεδόν κάθετες, πλευρές. Οι πιο επιβλητικοί λόφοι ανατολικά και δυτικά της κοιλάδας είναι γνωστοί σαν Μαυρόροτσος και Πικρόκρεμμος, ονόματα που αποδίδουν το τραχύ ανώμαλο και απόκρημνο τοπίο της περιοχής. Οι κάτοικοι του Πισσουρίου καλλιεργούν στην κοιλάδα αυτή κυρίως τη σουλτανίνα. Καθώς η κοιλάδα πλησιάζει τη θάλασσα στενεύει και οι απόκρημνοι, σχεδόν κάθετοι, λόφοι στις δυο πλευρές της πλησιάζουν ο ένας τον άλλο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
100 things to do in Cyprus

Η αμμουδιά που εμφανίζεται στο άκρο της κοιλάδας, στον κόλπο του Πισσουρίου, εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου και αποτελείται από λεπτόκοκκη και χοντρόκοκκη άμμο ανακατεμένη με λίγα πολύχρωμα βότσαλα. Προστατευμένη από το ακρωτήριο Άσπρο με τις ψηλές κάθετες πλευρές του, η αμμουδιά του Πισσουρίου είναι μοναχική, ήρεμη και γαληνεμένη.

Στο κέντρο του χωριού, πάνω από την πλατεία, θα βρεις την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Αξίζει, επίσης, να περάσεις από το ξωκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι κτισμένο μέσα σε βράχο. Από εκεί θα απολαύσεις μια συγκλονιστική θέα, αφού όλο το χωριό, ο κόλπος και η θάλασσα ξεδιπλώνονται μπροστά σου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο Ιούλιος Βέρν, είπε «Η θάλασσα είναι το πάν. Καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας. Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μία απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές».

“Η θάλασσα, γιατρικό της καρδιάς μου, που σε τραβάει σαν ανίκητος μοχλός, κάθοντας σ’ένα βράχο κοντά της, μη ξέροντας αν θα παλέψεις μαζί της ή όχι, βγαίνοντας ζωντανή ή νεκρή στη στεριά, ακούς τον απαλό και σιγανό ήχο των κυμάτων στ’αυτιά σου, κλείνοντας τα μάτια, το μυαλό ηρεμεί και ταξιδεύει σε άλλους ωκεανούς, αποβάλλοντας όλη την αρνητικότητα, το άγχος και τις κακές σκέψεις που σου δημιουργούν και υπάρχουν γύρω σου απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο γεμίζοντας σε, με θετικά συναισθήματα…”

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η  θάλασσα είναι υγιής από οποιαδήποτε άποψη. Στην πραγματικότητα, όταν ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει άπειρες επεκτάσεις, υπάρχουν αλλαγές στην αντίληψή του και στη συναισθηματική του κατάσταση. Αλλαγές που βελτιώνονται όταν ο απεριόριστος χώρος έχει ρυθμική κίνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να μείνουν για ώρες μελετώντας τη θάλασσα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο εγκέφαλος είναι προικισμένος με μια ιδιότητα που είναι γνωστή ως πλαστικότητα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα όσα βιώνουμε παράγουν μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική της, είτε είναι μεγαλύτερη είτε μικρότερη. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός και η θέα στη θάλασσα είναι μερικές από αυτές τις εμπειρίες που οδηγούν σε μια ισχυρή αλλαγή στην ψυχική μας κατάσταση.

Κύρια φωτο: heart of cyprus

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο «μετρ της ζιβανίας» αποκαλύπτει τα μυστικά της

Taste and Hospitality

Πλάτρες: Ό,τι αναπτύσσεται και «μεταδίδεται»…παραμένει παράδοση

Farah Shammas: Το St Raphael Resort επαναλειτουργεί από αύριο και μας καλωσορίζει

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!