Εφοδιαστική Αλυσίδα Νέα

Διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην Κύπρο

Τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν στην αγορά, στην ακρίβεια και στον τομέα κατανάλωσης, οι διαταραχές που παρουσιάζονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σταχυολογούν εμπλεκόμενοι φορείς.

Το ΔΝΤ υπέδειξε πρόσφατα, ότι λόγω προβλημάτων κυρίως στο θαλάσσιο εμπόριο, επήλθε μείωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και πως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην πανδημία, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Σε ότι αφορά το είδος των διαταραχών που παρατηρούνται, το ΔΝΤ κάνει λόγο για υψηλή ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά, συμφόρηση στα λιμάνια, περιορισμένη ικανότητα ναυτιλιακών γραμμών και έλλειψη φορτηγών.

Απροσδιόριστης έκτασης οι επιπτώσεις

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, αναφέρει στη StockWatch ότι συνεχίζεται διεθνώς η μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισημαίνοντας ότι αυτή η αναστάτωση προκαλείται από δύο λόγους.

Πρώτον, σημειώνει, πολλά πλοία και εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν στη Αμερική δεν διεκπεραιώνονται γρήγορα γιατί έχουν μεγάλη έλλειψη φορτηγών-καρότσες για να μεταφέρουν από τα λιμάνια στην ενδοχώρα και στην συνέχεια να αδειάσουν και να γεμίσουν με προϊόντα για να επιστρέψουν πίσω στην Κίνα η άλλες αγορές.

Το γεγονός αυτό, τονίζει, επιτείνει την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων στην αγορά.

Δεύτερος παράγοντας της αναταραχής, παρατηρεί ο κ. Τσιακκής, αφορά στη μεγάλη έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και την πανδημία ευρύτερα, με πολύ κόσμο να έχει νοσήσει ή να είναι εκτός εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη συντονισμού στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς παρατηρείται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

«Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έλλειψη τροφοδοσίας στην αγορά παγκοσμίως», αναφέρει.

Εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση ότι «θα προκύψουν ελλείψεις προϊόντων λόγω αυτής της κατάστασης με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, ενώ επηρεάζεται αρνητικά η δυνατότητα κατανάλωσης από τη στιγμή που παρουσιάζονται ελλείψεις».

«Η έκταση των επιπτώσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί», επισημαίνει.

Εναλλακτικές οδοί για προμήθεια προϊόντων

Ο γενικός διευθυντής τη ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «όσο επικρατεί αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε καθυστερήσεις ή κάποια μορφής αυξήσεις», αν και όπως αναφέρει, το κόστος μεταφοράς του ξηρού φορτίου έχει σταθερά καθοδική πορεία.

Σημείωσε ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση ο «δείκτης της βαλτικής», ένας από τους βασικούς δείκτες, ο οποίος παρουσιάζει καθοδικές τάσεις, εκτιμώντας ότι σταδιακά θα βελτιωθούν τα ζητήματα που αφορούν στο κόστος.

«Η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να εμπιστευθούμε την κυπριακή αγορά. Θα εξασφαλιστούν προϊόντα, ενδεχομένως με άλλες ετικέτες, αλλά δεν υπάρχει τίποτε που να δικαιολογεί ανησυχία στον καταναλωτικό κόσμο», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις της κυπριακής αγοράς και των κυπρίων επιχειρηματιών».

«Οι δυνατότητες για εναλλακτική προμήθεια από άλλες πηγές υπάρχουν. Η κυπριακή αγορά θα καταφέρει να λειτουργήσει χωρίς να γίνουν αισθητές οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται διεθνώς, διότι στα μειονεκτήματα το μικρό μέγεθος λειτουργεί θετικά», υπογραμμίζει.

Μέτρα για ρευστότητα επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, μεγάλο μέρος των προμηθευτών των επιχειρηματιών της Κύπρου ζητούν προπληρωμή των παραγγελιών, χωρίς να δέχονται μεθόδους αποπληρωμής που εφαρμόζονταν στο πιο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα λόγω τη ρευστοτικής στενότητας να δημιουργούνται πρόσθετες πιέσεις στην εξασφάλιση των αναγκαίων εισαγωγών.

Όπως αναφέρει, η ΟΕΒ έχει ζητήσει επίσημα από τον ΥΠΟΙΚ να εφαρμόσει κατά τρόπο γενικό την αναστολή του ΦΠΑ και σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, ώστε να μην επηρεάζονται τα δημοσιονομικά.

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη |  Moneyreview.gr

Υποστήριξε ότι το μέτρο θα βοηθήσει και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων.

Ο γγ της ΠΟΕΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης επισημαίνει ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, αλλά όχι ελλείψεις σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά την παραλαβή των εμπορευμάτων και αυξήσεις», σημειώνει στη StockWatch.

Της Γεωργίας Χαννή

ΦΩΤΟ: Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

4 στους 10 Ευρωπαίους αναστέλλουν τα επιχειρηματικά ταξίδια

Taste and Hospitality

Πότε θα ξεκινήσει το Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Κυπερούντα – Ανακοίνωση

Taste and Hospitality

Χρήστος Φιλοθέου: Με αντίληψη και γνώσεις δίνει «ρυθμό» στην μαγειρική

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!