Άνοιξε ο κύκλος των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εργοδοτικών οργανώσεων, για λύση του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του διευθυντή και λειτουργών του Υπουργείου, με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και τους συνδέσμους των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, στην παρουσία και της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Το εγχείρημα φαίνεται πως δεν θα είναι εύκολο καθώς, εργοδοτικές οργανώσεις και σύνδεσμοι ξενοδόχων σημειώνουν ότι ανάλογη προσπάθεια που έγινε πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε, διότι δεν υπήρχε και το ανάλογο ενδιαφέρον από τους ανέργους.
Εντούτοις , η Υπουργός εμμένει στη θέση ότι πριν αναζητηθούν άλλες λύσεις, θα πρέπει κατ’ αρχήν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πρόσληψης ατόμων από τον κατάλογο των ανέργων που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας.
Πέραν των 6 χιλ. οι ανάγκες
Πηγές της StockWatch ανέφεραν ότι η κ. Αιμιλιανίδου, ζήτησε όπως όλοι οι ξενοδόχοι καταχωρήσουν στο διαδικτυακό σύστημα όλες τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να καλυφθούν τα κενά από τους ανέργους.
Μετά τη σύσκεψη ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΣΤΕΚ, απέστειλαν μήνυμα στα μέλη τους για να υποβάλλουν διαδικτυακά τις ανάγκες τους σε προσωπικό, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 6 χιλ. εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέλαβε τη διευθέτηση συναντήσεων κατ’ αρχήν με τους ξενοδόχους που έχουν ήδη καταχωρήσει τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε κάθε πόλη, στην παρουσία του διευθυντή και αρμόδιων λειτουργών του υπουργείου Εργασίας.
Κατά τις συναντήσεις θα διεξάγονται συνεντεύξεις με τους ανέργους, ώστε να διαφανεί και το μέγεθος της ανταπόκρισης εκ μέρους των ανέργων.
Πράσινο για ξένους φοιτητές στα ξενοδοχεία
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε θετική σε ότι αφορά την παραχώρηση άδειας σε ξένους φοιτητές για εποχιακή απασχόληση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ευελπιστώντας ότι θα κλείσουν κάποια κενά.
Μικρή συμβολή για την επαρχία Αμμοχώστου, λόγω της μικρής απόστασης, αναμένεται να δοθεί και από τουρκοκύπριους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ήδη άδεια εργασίας στην κυπριακή Δημοκρατία.
Όσον αφορά τους αιτητές ασύλου, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στη StockWatch ότι αυτή θεωρείται λύση ψηλού ρίσκου, καθώς πέραν των 80% των αιτήσεων ασύλου απορρίπτονται με αποτέλεσμα να τερματίζεται η εργασία των αιτητών και να μένουν εκτεθειμένοι οι ξενοδόχοι.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η μόνη τους επιλογή είναι η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες και οι κοινοτικοί.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου προτιμούν την δεύτερη επιλογή, ωστόσο οι κοινοτικοί, όπως αναφέρουν, είναι πλέον δυσεύρετοι αφού οι πλείστοι εγκατέλειψαν την Κύπρο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και δεν επέστρεψαν. Παράλληλα, η ζήτηση για κοινοτικούς εργαζόμενους είναι μεγάλη και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, όπως μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Οι ανάγκες σε προσωπικό αφορούν σε όλα τα πόστα ενός ξενοδοχείου, κυρίως όμως σερβιτόρους, καθαρίστριες, λαντζέρηδες στα εστιατόρια, στα μπαρ, καμαριέρες και τεχνικούς.
Της Ηρώς Ευθυμίου